WRC 3

De senaste åren har Codemasters mer eller mindre fasat ut rally ur sina spel och satsat på mer actionfyllda evenemang. Men Milestone Studio går den andra vägen och försöker erbjuda oss ett mer realistiskt alternativ.

För 15 år sedan var det annorlunda. Då hade både Colin McRae och Richard Burns spel ute och både sporten och genren mådde bra. Sedan dess har de sakta men säkert gått mer och mer utför, både för WRC och rallygenren. Den italienska studion har jobbat hårt i flera år med att skapa det perfekta rallyspelet även om de tidigare försöken har varit långt ifrån lyckade. Frågan är om det är tredje gången gillt?

Det första jag märker är att man har tummat en del på realismen och istället fokuserar på känslan. Att köra rally skiljer sig väsentligt från andra bilsporter, du flyger fram i 200 kilometer i timmen på en lerig stig i den finska urskogen och måste lita på din kartläsare helt och hållet för att inte braka rakt i en gran. Det lyckas WRC 3 mycket bra med, jag kör, bromsar och sladdar runt på banor som tar luften ur mig. Minsta lilla miss i fokuseringen innebär att jag tappar värdefulla sekunder, även om jag kan spola tillbaka tiden om jag vill. Det är faktiskt riktigt kul att köra som en galning längs en slingrig väg i spanska bergen och handbromssladda runt i kurvorna. Tyvärr är det också allt som WRC 3 gör bra och efter ett par timmar med spelet börjar känna mig mätt på rally. Det är alldeles för lite variation i spelet, efter ett tag känns det som att det inte spelar någon roll vart i världen jag är för allt ser nästan likadant ut. När jag kör runt i Finland är det samma gran som är kopierad flera tusen gånger och står bredvid vägen.

Varken grafiken eller ljudet lyfter spelet snarare tvärtom, det känns som jag rest bak i tiden till 2007 och början av denna konsolgeneration. Kanske inte jätteviktigt kan tyckas men när spelet erbjuder lite annat blir grafiken desto viktigare. Spellägen finns det tre olika. Du kan köra online mot andra spelare. Du kan även spel lokalt mot andra men då är det bara en person åt gången. Sedan har vi WRC Experience där du väljer en riktig rallyförare och sedan deltar i ett eller flera lopp. Snabbt och enkelt att komma in i. Sedan har vi det som Milestone Studios lagt ner mest tid på, Road to Glory. Du skapar din egen rallyförare och sedan börjar du din långa väg mot toppen. I början får du köra gamla sjuttiotalsbilar och Grupp B men allt eftersom du stiger i nivå får du fler och fler bilar och valmöjligheter. Detta gör du genom att samla stjärnor. Dels får du dessa beroende på vart du placerade dig i loppet, men också beroende på vad du gjorde i loppet. Att slira runt, volta, krocka, köra perfekta sträckor, allt ger dig poäng som ger dig stjärnor. Samlat ihop tillräckligt många stjärnor låser du upp nya lopp och utmaningar.

För den som vill går det att justera inställningarna, något som också är ett krav om du skall lyckas på de högra svårighetsnivåerna. Och precis som i det verkliga livet kan du fördjupa dig i nästan vad som helst och sitta och pilla i timmar för att få den perfekta bilen. Här har Milestone verkligen lyckats då det faktiskt blir en märkbar skillnad när man ändrat mot standardinställningarna. Här kanske min största kritik mot spelet finns också, i början är det inga problem att sladda runt och vinna lopp i sin Grupp B-bil men när du väl får tillgång till WRC är hoppet brutalt stort och svårighetsgraden ökar radikalt. Jag är tudelad till WRC 3, det är underhållande spel för stunden men knappast så bra att jag kan rekommendera det till fans av bilspel. Prova innan ni köper är min rekommendation.

 

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.