What Happened to Monday

What Happened to Monday utspelar sig i en dystopisk framtid där jorden är överbefolkad. Mänskligheten tvingas till att föda endast ett barn per familj för en hållbar framtid. Skulle familjen få ett syskon till sina barn så förs dessa bort för kryosömn. Givetvis är inte alla med på noterna och Terrence, spelad av Willem Dafoe, tar sju identiska systrar till sitt bröst och håller dem gömda. Alla är de döpta efter en av de sju dagarna i veckan, den dagen då de får gå ut och röra sig fritt. Systrarna lyckas växa upp till vuxen ålder men när Monday plötsligt försvinner riskerar de alla att utsättas för fara.

Vad som är värt att poängtera är att Noomi Rapace spelar alla sju systrar själv. De har alla olika utseenden och personligheter vilket gör att man fäster sig vid dem som de individer de är. Intressant blir det när de samverkar med varandra och ibland glömmer man bort att alla är samma person. Det är en fantastisk skådespelarinsats av henne och med hjälp av kloka filmskapare blir det tillsammans ett oerhört intressant och kreativt filmhantverk.

Med så många huvudpersoner är det lätt att röra till det men What Happened to Monday är fokuserad och vet vad den vill. Storyn, om än lite förutsägbar, driver på i ett bra tempo och gör flera intressanta saker som jag helt ärligt kan säga att jag inte har sett i en action/scifi-film förut. Även om vi leds in på en väg där slutet inte överraskar så har jag en väldigt trevlig filmstund på vägen dit. Monday och hennes systrars öde berörde mig och jag vill gärna se filmen igen vid något annat tillfälle.

What Happened to Monday utspelar sig i en dystopisk framtid där jorden är överbefolkad. Mänskligheten tvingas till att föda endast ett barn per familj för en hållbar framtid. Skulle familjen få ett syskon till sina barn så förs dessa bort för kryosömn. Givetvis är inte alla med på noterna och Terrence, spelad av Willem Dafoe, tar sju identiska systrar till sitt bröst och håller dem gömda. Alla är de döpta efter en av de sju dagarna i veckan, den dagen då de får gå ut och röra sig fritt. Systrarna lyckas växa upp till vuxen ålder men när Monday plötsligt…

Review Overview

Betyg

70

About Nathalie Leth

Även om inget tycks kunna rubba hennes favoritfilm Definitely, Maybe från första platsen så är jakten ständigt igång efter nya filmupplevelser. Varesig det rör sig om en prasslig chipspåse och häftig thriller eller tio kilo choklad med det senaste romantiska dramat så kan man räkna med att Nathalie redan är på plats. Om filmen dessutom är gjord av Denis Villeneuve eller har Jake Gyllenhaal i någon av rollerna så finns det inget väder som stoppar henne från att se detta på bioduken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.