Wind River

Wind River släpptes som köpfilm 21 Maj 2018.

Wind River är den sista delen i den Oscar-nominerade författaren Taylor Sheridans Frontier Trilogy tillsammans med Sicario och Hell or High Water. I denna filmen får vi följa spåraren och jägaren Cory, spelad av Jeremy Renner, som bor i ett snötäckt och fattigt reservat för Nordamerikas ursprungsbefolkning. En dag får han i uppdrag att spåra en familj pumor som attackerat en kalv men i den förrädiska kylan hittar han istället en död kvinna. FBI tillkallas och snöbollen är i rullning.

För mig var starten av Frontier Trilogy, nämligen Sicario, ingen superhöjdare. Filmen bevisade det jag redan visste om mig själv, att ”war on drugs”-filmer bara känns som ren tristess komponerat över ett par timmar. Sicario hade däremot många scener som var rejält brutala och obehagliga. Att bli chockad av film är något som jag värderar högt från ett mellanmjölks-Hollywood som hela tiden tycks vilja pressa ner åldersgränserna. Men även om chockvärdet var högt och högt uppskattat så saknades mycket annat.

Det som saknades fann jag istället i filmen Hell or High Water som kom efter. En högintensiv actionfilm som blandades med lite sköna, positiva pauser, en balans som Sicario led nöd av. Hell or High Water var en av mina favoriter under fjolårets Oscarsgala som för första gången nominerade Taylor Sheridan till det prestigefyllda priset.

Jag tycker att styrkorna som både Sicario och Hell or High Water besitter träder fram tillsammans och skapar en perfekt film i Wind River. Actionscenerna håller mig på högspänn ända tills dammet av konflikten har lagt sig och då jag belönas med en skön utandningspaus för att ha tagit mig igenom denna emotionella prövning. Men oroa er inte, det här är ingen semester. Filmen kommer att ge dig många doser av käftsmällar av brutalt våld och skoningslösa strider innan den är färdig med dig.

Alla tre filmer i trilogin besitter dock samma styrka och svaghet. Svagheten är att de kvinnliga rollerna inte är särskilt välskrivna. Jag har inget större intresse av varken Kate (Sicario) eller Jane (Wind River), även om Kate är den mest intressanta av de två. De känns mest tafatta, även om det är fullt förståeligt så som deras situation ser ut, men det blir ingen utveckling eller upprättelse för detta heller. Hell or High Water har inga intressanta kvinnor överhuvudtaget.

Det som förgyller samtliga är att de är så jäkla snygga! Taylor Sheridans filmer har så många vackra scener, vilket får mig att uppskatta film på ett sätt som jag oftast inte brukar göra. Om det så rör sig om en stökig stadsmiljö eller ett stort berg mitt ute i ingenstans finns här en mästerlig visuell skörd att plocka ifrån. Jag beundrar till och med scener när gangstrar blir totalt nedmejade, jag myser för mig själv och tänker hur förbannat fint gjort det är. Här fullkomligt briljerar Wind River och får full poäng. Sammantaget innebär detta, för mig, att Wind River absolut är den bästa i trilogin och jag hoppas verkligen att det kommer fler filmmanus från Taylor Sheridan som får liv inom en snar framtid.

Wind River släpptes som köpfilm 21 Maj 2018. Wind River är den sista delen i den Oscar-nominerade författaren Taylor Sheridans Frontier Trilogy tillsammans med Sicario och Hell or High Water. I denna filmen får vi följa spåraren och jägaren Cory, spelad av Jeremy Renner, som bor i ett snötäckt och fattigt reservat för Nordamerikas ursprungsbefolkning. En dag får han i uppdrag att spåra en familj pumor som attackerat en kalv men i den förrädiska kylan hittar han istället en död kvinna. FBI tillkallas och snöbollen är i rullning. För mig var starten av Frontier Trilogy, nämligen Sicario, ingen superhöjdare. Filmen…

Review Overview

Betyg

100

About Nathalie Leth

Även om inget tycks kunna rubba hennes favoritfilm Definitely, Maybe från första platsen så är jakten ständigt igång efter nya filmupplevelser. Varesig det rör sig om en prasslig chipspåse och häftig thriller eller tio kilo choklad med det senaste romantiska dramat så kan man räkna med att Nathalie redan är på plats. Om filmen dessutom är gjord av Denis Villeneuve eller har Jake Gyllenhaal i någon av rollerna så finns det inget väder som stoppar henne från att se detta på bioduken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.