White House Down

Personerna bakom White House Down struntar i logik och sannolikhet och istället fyller de två timmar med explosioner, eldstrider och slagsmål och som tittare får man en typisk amerikansk action med allt som det innebär. Pang, boom och tjoff… och lite mer Boom!

09

John Cale är livvakt åt talmannen i Representanthuset, men han drömmer om att få bli en av livvakterna i den Secret Service-enhet som har hand om presidentens säkerhet. Han har med hjälp av kontakter lyckats ordna med en anställningsintervju för sitt drömjobb. Han tar med sig sin tonårsdotter till Vita Huset för att imponera på henne då deras relation inte är den bästa och hon är ett stort fan av presidenten. Intervjun går inte som Cale hoppats men far och dotter hänger med på en guidad tur runt Vita Huset. Plötsligt intas byggnaden av en tungt beväpnad paramilitär grupp. När USAs regering splittras och tiden rinner iväg blir det Cale som får rädda presidenten, sin dotter, landet och världsfreden.

06

Jag är inget stort fan av flaggviftande amerikansk nationalistpropaganda, men ibland är det lite kul att blåsa rent huvudet med lite hjärndöd action – och i den kategorin passar absolut White House Down! Regissören Roland Emmerich (The Day After Tomorrow, Anonym, 2012, Godzilla, Independence Day) levererar sin vanliga medicin mot en tråkig kväll – action utan krav på tankeverksamhet. På sina dryga två timmar hinner det hända en hel del, tyvärr är det mesta förutsägbart och manusförfattare och regissör hinner bocka av en oändlig rad med actionfilms-klyschor. Följande är bara några få av dem alla – polispappan har en taskig relation till sitt ex och deras gemensamma dotter men i slutet av filmen är allt bra igen, hjälten är i början av filmen misslyckad i mångas ögon men det är han som räddar alla, bovarnas datahacker är lätt rubbad och suger på en godisklubba, det finns infiltratörer bland de goda. Fast de lurade mig när Cales dotter från början vägrar kalla honom ”Dad” och istället bara använder hans förnamn. Hade någon frågat mig hade jag lätt satt en massa stålar på att det någon gång i filmen skulle kommit en scen när dottern kallade honom ”dad” och han tårögt skulle insett att han åter var hennes hjälte, men en sådan scen kom aldrig!

11

Det intressantaste i filmen var den amerikanske presidenten Sawyer som väldigt uppenbart är skriven med Barack Obama som förebild. Men det är en version av Obama som en president som verkligen försöker skapa förändring (Obamas slagord var ju ”Change”), framför allt globalt då han drar tillbaka alla USAs trupper som är utomlands för att satsa landets resurser på bättre saker. Vapenlobbyn gillar inte detta och det är de som står bakom terrorhandlingarna. Denna story borde vara rätt så kontroversiell i USA men den är inbakad i så mycket action och bomber som exploderar att få kanske ens tänker på det och sedan är ju Hollywood erkänt mer vänster än vapenlobbyn i det stora landet i väst. Channing Tatum (Magic Mike, 21 Jump Street, Haywire) spelar huvudrollen och han har även varit med och producerat filmen. Han liksom Jamie Foxx (Horrible Bosses, Django Unchained) som spelar president Obam… sorry, Sawyer, Maggie Gyllenhaal (Donnie Darko) och James Woods (Officer Down, Videodrome, The Onion Field) gör helt okej rolltolkningar utifrån möjligheterna.

Gillar du action, amerikanskt flaggviftande och coola stridscener är detta en film för dig. Själv blev jag absolut road för stunden och tycker filmen var helt ok.

About Roney Lundell

Sthlmare vars puls ökar av Anea, Bladerunner, Caol Ila, Dahlström, England, Fotboll, Gudfadern, Hammarby, iPhone, Japan, KISS, LittleBritain, MontyPython, NewYork, OldBoy, PulpFiction, Qi, Resor, Susanna, ToyStory, USA, Värme, Whisky, X-men, YoungOnes, Zzzz, Åka, Älska, Öl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.