Yakuza: Like a Dragon

Yakuza: Like a Dragon kom ut redan i januari i Japan men fick vänta med sin release här i västvärlden till november. Men det gjorde också att spelet blev en av lanseringstitlar till Xbox Series X och Playstation 5. Det är också en nystart för serien då det är första titeln med en ny huvudperson. Så är det ett lämpligt spel att spela om man är ny till serien?

Första spelet i serien kom redan 2005 och Yakuza: Like a Dragon är det 17:e spelet och 7:e spelet i huvudserien. Denna gång är det en Ichiban Kasuga som spelare huvudrollen. Spelet börjar 2001 när Ichiban är en ung Yakuza medlem som drömmer om att bli något större. På grund av olika händelser tar han på sig mordet av en medlem från en annan klan och får spendera 17 år i fängelse. När han kommer ut har hans Yakuza familj svikit sin klan och svurit trohet till ärkefiende. De har inget intresse av att ta in Ichiban igen och han tvingas börja om, nere på den absoluta botten. Men Ichiban har bestämt sig för hans familjnamn skall bli något att räkna med igen.

Har du aldrig spelat ett Yakuza-spel och plockar upp Yakuza: Like a Dragon på grund av bristen på andra nya spel till de nya konsoler kan det vara ett förvirrande intryck. Du har mellansekvenser som håller på längre än tio minuter. Det jag beskrev ovan som är prologen är typ 4 timmar. Det finns massor med minispel att spela och spelet är en blandning av öppen värld och action-rollspel. På det hela taget känns Yakuza väldigt japanskt. Men skrapar du på ytan och orkar hålla ut så får du en upplevelse som är unik och framförallt riktigt intressant.

Yakuza: Like a Dragon är samma sak som de tidigare spelen men ändå annorlunda. Denna gång så är alla strider omgångsbaserade. Ichiban älskar nämligen japanska rollspel och ser sig själv som hjälten i ett sådant spel. Och varje strid i spelet är därför precis som i de klassiska rollspelen. Ett modigt grepp men det fungerar oväntat bra. Varje karaktär i din grupp har egna specialförmågor och det är en balans att använda dem på rätt sätt. Tyvärr finns det också lite av det upprepande som oftast återfinns i rollspel. En del i spelet kändes som jag gjorde samma sak om och om igen bara för att gå upp i nivå. Inte så kul.

Som tur var finns det mycket annat göra i spelet. Och det är vad som är Yakuza för mig. Alla knäppa sidouppdrag som finns. Eller alla galna minispel du lätt kan förlora timmar i. Samtidigt som vi får en intressant historia om en man som är kämpar sig upp ifrån botten. Yakuza: Like a Dragon är nog inte ett spel för alla men vill ni ha ett riktigt bra action rollspel till er nya konsol så är detta spelet för er.

Yakuza: Like a Dragon kom ut redan i januari i Japan men fick vänta med sin release här i västvärlden till november. Men det gjorde också att spelet blev en av lanseringstitlar till Xbox Series X och Playstation 5. Det är också en nystart för serien då det är första titeln med en ny huvudperson. Så är det ett lämpligt spel att spela om man är ny till serien? Första spelet i serien kom redan 2005 och Yakuza: Like a Dragon är det 17:e spelet och 7:e spelet i huvudserien. Denna gång är det en Ichiban Kasuga som spelare huvudrollen.…

Review Overview

Betyg

80

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.