X-men Apocalypse

Vi börjar året med tillbaka blickar med att gräva inte särskilt djup i lådorna. Utan bara gå ett par veckor tillbaka till en av filmerna jag verkligen ville se i år men aldrig hann se på bio, X-Men Apocalypse.

Jag växte upp med att läsa Marvel Mutanter och allt annat som trycktes i Sverige som hade X-men i sig. För mig har de alltid varit den viktigaste gruppen hjältar inom Marvels universum och jag föll även för filmerna när de kom. Framförallt när man bestämde sig för att starta om med X-Men First Class och ta serien tillbaka till 60-talet. Denna gång börjar filmen 1983 och det har gått tio år sedan händelserna i X-men: Days of Future Past. Magneto har gått under jorden och lever ett stillsamt liv i Polen, Professor X har fortsatt driva sin skola med framgång och Raven åker jorden runt för att leta efter mutanter som utnyttjas. Men när världens första mutant återigen väcks tillliv efter att ha legat i dvala i 5000 år sker händelser som kommer att påverkar jordens och dess syns på mutanter på ett sätt som inte ens Magneto eller Professor X kunnat förutse.

De två tidigare filmerna har varit de bästa i serien i mitt tycke (tillsammans med X2) så jag hade en del förväntningar på X-Men Apocalypse när jag satte mig ner för att se den. Tyvärr lever filmen inte riktigt upp till de tidigare filmerna och det blir ett mellansteg i väntan på nästa film (eller re-boot). Framförallt är problem att man laddar på med ganska mycket action genom hela filmen men det som alltid varit X-Mens styrka, att kunna berätta en intressant historia samtidigt glöms bort här. Kanske för att Apocalypse aldrig blir någon bra skurk. Han känns aldrig särskilt trovärdig eller intressant. Skurkarna i X-Men har oftast varit komplexa men här har vi en person som bara är ond, inget annat.

Sedan känns Jean Grey, Cyclops, Nightcrawler och de andra unga mutanterna underarbetade. De får speltid men jag skapar aldrig band med dem på samma sätt som de tidigare karaktärerna. Sophie Turner är den enda som känns riktigt bra men ingen av dem kan konkurrera med skådespelare som Michael Fassbender och Jennifer Lawrence. Detta är fjärde X-Men filmen för Brian Singer och han kan formatet vid det här laget. Tyvärr kanske han vill för mycket och får aldrig till det hela. Imponerande fightningscener men resten är meh.

Vilket är synd för den fanns en del riktigt mörka scener som det kändes som att man hade kunnat göra något mer med. Men så blev det nu aldrig. Efter som denna film aldrig blev någon succé får vi se vad vi får för uppföljare, för en uppföljare får vi, jag hoppas att man väljer att fortsätta på det inslagna spåret och inte starta om igen.

Vi börjar året med tillbaka blickar med att gräva inte särskilt djup i lådorna. Utan bara gå ett par veckor tillbaka till en av filmerna jag verkligen ville se i år men aldrig hann se på bio, X-Men Apocalypse. Jag växte upp med att läsa Marvel Mutanter och allt annat som trycktes i Sverige som hade X-men i sig. För mig har de alltid varit den viktigaste gruppen hjältar inom Marvels universum och jag föll även för filmerna när de kom. Framförallt när man bestämde sig för att starta om med X-Men First Class och ta serien tillbaka till 60-talet.…

Review Overview

Betyg

50

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.