Zlatan, Ronaldo och Barcelona

I måndags fick jag och två vänner möjligheten att gå på galapremiären av Den unge Zlatan här i Malmö. På premiären bestod hälften av besökarna av inbjudna Malmö FF-supportrar och andra halvan av inbjudna gäster. För min del var det andra gången jag såg filmen eftersom jag hade möjligheten att gå på pressvisningen förra veckan. För er som är nyfikna på att se filmen så går den upp på cirka 220 biografer idag och är därmed det största dokumentärsläppet i svensk filmhistoria.

IMG_7158

Anledningen till att jag valde att gå och se filmen igen var dels för att jag ville se den igen men också på grund utav att båda bröderna och regissörerna Gertten fanns på plats. Innan visningen introducerades filmen av sina producenter och Malmö stads kulturråd. Anledningen till att Malmös kulturråd var på plats var att staden har varit med och finansierat filmen till viss del. Efter visningen av filmen gick Fredrik och Magnus Gertten upp och pratade om sitt arbete med filmen och passade på att tacka alla medverkande, särskilt alla de medverkande som fanns på plats. Den unge Zlatan ansluter sig till det senaste halvårets biosläpp utav fotbollsdokumentärer men till skillnad från Ronaldo och Barcelona så är denna svenska dokumentär betydligt mer personlig. Vidare så är Den unge Zlatan intressant även om du inte är fotbollsintresserad eftersom den lägger ett fokus på individen Zlatan snarare än sporten han utövar.

IMG_7161 (1)

För alla er som är fotbollsintresserade så finns både Ronaldo och Barca Dreams redan ute att köpa i handeln. Den förstnämnda släpptes förra året och den senare släpptes under förra veckan. Både Barca Dreams och Den unge Zlatan har behållning som är bredare än sporten fotboll. Ronaldo fungerar främst som en hyllning av individen Christiano Ronaldo och är trots det minst personlig av de tre filmerna. Oavsett vilket lag du gillar så har det släppts ovanligt många fotbollsdokumentärer på sistone och som ett fan av sporten är det bara att titta och njuta.

 

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.