Zootropolis

I staden Zootropolis finns det en ny gnagare, Judy Hopps är den första kaninen som någonsin blivit polis. Allting blir dessvärre inte som hon hade hoppats, istället för spänning och utmaning blir det hennes vardag att sätta böteslappar på felparkerade bilar. För hur skall en liten kanin klara av att mäta sig med stadens alla stora busar? 

ZOOTOPIA

Redan när Judy Hopps var en liten kaninunge drömde hon om att polis, något som hennes båda föräldrar inte riktigt kunde föreställa sig. Åren gick och trots en tuff polisutbildning står Hopps plötsligt i storstaden Zootropolis med en polisbricka på bröstet. Zootropolis är en däggdjursmetropol där världens alla djur lever tillsammans i olika stadsdelar. Judy Hopps upptäcker snart att bli polis bara var en början, att mäta sig med alla de andra stora tuffa djuren i polisstyrkan visar sig vara nästa stora utmaning. Trots att hennes karriär till en början består av bilar och böteslappar hamnar snart ett riktigt fall på hennes bord. Flera rovdjur har kidnappats och Zootropolis polisstyrka står utan svar. Den positiva lilla kaninen bestämmer sig snabbt för att hon skall lösa fallet och till sin hjälp får hon den luriga räven Nick wilde.

Baserat på beskrivningen ovan skulle filmen kunna upplevas som en rätt konventionell berättelse om det inte vore för dess fantastiska tema. Filmskaparna har varit modiga i sina val, något som förhöjer både filmen och dess berättelse till nya höjder. I Zootropolis har det bakats in viktiga meddelanden om hur förödande fördomar, ojämlikhet, rasism och segregation kan vara. Skaparna har gått en hårfin balansgång när de tillskriver olika arter vissa specifika egenskaper, rävar är luriga, elefanter har bra minnen och kaniner är dumma växtätare. Att tillskriva olika djurarter vissa egenskaper skulle i sig kunna upplevas som rasistiskt om det skötts på ett mer onyanserat sätt. Med precision och skicklighet har  filmskaparna dock klarat av denna balansgång och skapat en magisk Disneyfilm. Regissörerna Byron Howard och Rich Moore har tillsammans med manusförfattarna Phil Johnston och Jared Bush skapat en berättelse som både berör och skickar ut ett viktigt meddelande. Det är inte vad du är, eller var du kommer ifrån som är viktigt utan vem du är och vad du gör.

zt2

Vanligtvis ser jag alltid animerade filmer på originalspråket med svenska undertexter, på pressvisningen av Zootropolis fanns det dock inga alternativ att göra detta. Bakom de olika karaktärernas röster hittar du Hilda Henze, Jakob Stadell, Felix Engström, Vanna Rosenberg, Wille Crafoord, Cecilia Frode, Figge Norling, Erik Haag, Lennart Jähkel med flera. När jag kikat på engelska klipp nu i efterhand blir jag påmind om hur noggranna Disney är i valet av röster, de svenska rösterna är oerhört lika de röster som hörs i amerikanska klipp från filmen. Den stora ensemblen av svenska skådespelare har gjort ett gediget arbete och jag kommer säkerligen att se filmen på svenska någon gång i framtiden med. Det är dock inte helt obefogat att vara nyfiken på originaluppsättningen av engelsktalande skådespelare. I amerikanska versionen medverkar bland annat Idris Elba, J.K. Simmons och Jason Bateman med flera.

Rent tekniskt är det tydligt att luckan mellan Walt Disney Animation Studios och Pixar har blivit allt mindre, vilket förvånar föga med tanke på att de båda ägs av samma företag. Zootropolis är minst lika välanimerad och vacker som Den Gode Dinosaurien om inte bättre. Filmen sprudlar av detaljer och referenser med glimten i ögat, vissa mer tydligare än andra. För äldre filmintresserade finns det en referens till Gudfadern och till den yngre publiken finns det en blinkning till Frost. Utöver filmhistoriska referenser finns det även parodier på popkulturella fenomen som är helt briljanta. Filmen visas både med 3d och utan, i min mening fungerar denna teknik dock bäst i just animerade filmer. I Zootropolis återfinns det få gimmickartade 3d-effekter, istället har filmen en balanserad 3d som fungerar väldigt bra.

zt4

Disneys Zootropolis kan säkert upplevas som provocerande och en aning politisk för vissa. I min mening har filmskaparna dock skapat en berättelse som ligger helt rätt i tiden och som inte borde behöva vara provocerande. I de bästa av världar borde hela mänskligheten kunna enas om att alla är lika mycket värda. Regissörerna Byron Howard och Rich Moore har skapat en ny Disneyklassiker som kommer ligga lika varmt om hjärtat för dagens barn som Lejonkungen gör för mig och andra i min ålder. Gör både dig själv och eventuella barn en tjänst, gå och se Zootropolis. 

Fotnot: Filmen har premiär på onsdag den 24:e februari.

 

© Disney på samtliga bilder.

I staden Zootropolis finns det en ny gnagare, Judy Hopps är den första kaninen som någonsin blivit polis. Allting blir dessvärre inte som hon hade hoppats, istället för spänning och utmaning blir det hennes vardag att sätta böteslappar på felparkerade bilar. För hur skall en liten kanin klara av att mäta sig med stadens alla stora busar?  Redan när Judy Hopps var en liten kaninunge drömde hon om att polis, något som hennes båda föräldrar inte riktigt kunde föreställa sig. Åren gick och trots en tuff polisutbildning står Hopps plötsligt i storstaden Zootropolis med en polisbricka på bröstet. Zootropolis är en däggdjursmetropol…

Review Overview

Betyg

100

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

2 comments

  1. Hej jag undrar om filmen är värt och se på Svenska, jag har sätt den två gånger på Engelska redan och tänkte kanske testa den svenska versionen, som det står brukar jag också se det på orginaltspråket och det har jag gjort, på sf.se kan man se den svenska versionen och det ser inte helt dåligt ut. Rösterna är väldigt lika speciellt Judys, men jag ville bara se extra om det verkligen är värt det på svenska?

    • Fredrik Malmquist

      Min recension är baserad på den svenska så det skulle jag verkligen påstå! Inte hunnit se den på engelska än så då får jag göra det så får du se den svenska versionen! Med vänlig hälsning, Fredrik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.