Widows

Efter att deras män omkommit i under ett bankrån måste tre av fruarna hjälpas åt för att betala av en återstående skuld till ett kriminellt gäng. Veronica (Viola Davis) vars man Harry (Liam Neeson) ledde gänget, tar ansvaret och planerar ett brott som ska dels göra dem skuldfria, dels ge dem möjlighet till ett bättre liv än det deras makar lämnade efter sig. Vad de inte väntat sig är att politiska makter har ett finger med i spelet. I det stundande valet i Chicago slåss överklassens favorit Jack Mulligan (Colin Farrell), vars far styrt staden med järnhand under många år,  mot uppstickaren Jamal (Brian Tyree Henry); en politisk uppstickare från de fattigare kvarteren, och även ledaren i det kriminella gäng som änkorna står i skuld till. Med hjälp av kvinnlig intuition, list och hjälp från en fjärde vän, bestämmer de sig att för att ta sig igenom alla utmaningar, slå dövörat till dödshot och utföra vad som kan bli årtiondes rån.

Liam Neeson och Viola Davis som äkta makarna Rowlings.
Bild från IMDb.


Widows är en blandning mellan politiskt drama och spänningsfylld action, två genrer jag i regel undviker. Men när jag såg att fyra kvinnor, varav min favorit Viola Davis är en av dem, spelar huvudrollerna kunde jag inte låta bli att känna mig exalterad. Allt för ofta, nästan som det vore en regel, tar män med enorma muskler och lika enorma vapen upp alla roller i såväl politiska som actionfilmer. En kvinnlig tvist på det hela är minst sagt välbehövligt, och det blir än bättre när huvudrollerna varken spelas av vita kvinnor (okej, en) eller halvnakna modeller. 

Viola Davis, Michelle Rodriguez, Cynthia Erico och Elizabeth Debicki som tre av änkorna och en hjälpsam vän.
Bild från IMDb.


Widows känns betydligt mer seriös än många andra filmer som porträtterar rån, något som landar i hur de väljer att visa den sorg och svek framför allt Veronica upplever efter sin makes död, men även på grund av de politiska budskapen. Politiken är dock vart filmen också brister: det blir rörigt, det slängs in karaktärer som tittaren inte får direkt grepp om, och det är svårt att bry sig nämnvärt om någon av politikerna. Det känns som att den politiska vinkeln mest är med för att en gång visa att politiker är korrupta (som att vi inte redan visste det?). Hade det getts mer utrymme till vad de olika politiska sidorna kämpar för och varför hade rätt djup kanske kunnat nås. Nu skrapas det mest på ytan. Scenerna tar upp tid som hade behövt läggas på själva rånet, som istället rusas igenom tyvärr – det hinner knappt börja innan det är över. Mer detaljer under såväl rån som förberedelser hade gett Widows ett otroligt lyft inom actionkategorin.

Colin Farrell spelar politikern Jack Mulligan
Bild från IMDb.


Det finns dock mycket som också lyfter Widows. Först och främst är det Viola Davis som gör ett fantastiskt jobb som den hårda men ändå djupt älskande Veronica. Hon passar perfekt som ledare för vilket gäng som helst: vare sig det är hårdnackade rånare eller hårt studerande studenter på juristlinjen (se How to get away with Murder). Den andra ljuspunkten är Daniel Kaluuya som spelar gängledaren Jamals högra hand Jatemme. Han gör den bästa rollprestationen i filmen, och även i sin egna karriär sen Get Out, som en iskall torped med sarkastiska one liners. Hade Widows kommit ut för några år sen, innan massproduktionen av filmer och serier, samt marknadsförts mer som en gangsterfilm hade Jatemme varit varje ungdomskilles stora idol – precis som Denzel Washingtons karaktär i American Gangster blev. 

Daniel Kaluuya och Brian Tyree Henry som Jatemme och Jamal, högra hand respektive ledare
Bild från IMDb.


I överlag är Widows en välgjord film. Förutom ovan nämnda brister bjuds det på otroligt bra filmfoto, framför allt bildkompositionen, och ett manus som lockar till både skratt och känslor av svek och sorg. Alla skådespelare gör stabila prestationer i sina roller, och bortsett från några onödiga scener och karaktärer så vinner fördelarna över nackdelarna i Widows.

Bild från 20th Century Fox.

Widows finns att köpa online och i butik nu.

Efter att deras män omkommit i under ett bankrån måste tre av fruarna hjälpas åt för att betala av en återstående skuld till ett kriminellt gäng. Veronica (Viola Davis) vars man Harry (Liam Neeson) ledde gänget, tar ansvaret och planerar ett brott som ska dels göra dem skuldfria, dels ge dem möjlighet till ett bättre liv än det deras makar lämnade efter sig. Vad de inte väntat sig är att politiska makter har ett finger med i spelet. I det stundande valet i Chicago slåss överklassens favorit Jack Mulligan (Colin Farrell), vars far styrt staden med järnhand under många år, …

Review Overview

Betyg

70

About Melody Nikki

En 20-nånting kalmarit som spenderar alldeles för mycket tid framför tv-serier och skräckfilmer. Ju konstigare och mer brutalt, desto mer faller det mig i smaken. Skriver mest hela tiden, drömmer om ett framtida arbete som kultur-och nöjesjournalist, och brinner, förutom för medieämnen, för feminism, anti-rasism, hip hop, hudvård, memes, filosofi och teknik. Samt dokusåpor, men det är inget jag erkänner i första hand... Kontakt: nikki@filmfenix.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.