World of Warcraft: Shadowlands Collectors Edition

World of Warcraft: Shadowlands är den åttonde stora expansionen och ni kan läsa min recension av Classic från förra året för att få en historisk genomgång av succen som spelet har varit bland MMORPG. Första intrycket är att levla sina alternativa karaktärer kommer bli mycket roligare.

Jag förstår de som gillar moderniseringarna som förändrat WoW. Min recension av Classic speglar tydligt att jag hör till den andra falangen. Samtidigt inser jag att om man bara har tid att spela några timmar per vecka själv och inte lägger tid på PvP och raids så är moderniseringen mycket aptitligare för att det är enklare att komma tillbaka mellan avbrotten.

Shadowlands pressar ihop antalet levlar till 60 och om du hade en level 120-karaktär omvandlas den till level 50. Blizzard har haft problem med just systemet med levlar eftersom man inte kunde veta att man 15 år senare skulle arbeta med samma spel. Att lägga på nya levlar med expansionerna har i mitt tycke varit snabblagningar och inte permanenta lösningar. För nya spelare har det upplevts som en omöjlig uppgift att ta sig från level 1 till 120 så en omdesign av systemet har varit på tal länge.

Blizzards lösning på problemet är att ägna level 1-10 till introduktion i ett specifikt nybörjarområde för att sedan upp till nivå 50 få tillgång direkt till Battle of Azeroth som var den föregående expansionen. Det medför att man hoppar över allt innan denna expansionen för att nya spelare ska få tillgång till det modernast innehållet och bli uppdaterad om de olika berättelserna. Det går betydligt fortare att levla hela vägen till 60 och någonstans mellan 50-70% snabbare än tidigare. Det ger spelaren möjligheten att testa flera olika raser, yrken och storylines på betydligt kortare tid.

Väl du klarat av nybörjarområdet kan du givetvis välja att levla till 50 i vilken av de tidigare expansionerna du vill – Classic, The Burning Crusades, Wrath of the Lich King, Cataclysm, Mists of Pandaria, Warlords of Draenor eller Legion. Innehållet skalar så det anpassas till karaktärens level och att det avslutas vid level 50. Själv körde jag igenom The Burning Crusade och det går tveklöst fortare.

Blizzard har lagt stor energi på utseendemässig karaktärsanpassning, du kan få din karaktär se mer asiatisk ut eller afroamerikansk vilket är viktigt för spelarbasen som är global. Frågan jag ställer mig är om man kommer fortsätta att lägga till hårstilar och färger, olika tatueringar och om det är möjligt att förändra sin stil under spelets gång?

Det finns ingen ny klass eller ny ras att spela. Behöver vi det? Kanske, kanske inte. Fördelen skulle vara att det skapar spänning att testa något nytt, men det finns så mycket att välja på redan. En ny klass måste har något nytt och unikt som tillför en ny dimension i slutfasen av spelet och jag undrar vilka luckor som finns kvar att fylla utan att bli för extrem eller platt ointressant.

Covenants, allianser närmast på svenska, är ett omtag på factions och en av de stora förändringarna i Shadowlandsexpansionen. När du levlar kommer du stöta på de fyra olika covenants, men när du når max level tvingas du att välja en av dem. Varje covenant ger specifika extra egenskaper samtidigt som du även får klasspecifika egenskaper. De fyra covenants är Kyrian, Venthyr, Necrolord och Night Fae. Även din berättelse och karaktärens utseende kommer att ändras när du väljer. Ytterligare en nyhet i Covenant-systemet är soulbinding som är ett sätt att dela förmågor med en annan covenantmedlem.

Torghast,Tower of the damned, är  ett omspelbart slut av spelet och är en ny typ av grotta med dynamiskt innehåll, Varje gång du går in i Torghast kommer du ha en ny upplevelse eftersom layouten och fienderna förändras varje gång. Ju högre upp i tornet du kommer desto svårare blir det. Det är här du ska vara om du vill uppgradera dina prylar eller drops för att tillverka legendarisk rustning och kraftfulla vapen.

I Shadowlands finnss sex nya områden, Oribos, Bastion, Maldraxxus, Ardenweald, Ravendreth och The Maw där Torghast finns. Jag är imponerad att Blizzard fortfarande lyckas göra områden som känns unika. Jag lämnar till läsaren nöjet att utforska dessa.

World of Warcraft: Shadowlands hoppas jag är den sista expansionen som Blizzard gör. Inte för att den är dålig utan för hela spelet börjar kännas daterat. Spelmotorn har passerat bäst före datum för länge sedan vilket visas med all tydlighet när 50 mot 50 möts på en avgränsad plats för PvP. Då spelar det ingen roll att du har det bästa datorn i världen med 1Gbit uppkoppling för du kommer vara glad om du får 5 fps. Begränsningarna i motorn är något jag tycker Blizzard skulle prioriterat istället för pressa ihop levels. Det skulle kunna lösas om man gjorde utbrytarområden som körde en ny modern motor, men inte ens det har Blizzard gjort.

En annan sak som jag vet många spelare stör sig på att det inte finns klasspecifik utrustning. Det skulle till och med endast vara kosmetiskt och inte påverka egenskaperna.

Nåja, World of Warcraft: Shadowlands levererades in en helt magnifik collectors edition samlarlåda. WoW-fantasten kommer inte bli besviken på innehållet. En epic edition-kod av spelet, digitalt soundtrack, samlarmusmatta, fyra covenantmärken, en bok med konsten från spelet och mycket mer. Allt i fantastisk kvalitet i en samlarbox som förtjänar en speciell plats i hyllan.

Shadowlands kommer säkert locka till många timmars spel bland fansen, men magin som fanns för 16 år sedan har börjat falna och jag önskar att Blizzard gjorde ett nytt MMORPG. För om jag ska vara ärlig upplever jag Shadowlands mer som ett DLC än något riktigt nytt.

World of Warcraft: Shadowlands är den åttonde stora expansionen och ni kan läsa min recension av Classic från förra året för att få en historisk genomgång av succen som spelet har varit bland MMORPG. Första intrycket är att levla sina alternativa karaktärer kommer bli mycket roligare. Jag förstår de som gillar moderniseringarna som förändrat WoW. Min recension av Classic speglar tydligt att jag hör till den andra falangen. Samtidigt inser jag att om man bara har tid att spela några timmar per vecka själv och inte lägger tid på PvP och raids så är moderniseringen mycket aptitligare för att det…

Review Overview

Betyg
Collectors Edition-samlarboxen

90

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.