XCOM 2

xcom2_4

Uppföljaren till strategispelet XCOM: Enemy Unknown från 2012 är här. XCOM 2 fortsätter med turbaserat taktiskt upplägg där varje handling måste vägas på guldvåg.

Vi som spelade XCOM (eller UFO som första spelet hette) för drygt 20 år sedan minns säkert frustrationen och spänningen med ett brutalt oförlåtande taktiskt strategispel. Det gick inte att ”bara spela det” utan alla beslut var som att spela rysk roulette med dina soldater. I en nära framtid 1999 (då spelet gavs ut 1994) inträffar en mystisk utomjordisk invasion. För att motverka invasionen går ett antal nationer samman för att skapa en militär elitstyrka med kodnamnet X-COM (förkortat från Extraterrestrial Combat Unit). I X-COM var uppdraget att bekämpa och studera det utomjordiska hotet. För att vinna i spelet var du tvungen att beslagta och modifiera fiendeteknologi för att bekämpa utomjordingarna. I 2012 års reboot var det samma upplägg.

xcom2_3

XCOM 2 utspelar sig 20 år senare och vi möts av det faktum att vi misslyckats i XCOM. Jordens invånare lever i en totalitär diktatur som styrs av utomjordningarna och de militära trupperna Advent. De enda som bjuder något motstånd är en begränsad motståndsrörelse som består av forskare, militärer och ingenjörer ombord skeppet Avenger. Det är härifrån du har din utgångspunkt för alla uppdrag.

xcom2_1

Genom att se ett tvärsnitt av skeppet kan du se in i olika rum där du kan aktivera projekt att bygga eller områden att forska inom. Genom bryggan får du tillgång till Geoscape – en karta över världen som du använder för att bestämma vart du ska åka med skeppet. I mitten av skeppet finns ett antal rum som är modifierbara under spelets gång där nya saker kan byggas.

xcom2_7

Ditt uppdrag är att börja göra motstånd, slå tillbaka och expandera. I början har du bara ett territorium och genom att kontakta andra motståndsrörelser kan ditt område expanderas. Genom att göra uppdrag kan du få nödvändiga förnödenheter och inkomster. Dina soldater behöver erfarenhet, vapen och färdigheter.

xcom2_2

De som spelat XCOM kommer känna sig hemma direkt, men det finns stora skillnader eller kanske snarare enorma förbättringar i XCOM 2 jämfört med XCOM. I XCOM vet den erfarne spelaren när och vad som är det bästa att forska eller i vilken ordning som är mest effektivt att bygga. Banorna gick att memorera och man hade en aning var fienderna brukade dyka upp. XCOM 2 introducerar slumpmässighet genomgående och en kampanj är inte den andra lik. Du kan inte räkna med att vägen du tog sist är säker eller om den ens kommer ge samma resultat som förra gången. Även om kartorna kan vara de samma kan uppdragen variera helt och var på kartan ditt objective är. XCOM känns som en tidig Beta och XCOM 2 slutversionen polerad till perfektion.

xcom2_5

Mycket av XCOM 2 handlar om att hålla sig dold och sedan låta dina trupper anfalla när bästa läget ges. 80% träffchans betyder också att 20% chans att du missar. Har du planerat för vad som händer om du missar? Det dolda läget, concealment, gör spelet högintressant för du tror att du borde ha fördelen. Utomjordingarna har givetvis förmågor till sin fördel också. Även om idogt planerande borde ge den perfekta attacken kan 20% vara mycket mer än vad du vågar chansa med. Ovanpå det har AI:n en obehaglig inställning att vilja överleva vilket gör det hela mycket mer utmanande. Det finns givetvis massor med andra nyheter också som gör att du lätt kan hålla dig underhållen i några hundra timmar.

xcom2_6

XCOM 2 går att skriva löpmeter om, men det skulle förta glädjen för er som tänker spela det. Gillar du turbaserade strategispel och har nerver av stål så är XCOM 2 spelet för dig. Jag vet inte hur många gånger jag kom på mig själv att sitta och hålla andan under tiden jag spelade. Ibland känns spelet helt oöverstigligt samtidigt den innerliga glädje man känner när man klarar ett uppdrag som  tidigare verkat omöjligt, är svår att beskriva. XCOM 2 är bättre än föregångaren i alla avseenden och kommer inte upplevas som repetitivt. Det finns några grafikbuggar, men de antar jag fixas med uppdateringar. Gillade du XCOM måste du köpa XCOM 2. Seså, iväg och köp nu.

 

Uppföljaren till strategispelet XCOM: Enemy Unknown från 2012 är här. XCOM 2 fortsätter med turbaserat taktiskt upplägg där varje handling måste vägas på guldvåg. Vi som spelade XCOM (eller UFO som första spelet hette) för drygt 20 år sedan minns säkert frustrationen och spänningen med ett brutalt oförlåtande taktiskt strategispel. Det gick inte att "bara spela det" utan alla beslut var som att spela rysk roulette med dina soldater. I en nära framtid 1999 (då spelet gavs ut 1994) inträffar en mystisk utomjordisk invasion. För att motverka invasionen går ett antal nationer samman för att skapa en militär elitstyrka med…

Review Overview

Betyg

100

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.