Where to invade next

Provokatören och filmskaparen Michael Moore är tillbaka med ännu en dokumentär om hur USA skulle kunna förändras till det bättre. För att uppnå en sådan utveckling skall Moores landsmän lära sig av länder i Europa. Men vilka idéer är värda att hämta hem från andra sidan av Atlanten?

wheretoinvadenext-xlarge-large_transrp36ti1mfcyr8pmus2fhb17hoduspm84eyl8thpmrlk

Är du en av alla de människor som har blivit provocerad av filmskaparen Michael Moore? I så fall kommer denna film att påverka dina åsikter föga. Michael Moore är inte känd för att smyga med sina åsikter och som i fallet med hans tidigare dokumentärer får du följa med på en resa med en tydlig agenda, hans egen. Moore målar upp ett scenario där han ha blivit utskickad av USA för att assimilera de bästa tankarna och idéerna som etablerats i Europa. 8 veckors semester  i Italien, fängelsen i Norge som fokuserar på att rehabilitera istället för att hämnas och legaliserade droger i Portugal med flera. Tanken är enkel och effektiv, USA har tappat sin forna glans och Moore skall föra landet tillbaka till sin forna glans. Problemet med filmen är att tanken är kanske för enkel? Om du bara plockar de bästa idéerna från varje land, finns det självklart lite att kritisera. Likt USA är dagens Europa långt ifrån felfritt och det är just en av filmens svagheter, att Moore helt och hållet åsidosätter detta.

bigoriginal

Filmens ensidiga berättande blir även till en av dess styrkor, meddelandet är gravt förenklat och vinklat men landar i ett effektivt meddelande när filmen når sitt logiska slut. En av filmens andra styrkor är dess humor, detta är utan tvekan Moores roligaste film hittills. Regissören agerar den chockade och förvånade amerikanen som inte kan förstå hur vi kan ha det så bra i Europa.

Det vore en underdrift att säga att Moore är kontroversiell. En stor mängd amerikaner spottar och fräser efter honom. Européer med lite distans till regissörens hemland kan störa sig på honom men ändå låta sig underhållas av hans filmskapande. Med Bowling for Columbine lärde han oss att avsky vapen, med Sicko lät han oss förfäras över hur dåligt sjukvårdssystem USA har. Med Where to invade next får Michael Moore oss att skratta åt hur absurd skolmaten, fängelser och semesterpolitiken är i de förenta staterna. Where to invade next är inte helt felfri, den tar ett gravt förenklat grepp och levererar en skämtsam historia med ett tydligt meddelande. Vill du ta reda på vad meddelandet är? Då får du göra som jag, se filmen!

Provokatören och filmskaparen Michael Moore är tillbaka med ännu en dokumentär om hur USA skulle kunna förändras till det bättre. För att uppnå en sådan utveckling skall Moores landsmän lära sig av länder i Europa. Men vilka idéer är värda att hämta hem från andra sidan av Atlanten? Är du en av alla de människor som har blivit provocerad av filmskaparen Michael Moore? I så fall kommer denna film att påverka dina åsikter föga. Michael Moore är inte känd för att smyga med sina åsikter och som i fallet med hans tidigare dokumentärer får du följa med på en resa med en tydlig agenda, hans…

Review Overview

Betyg

70

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.