Young Guns

Den ”sanna” historien om Billy the Kids äventyr i New Mexico är grundbulten för den här filmen.

Enligt regissören Christopher Cains (Karate Kid – Mästarens nya elev) vision blev Billy (Emilio Estevez) upplockad av en brittisk landägare vid namn John Turnstall (Terence Stamp) som specialiserat sig på att uppfostra ystra unga män för att bli laglydiga medborgare. De jobbar för honom som ”Regulators” som håller koll på hans mark, eller som det beskrivs i filmen ”We regulate any stealing of his property. And we’re damn good too. But you can’t be any geek off the street. Gotta be handy with the steel if you know what I mean, earn your keep!” Den repliken snoddes till tunggunglåten och tillika personliga favoriten Regulate med Warren G och Nate Dogg. Eftersom att jag uppenbarligen inte lagt repliken på minnen när jag såg Young Guns vid späd ålder, men då jag hört den otaliga gånger i början av Regulate,  blev det ett förvånande men glatt återseende.  Hur som helst. På farmen hittar Billy någon slags alternativ familjetillhörighet som dock slås i kras när Turnstall mördas av en rivaliserande landägare (Jack Palance). De unga männen ger sig ut för att söka hämnd.
De unga hetsporrarna spelas med varierande kvalitet av Charlie Sheen, Lou Diamond Phillips, Kiefer Sutherland, Dermot Mulroney och den något mindre kända Casey Siemaszko. Siemaszko är faktiskt, tillsammans med Estevez, den mest genomgående bra skådespelaren i den här filmen. Alla andra har riktigt höga toppar där de faktiskt övertygar, men får allihop en släng av överskådespel som framkallar rysningar. Estevez spelar istället över hela tiden, men gör det på precis rätt sätt. Hans lätt galna variant av Billy the Kid är faktiskt en av de stora behållningarna. För även om jag aldrig känner någon sympati för karaktären så är han i alla fall konsekvent blodtörstig och tokig. I övrigt står Mulroney ut som en av de äckligaste tobakstuggarna filmhistorien bjudit på, halva filmen ser det ut som att han smugglar en bandyboll i kinden. Huga!
Vad jag verkligen faller för är den underbart anakronistiska men ändå utsökt tidstypiska musiken. Det fungerar på två plan. Dels jobbar Brian Banks och Anthony Marinelli med munspel a la klassisk pastawestern dels får man härliga 80-talssynthar, elgitarrer och trummaskiner. Så musiken delvis perfekt för en cowboyrulle dels perfekt för en nostalgitripp till 80-talets glada dagar. Tyvärr blir effekten när dessa två magiska tidseror möts enbart skrattretande så om man vill ta Young Guns på något sånär allvar får man svälja rätt hårt, eller köra med öronproppar.
Filmens slutstrid är ett fall av klassisk ”bita av mer än man kan svälja”-filmskapande. Cain tar i så att han spricker för att hotet mot de unga rättskiparna ska vara så påtagligt. Problemet är bara att lösningen på problemet blir att man ignorerar hotets tidigare överväldigande omfattning. Kanske var det tänkt att filmen skulle sluta med en ”Blaze of Glory” (Bon Jovi skrev låten specifikt för uppföljaren) men sedan ångrade sig. Hur som helst blir det snett och filmen tappar alla eventuell tyngd den haft tidigare.

På det stora hela är det här klart underhållande. Bra tempo och väldigt karismatiska skådespelare räcker rätt långt när det är westernäventyr som serveras. Dessutom har jag ett nostalgiskt ljus brinnande för just de här skådespelarna (jag är svag för det mesta som Sheen, Estevez och Sunderland gjorde fram till mitten på 90-talet) som påverkar hur jag ser på filmen.

About Anton Bjurvald

Anton Bjurvald äter från alla filmtallrikar, även om han är mycket försiktig med svensk film och skräck. Båda ger mer obehag än glädje och får alltså förtäras i små doser. Han ger automatiskt två fenixar extra i betyg till filmer med mustascher, dinosaurer och/eller som uppfyller Bechdel-kraven. Vid sidan om filmintresset driver han två entusiastiska podcasts om serietidningar respektive NHL-hockey.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.