Willow

Äventyrsfilmen från 1988 har släppts på Blu-ray och förutom den fortfarande ljuvliga filmen gömmer sig extramaterial som undertecknad väntat på att få se i närmare 25 år. Om du inte sett Willow tidigare är det hög tid att du gör det och om du har sett den kan du uppgradera din gamla DVD och njuta av filmen i högre kvalitet än du kunnat göra tidigare.

willow01

Enligt en profetia ska ett nyfött flickebarn bli orsaken till drottning Bavmordas (Jean Marsh) fall. Efter en dramatisk flykt med en barnmorska hamnar flickan i dvärgbyn där bonden Willow (Warwick Davis från Life’s Too Short och Leprechaun) får ansvaret att föra henne tillbaka till de normalstoras trakter. Utanför den trygga byn hotar inte bara drottningen utan även troll, drakar och små ettriga brownies.

willow04

Vilken underbar film Willow är egentligen. Jag glömmer ofta bort den när jag pratar om äventyrsfilmerna från barndomens 80-tal trots att jag under en period kunde väldigt många repliker i filmen utantill. Det var kanske igenkänning från Star Wars-filmerna, som jag under min Willow-period hade tappat intresset för, som gjorde mig så förtjust i filmen. För visst märker man att det är George Lucas som ligger bakom båda sagorna. Jag har inte tänkt på det tidigare men karaktärerna och deras vedermödor är ofta tagna direkt från Star Wars. I stället för ritningar till Dödsstjärnan ska hjälten föra ett barn till säkerhet, på vägen träffar han en motvillig medhjälpare, Madmartigan (spelad av Val Kilmer), och han har två små sidekicks som hela tiden käbblar med varandra. Dessutom är Willow en bonde och han visar tecken på magiska krafter. För att inte tala om när han rusar hem efter att ha insett att Bavmordas hundar som besökt byn varit ute efter den nyfunna bebisen som är hemma hos hans fru.

Till skillnad från Owen och Beru i Star Wars överlever Willows fru Kiaya. Och tur är väl det eftersom Julie Peters som spelar frun Kiaya senare bjuder på ett skådespelarögonblick som är så starkt att det kom tillbaka till mig när stunden närmade sig, och den blotta tanken på den där repliken och Peters sätt att säga den fick mina ögon att börja rinna. Jag säger inte vilken replik det är men det är i scenen när Willow ska resa iväg som magin inträffar. Hennes vackra ansikte utstrålar sådan värme, kärlek och vemodighet att filmen under några korta sekunder blir det mest känslomässiga jag har sett i en film vars syfte inte nödvändigtvis är att locka fram publikens tårar. James Horners musik hjälper givetvis till att framkalla känslorna. Det finns ett återkommande tema i Willow som i min värld är lika klassiskt som musiken i Star Wars och Indiana Jones. Soundtracket till Willow var den första CD-skivan jag köpte och jag tog fram den igen för att bli inspirerad när jag skulle skriva den här recensionen. Musiken mister mycket av sin styrka när den rycks ur filmen men det är en fin melodislinga.

willow02

Filmens inledning i dvärgbyn är ganska tafflig och överspelad. Det märks att skådespelarna blivit valda på grund av deras utseende och inte skådespelartalang. Warwick Davis själv blir bättre när han spelar mot de professionella skådespelarna senare i filmen. Han var trots allt bara 18 år när Willow spelades in och skulle här spela en tvåbarnsfar. Men det är svårt för mig att släppa Julie Peters. Varför har inte hon fått vara med i fler filmer? Är kvinnliga dvärgskådespelare diskriminerade i filmbranschen? Man ser dem väldigt sällan. Varför skulle en gubbe som Billy Barty få så många roller? I Willow gör han verkligen exakt samma roll som han gjorde i Masters of the Universe ett år tidigare. Hans röst som högste trollkarlen låter till och med som He-Mans lille medhjälpare Gwildor och jag var tvungen att leta upp en intervju med honom för att undersöka om han kanske pratade så i verkligheten. Det gjorde han inte. Även om det i princip är samma roll kan man inte förneka att Barty gör den bra.

willow08

Trots alla magiska element i Willow är det väldigt tydligt att Bartys karaktär är en godhjärtad charlatan. Den riktiga övernaturligheten ska Willow aldrig hitta hemma utan först när han ger sig ut på sin resa. Inte ens häxorna som är filmens riktiga magiker visar sig vara bättre än att de tar till knytnävarna i deras slutliga uppgörelse. Filmen är gjord med glimten i ögat och vill säga till den unga publiken att man kan ha roligt med övernaturlighet i sagans värld men att man inte ska glömma bort att vara skeptiska i verkligheten. Ron Howard som regisserat filmen är inte direkt en favoritregissör i min lägenhet. Jag blir trött bara jag ser titlarna på hans övriga filmer. Undantaget är Parenthood som han gjorde året efter Willow så jag förmodar att han hade sina glansdagar i slutet av 80-talet.

willow06

Motsvarigheten till Han Solo heter i Willow Madmartigan. Den stora skillnaden mellan de båda är att regissören Ron Howard velat suga ut så mycket som möjligt ur varje cynism som Val Kilmer snäser ur sig. De många roliga replikerna sägs inte i förbifarten utan får en mer central roll i scenerna. Jag föredrar egentligen när humor görs lite mer subtilt och inte så skrattinbjudande men Kilmer är så charmig att det är omöjligt att inte älska honom. Man vill ha mer Madmartigan. Jag sitter och svär över att det aldrig kommit någon uppföljare till Willow och inser i samma stund att det troligen aldrig hade kunnat bli bättre än så här. Det är någonting väldigt vackert över att man bara låtit den ha sin lilla plats i filmhistorien där den inte gör så mycket väsen av sig mer än att några specialeffekter var revolutionerande 1988. Och varför göra en film till när publiken kan se om den första?

willow07

Äntligen! Willow är absurt nog barnförbjuden i Sverige och jag kunde inte se den på bio. Däremot hade jag seriealbumet så när den äntligen släpptes på video kände jag till historien. Men en sak var konstig. I albumet blev Willow överfallen på en sjö och tvingas använda ett av sina magiska ekollon. Detta fanns inte alls med i filmen trots att Willow var våt i scenen efter det att överfallet skulle ägt rum. Som mellanstadiepojke var jag övertygad om att det var den svenska biografbyrån som tagit fram saxen och klippt bort scenen. Jag lärde mig att Willow var oklippt i Sverige och när DVD-åldern inträffade hoppades jag på att denna bortklippta scen skulle finnas med på DVD:n vilket den tyvärr inte var. Men nu (NU!) kan jag äntligen få se hur det var tänkt att scenen skulle se ut på denna underbara Blu-rayutgåva. Jag förstår varför den klipptes bort. Den där fisken ser ganska löjlig ut men det är roligt att efter så många år få se scenen. Utöver den scenen finns det fler scener med troll och ett sidospår om Sorshas pappa som klipptes bort från filmen. Scenerna presenteras av Ron Howard.

willow05

Från DVD-utgåvan återanvänds promotiondokumentären The Making of an Adventure (från 1988) och Morf To Morphing (2001). Dessa har fått nya introduktioner med Ron Howard respektive Dennis Muren. Kommentarspåret med Warwick Davis, trailers och annat promotionmaterial har inte fått följa med från DVD:n. Men eftersom jag inte brytt mig om att lyssna på kommentarspåret sedan jag köpte den för 12 år sedan är det inte vidare troligt att jag skulle lyssnat på det på Blu-Ray heller. Då är Willow: An Unlikely Hero mer lättsmält och helt nytt för denna utgåva. Warwick Davis har plockat fram banden han själv filmade under inspelningen och berättar om sina upplevelser i drygt tio minuter. Först reagerade jag över att det inte alls var den videodagbok som omslaget vill ge sken av men troligen är klippen noga utvalda och en mer generös redigering hade nog kunnat resultera i en massa pinsamheter från den då unge Davis. Lagom är ibland bättre.

willow03

Jag är mer än nöjd med Blu-rayutgåvan. Den kompenserar med råge bioupplevelsen jag aldrig fick. Jag var lite orolig för att en del specialeffekter skulle se gräsliga ut i HD men jag misstänker att de putsat bort en del kanter från bluescreen-scenerna. De små brownisarna har inte sett så här välintegrerade och ogenomskinliga ut på varken VHS eller DVD. Det ser inte ut som på bilden ovan längre. Om man gillat Willow tidigare eller bara vill se en fantastisk äventyrsfilm är det här ett givet köp.

Äventyrsfilmen från 1988 har släppts på Blu-ray och förutom den fortfarande ljuvliga filmen gömmer sig extramaterial som undertecknad väntat på att få se i närmare 25 år. Om du inte sett Willow tidigare är det hög tid att du gör det och om du har sett den kan du uppgradera din gamla DVD och njuta av filmen i högre kvalitet än du kunnat göra tidigare. Enligt en profetia ska ett nyfött flickebarn bli orsaken till drottning Bavmordas (Jean Marsh) fall. Efter en dramatisk flykt med en barnmorska hamnar flickan i dvärgbyn där bonden Willow (Warwick Davis från Life's Too Short och Leprechaun) får…

Review Overview

Betyg

80

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

2 comments

  1. Anders Hulthén

    Willow är riktigt bra,jag älskar filmen. Min fråga är är det samma dåliga översättning som i dvdutgåvan ? Alltså heter det vättar eller brunisar,vättar är det korrekta ordet.

    • Jag hade den amerikanska DVD:n så jag har inte sett översättningen tidigare. Men brunisar stod det på Blu-ray. Jag tyckte det var lite kul att de direktöversatte brownies. Tur att de inte svängde till med ”bakverk med chokladsmak”. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.