While We’re Young

thumbnail_20235Krisande medelålders par på Manhattan som lever gott inom konstnärliga yrken, tillsynes utan att behöva anstränga sig speciellt mycket eller prestera något. Det låter väldigt mycket som Woody Allen, men det är en imitatör som ligger bakom, nämligen Noah Baumbach.

Ett par som passerat de 40 – Josh (Ben Stiller) och Cornelia (Naomi Watts) lever med friheten det innebär att inte skaffa barn, även om alla deras bekanta hunnit göra det. Josh är dokumentärfilmare och har jobbat med samma projekt i snart åtta år utan att bli klar medan Cornelia försörjer sig som producent. De lär känna det 15 år yngre hipsterparet Jamie (Adam Driver) och Darby (Amanda Seyfried) som lever ett sorglöst liv, något som får dem att fundera över de val de gjort i livet.

maxresdefault

Jag var inställd på att inte alls tycka om While We’re Young. Den enda av Noah Baumbachs tidigare filmer jag sett var Frances Ha och den lyckades inte riktigt nå mig. Jag tänkte att det här skulle vara lite samma sak, något man betraktar på alldeles stor känslomässig distans och man tillåts inte riktigt komma karaktärerna så nära som Baumbach förmodligen själv är. Men det här är snarare vilken lättsam komedi som helst om att krisa lite lätt när man hunnit fylla 40.

Styrkorna ligger i de små insiktsfulla glimtar om hur det kan vara både för den enskilde och för ett par, när man tappat lite fart i livet, utan att för den skull vantrivas. Både Cornelia och Josh förbluffas över hur åren bara rasar förbi, de är tillfreds med den frihet som deras barnfria liv medför, men lite för bekväma för att verkligen dra nytta av det på något annat sätt än att ständigt dela på en flaska vin till maten. Josh lyckas inte ens bestämma sig för vilken film han se på Netflix, utan flippar bara runt mellan alla alternativ. Det är där som den mysiga och ibland lite smärtsamma igenkänningsfaktorn blixtrar till och man fnissar lite lätt. Baumbach är en tillräckligt smart manusförfattare för att inte göra för stor grej av sina poänger, utan låter de puttra förbi lite behagligt. För mig räckte det någorlunda för att tycka att det var trevligt att titta på While We’re Young.

WHILE%20WE'RE%20YOUNG%20(3)-0-2000-0-1125-crop

Tyvärr är historien om de båda parens vänskap och om dokumentärfilmandet inte speciellt intressant, utan känns väldigt framtvingad. Egentligen är ingen av karaktärerna speciellt intressanta heller och Ben Stiller är egentligen alldeles för begränsad för sin roll. När filmen sedan börjar närma sig timmen har man hunnit tröttna på igenkänningshumorn och bristen på en vettig berättelse blir allt påtagligare. Att sedan för någon slags dialog om hur viktigt det är att skaffa barn eller inte, på det sätt som Baumbach gör, landar inte hos mig på rätt sätt. Jag förstår ärligt talat inte vad han vill säga, om han vill säga något eller om det bara är någon form av ironi.

Medan man tittar har man småtrevligt och det finns trots allt lyckade skämt fördelade jämnt över hela filmen, men den glider väldigt snabbt ut ur medvetandet. Gillar man Woody Allen och vill få en känsla för hur han hade gjort en film om han varit drygt 40 nu, är den nog ett alternativ gott som något. Jag gillade den trots allt mer än vad jag trodde att jag skulle göra.

Krisande medelålders par på Manhattan som lever gott inom konstnärliga yrken, tillsynes utan att behöva anstränga sig speciellt mycket eller prestera något. Det låter väldigt mycket som Woody Allen, men det är en imitatör som ligger bakom, nämligen Noah Baumbach. Ett par som passerat de 40 - Josh (Ben Stiller) och Cornelia (Naomi Watts) lever med friheten det innebär att inte skaffa barn, även om alla deras bekanta hunnit göra det. Josh är dokumentärfilmare och har jobbat med samma projekt i snart åtta år utan att bli klar medan Cornelia försörjer sig som producent. De lär känna det 15 år yngre hipsterparet Jamie (Adam Driver)…

Review Overview

Betyg

60

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.