Why Stop Now

Eli ser till sin förskräckelse att den planerade dagen går om intet. Allt var planerat och klart. Skjutsa sin mamma till rehab, åka till audition och sedan hämta sin lillasyster. Why Stop Now, ”A funny thing happened on the way to rehab”, är en dramakomedi om en totalt kaosartad dag.

Why Stop Now 01

För ett antal år sedan så var det ett kvalitetsbevis att en film först hade gått upp på bio och sedan släpptes på video. De filmer som dök upp direkt till försäljning eller uthyrning betraktades som en aning sämre än de andra. Idag är den tekniska möjligheten att få ut en film via DVD en stor öppning för alla de oberoende filmproduktionsbolag som finns och som aldrig skulle få möjligheten att nå ut till en större massa utan detta. Tyvärr är det så runt om i vårt land att det är ett monopolistiskt system, när det handlar om vilka filmer som dyker upp på den lokala biografen. Filmer som Why Stop Now skulle aldrig få en chans. Men nu finns berättelsen om Eli (Jesse Eisenberg) som skall skjutsa sin mamma, Penny (Melissa Leo) till rehab tillgänglig för alla.

Why Stop Now 03

Framför honom under dagen ligger en piano audition, man kan nog säga att den är den viktigaste i hans liv, eftersom den ger honom chansen till ett nytt liv på egen hand. Så är inte tillvaron just nu. Han behöver ständigt vara där för sin mamma och sin lillasyster som kommunicerar med omvärlden med hjälp av en handdocka gjord av en strumpa. Men det är bara en hake, Penny har varit ren under tre veckor för att förbereda sig för rehab. Men eftersom hon nu är ren, och inte har någon försäkring, kan hon inte skrivas in utan måste lämna området. Eli beslutar sig då för att köpa droger till henne så att hon får sin plats. Men nu går inte riktigt allt som planerat. Helt plötsligt befinner han sig själv inblandad i en större affär mellan den lokala droglangaren Sprinkels (Tracy Morgan) och dennes drogdistributör. Ju mer tiden för audititionen närmar sig, desto snurringare blir tillvaron för Eli.

Why Stop Now 05

Jag ska villigt erkänna att jag har problem med den typen av skådespelare som Jesse Eisenberg är. Han är en duktig skådespelare, men jag ser hela tiden honom framför mig. Samma gester och samma fumlande. Han ger mig inte chansen att komma innanför skalet eller snarare karaktären som han spelar. Detta är nog enligt mig filmens svagaste punkt. Den är bitvis rolig, Melissa Leo är underbar som den totalt förvirrande mamman som ibland nås av sakernas tillstånd men lika gärna kan leva uppe i det blå. Men jag får inte kontakten med det jag ser framför mig. Det är en stunds avkoppling. En film jag gärna sätter på om regnet öser ner en söndagseftermiddag och jag vill unna mig en rolig stund innan jobbveckan startar igen. Men det är ingen film jag kommer att bära med mig. Jag kan inte låta bli att jämföra med Little Miss Sunshine som har samma dysfunktionella familjesituation men samtidigt en värme och ett hjärta som jag trots allt saknar här. Eller Wes Andersons lite mer kyliga avståndsbetraktande av The Royal Tenenbaums, som trots detta öppnar upp och låter mig bära med mig karaktärerna.

Why Stop Now 06

Hantverket från de två regissörerna Phil Dorling och Ron Nyswaner är gott. Filmen bygger på deras egen kortfilm Predisposed som gjordes 2008 och de har även skrivit manuset tillsammans. Ett stort plus vill jag ge till den underbara musik som genomsyrar filmen. Musiken används sparsamt och genomtänkt. Det stycke som förföljer Eli till sin spelning följer även oss genom filmens berättelse. Förvånad kontrollerar jag en gång till hur kameravinklarna följer Eisenberg då han spelar, och jag tror verkligen att det är han som spelar på riktigt.

About Matz Malm

Med Göteborg i bakgrunden sitter jag ofta och begrundar livets mysterium och min egen plats i universum. Sådant som får mig att reagera och bli engagerad får min blick att söka sig till rutan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.