X-Men: Dark Phoenix (4K UHD)

Beroende på hur ni räknar är detta den sjunde eller tolfte filmen i 20th Century Foxs X-men-filmserie. Det beror på om ni bara räknar filmerna i huvudserien eller även alla spinoffs. Men oavsett hur ni räknar är detta troligtvis den sista filmen ni ser med just denna gruppen av skådespelare. Disney köpte nämligen 20th Century Fox och har planer på att introducera nya versioner av mutanterna i sitt eget Marveluniversum. Frågan blir slutligen:- Är Dark Phoenix ett värdigt avslut?

Efter händelserna i X-Men: Apocalypse är mutanterna på Xaviers (James McAvoy) skola sedda mer som hjältar än ett mystiskt hot. Men som vi alla vet, ”underbart är kort”. När en räddningsoperation i rymden går snett, passerar enorma mängder kosmisk energi genom Jean Grey (Sophie Turner). Energin är av utomjordiskt ursprung och superladdar Greys krafter till den nivån att hon riktigt vet vad hon skall ta sig till. De nya krafterna lockar även andra varelser till jorden som är ute efter använda dem för att omforma vår planet till deras nya hemplanet. Resultatet blir att Grey skadar sina vänner och skapar kaos i muntant-communityn. Vänner ställs inför valet att rädda eller förgöra en av sina närmsta vänner. Samtidigt lurar det utomjordiska hotet runt hörnet.

Även om handlingen är rätt rak kan jag inte låta bli att tänka att regissören Simon Kinberg och hans manusförfattare Chris Claremont och Dave Cockrum har misslyckats något. Filmens tempo känns ojämnt och märkligt klippt. En del scener känns sent påkomna och dåligt sammanlänkade med den övergripande berättelsen. Frågan är om inte de utomjordiska varelserna skulle lämnats utanför och att alla mutanterna istället enbart ställdes mot sin vän Grey.

Skådespelarna har redan satt sina karaktärer och det lämnas lite utrymme för karaktärsutveckling. Det är egentligen McAvoys Xavier som utmanas mest. Hans metoder synas av hans egna elever och det verkar som om han har förlorat lite av sin inre kompass. I jakten på att passa in bland människorna har han glömt att sätta mutanternas väl först. Övriga mutanter får mest agera verktyg för att bevisa att han behöver förändra sitt sätt. Det hinns även med att ifrågasätta den manliga hjälterollen och ett tydliggörande gällande att denna filmseriens kvinnor inte är i behov av beskyddare.

Actionsekvenserna i Dark Phoenix känns något mindre i skala än de vi fick se i Apocalypse även om insatserna är i princip lika höga. Det passar väl in med den intima relationen alla har med den olycksdrabbade Jean Grey. Det finns en tågscen som stundtals påminner om lastbilssekvensen i X-Men 2 visuellt.

Vissa filmserier lämnar en med ett vemod över att det roliga är slut. Men det är svårt att se någon sorg i att denna filmserien nått vägs ände. Även om filmerna har haft sina höjdpunkter är det ändå svårt och rörigt att komma ihåg hur allting egentligen hänger ihop. Här har Disney redan visat tillsammans med Marvel att de klarar av komplext världsbyggande. Det är med stor nyfikenheten jag inväntar att se hur nya versioner av mutanterna skall ta plats bland Captain Marvel, Doctor Strange och Spider-man med flera. Dark Phoenix lämnar mig underhållen i stunden med tankar om framtiden snarare än vad jag precis skådat.

Utgåvan:
Här har vi ytterligare en 4k-utgåva med ett Atmos-spår på referensnivå. Filmen är uppskalad till 4k från en 2k DI men är med hjälp av HDR-graderingen ett klart steg uppåt från den medföljande blu-ray-skivan. Extramaterialet är ovanligt generös, här finns borttagna scener, en fullängdsdokumentär, kommentarspår samt lite fler bakom kulisserna-klipp. Detta är en stabil 4k-utgåva helt enkelt!

Tidigare X-Men-filmer på Filmfenix:
X-Men: Apocalypse
X-Men: Days of Future Past
X-Men: The Last Stand
X-Men 2
X-Men

Spinoffs:
Logan
X-Men Origins: Wolverine

Samlingsutgåva:
Cerebro Collection

Beroende på hur ni räknar är detta den sjunde eller tolfte filmen i 20th Century Foxs X-men-filmserie. Det beror på om ni bara räknar filmerna i huvudserien eller även alla spinoffs. Men oavsett hur ni räknar är detta troligtvis den sista filmen ni ser med just denna gruppen av skådespelare. Disney köpte nämligen 20th Century Fox och har planer på att introducera nya versioner av mutanterna i sitt eget Marveluniversum. Frågan blir slutligen:- Är Dark Phoenix ett värdigt avslut? Efter händelserna i X-Men: Apocalypse är mutanterna på Xaviers (James McAvoy) skola sedda mer som hjältar än ett mystiskt hot. Men som…

Review Overview

Filmen
Utgåvan

70

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.