X-Men: The Last Stand

Med en ny regissör vid rodret avslutades den första trilogin om X-Men 2006. Men en del trådar lämnas öppna och det verkar som att nästa års Days of Future Past med tanke på rollistan kan bli en uppföljare till både The Last Stand och First Class från 2011. Framtiden för X-Men ser bra ut. Redan i år kommer nästa film om Wolverine.

x-men302

Acceptansen för mutanter har blivit större och trots sitt säregna utseende har Hank McKoy (Kelsey Grammer) till och med fått en plats i regeringen. Men när ett botemedel som hämmar mutantgenen tas fram får Magneto (Ian McKellen) det sista beviset han behöver för att kriget mellan mutanter och människor är oundvikligt. Men ett så direkt hot mot mutanterna är det inga svårigheter för honom att samla ihop en armé som kan slå ner allting som står i deras väg för att stoppa botemedlet.

x-men305

Till skillnad från William Stryker i X-Men 2 som ville utnyttja mutanterna i militärt syfte och inte ens drog sig från att använda sin egen son för att nå sitt mål är det en mer kärleksfull far som ligger bakom botemedlet. Warren Worthington (Michael Murphy) har inte tagit avstånd från sin bevingade son (Ben Foster) utan kämpat i tio år för möjligheten att ge honom ett bra liv. Botemedlet splittrar mutanterna. För vissa är det en lockande tanke att slippa problemen som det innebär att vara mutant medan andra ser det som förkastligt. Enligt regeringen är sprutan en valmöjlighet för mutanter, men när man tillverkar vapen som skjuter iväg injektionerna får Magneto ännu mer vatten på sin kvarn.

x-men301

Sorgligt nog övergav Bryan Singer X-Men för Superman. Nu är The Last Stand inte alls så dålig som många påstår men det där som kändes så äkta och mänskligt i Singers filmer ersätts i stor utsträckning av tråkig actionhumor och karaktärspresentationer vars enda syfte är att visa upp förmågan mutanten har. Angel och Hank är de nya mutanterna som behandlas med mest varsam hand medan Kitty Pryde (Ellen Page) och Juggernaut (Vinnie Jones) slarvas bort helt och hållet. Juggernaut blir en lika endimensionell pjäs i spelet som Sabretooth och Toad var i X-Men och Kitty Prydes enda funktion är att vara en katalysator för Rogues svartsjuka.

x-men308

Det är så tråkigt att Rogue (Anna Paquin) inte kunde komma på tanken att bli botad för sin egen längtan och kåthets skull. Vi har redan sett henne lida av att inte kunna ha kroppslig kontakt med någon i de tidigare filmerna och svartsjukan hade inte behövts för att vi skulle sympatisera med hennes val. Det spelar ingen roll hur mycket hon säger att det är för hennes egen skull när blickarna hon riktar mot Bobby (Shawn Ashmore) och Kitty talar sitt tydliga språk. För det är klart att man tar ett botemedel (p-piller) för sin pojkväns skull, inte för att man själv vill det.

x-men303

I The Last Stand slutar X-Men att vara ensemblefilmer. Storm (Halle Barry) och Wolverine (Hugh Jackman) får mer utrymme än tidigare och i Storms fall leder det inte fram till någonting mer än en massa dialog som aldrig får den tyngd som orden haft i tidigare filmer. Ian McKellen är den som fortsatt att få scener och repliker som kan mätas med de i tidigare filmer när många andra fått nöja sig med utfyllnad. Men Magneto slutar att vara någon publiken kan sympatisera med när han utvecklas till en falsk profet. När han kategoriserar mutanterna i sin armé som pjäserna på ett schackbräde förlorar han en del av attraktionskraften han tidigare hade.

x-men306

Jag vet inte mer om Singers ersättare Brett Ratner än att hans namn ofta dyker upp som ett skämt när människor på nätet spekulerar i vem som ska regissera någon kommande storfilm. Hans namn följs ofta av ett LOL eller någon idiotisk smiley. Det finns inte någon film på hans cv som regissör som intresserar mig det minsta med undantag för den här. Men jag tycker nog att han knyter ihop Singers säck ganska bra. Visst, om första filmen om X-Men hade varit så här platt och actionrykande hade jag med stor sannolikhet inte suttit i biosalongen på premiärdagen av X-Men 2. Till sin fördel har The Last Stand sitt foto som man märker är filmat av någon som tidigare samarbetat med Michael Mann och Curtis Hanson snarare än någon som regissören verkar ha blivit vän med. Singers X-Men är inte på något sätt fula filmer men fotografen Dante Spinotti utnyttjar bildbredden på ett betydligt vackrare vis, inte minst i actionscenerna.

x-men309

En okej avslutning på den första trilogin om X-Men som tyvärr inte lever upp till de skyhöga förväntningarna jag hade efter den förra filmen.

Med en ny regissör vid rodret avslutades den första trilogin om X-Men 2006. Men en del trådar lämnas öppna och det verkar som att nästa års Days of Future Past med tanke på rollistan kan bli en uppföljare till både The Last Stand och First Class från 2011. Framtiden för X-Men ser bra ut. Redan i år kommer nästa film om Wolverine. Acceptansen för mutanter har blivit större och trots sitt säregna utseende har Hank McKoy (Kelsey Grammer) till och med fått en plats i regeringen. Men när ett botemedel som hämmar mutantgenen tas fram får Magneto (Ian McKellen) det…

Review Overview

Betyg

50

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.