Westworld säsong 2 (4K UHD)

Första säsongen av Westworld blev snabbt en av HBOs stora succéer och många trodde att detta skulle bli nästa Game of Thrones för dem. Bolaget höll medvetet tillbaka andra säsongen så manusförfattarna skulle få mer tid. Så kom då äntligen april 2018, ett och ett halvt år sedan säsong ett och ”alla” var men vad hände? Låt oss analysera och diskutera.

Efter första säsong (som du bör ha sett innan du läser vidare!) så har robotarna börjat få ett medvetande. De är inte längre bara vissa utan alla är inte längre bundna av sin kod och väljer att ta till våld mot människorna som orsaka dem så mycket smärta genom åren. Men redan under första avsnitt får vi se ett par veckor in i framtiden där flera under kroppar av värdar ligger döda i en lagun. Vad är det som hänt egentligen efter upproret? Och vilket roll har de olika karaktärerna haft?

Westworld säsong 2 tar många av de teman vi såg under den första säsongen och utforskar dem ytterligare. Cirklar är ett tydligt teman, under denna säsong. Allting går hela tiden i cirklar. Det första vi ser under säsongen är också det sista vi ser. Man repeterar samma saker så vi tittare inte skall missa de saker man väljer att lägga fram. Samtidigt är tidshoppen under den andra säsongen röriga och det är inte alltid lätt att hänga med när ”nu” är i varje avsnitt. Då Nolan och Joy gillar att försöka dra undan mattan från våra fötter fanns det avsnitt då jag satt och tänkte ”vad exakt hände nu och vad har det med handlingen att göra?”. Det finns teorier om att det var för att förhindra att folk på nätet inte skulle lyckas knyta ihop alla trådar innan sista avsnittet men för mig som tittare skapade det en väldigt ambivalent och splittrad säsong.

Framförallt i det att den första säsongen hade ett så klart berättande. Här försöker man gömma budskapet i flera tidslinjer för att skapa chock när avslöjandena kommer. Problemet blir också att man riskerar att tappa den normale tittaren för att saker och ting blir för krångliga att förstå. Det fanns avsnitt då jag satt 30 minuter på Youtube för att fatta vad jag just hade sett och sådant är aldrig i mina ögon ett bra betyg på en serie. Och då var jag ändå en person som älskade de dubbla tidslinjerna och hur mycket det fanns bakom kulisserna i den första säsongen.

Så vad gick fel här? Jag tror vilja att skapa något som skulle komma som en chock för alla övertog det sunda förnuftet. Ta Bernad som exempel. Hans motiv står klara för oss när säsongen är slut. Men under säsongen är så mycket av det han gör saker som får mig som tittare att bara klia mig i huvudet och undra vad som egentligen håller på att hända. Så är det med många av karaktärerna efter andra säsongen, vem är värd och vem är människa? Vem har överlevt och vem har dött? Kommer någon att bry sig när det är så uppenbart att man kan få tillbaka karaktärer hur lätt som helst?

Ett annat problem är vem som tittaren skall vilja ”vinna”. Dolores karaktär genomgår en hel del förändringar men blir i processen en ganska avskyvärd person som det är svårt att gilla. Bernad verkar själv inte vet vad han vill och famlar mest runt (allt programmerat av Ford så klart). Då är Maeve och Lees historia mer intressant. Där både utvecklas och vi känner faktiskt sympati för båda två. De tar oss också till de mer intressanta delarna av parken också i form av Shogunworld. Och Akechetas historia växer sakta till säsongens mest starka. Där lägger man en hel del krut och jag kan känna mig för indianer och deras situation i parken.

Ett problem till som några har påpekat är hastighet med vilken serien tar sig framåt. Det är rätt så tydligt efter två säsonger att vi inte kommer att spendera så mycket tid i parken längre utom i flashbacks. Och det känns synd för här fanns det mycket potential att utforska vidare. Men i stället väljer man att slita sönder allting för att få två effektfulla säsonger. I dagsläget känns det inte som att Westworld kommer att ha mer än kanske fyra säsonger.

Med allt detta sagt. Jag gillade säsong två av Westworld. Det fanns flera intressanta avsnitt och temat om vad som definieras oss som människor är fortfarande intressant. Och serier har trots alla fel och brister under säsong två fortfarande det där suget att man vill se ett avsnitt till, nu på en gång.

Detta är en 4K-utgåva så jag vill skriva lite om de tekniska aspekterna. Bilden är det inte mycket att klaga på. Den är på inget sätt fantastisk, jag har sett bättre men det är den typen av bild som är ett lyft från blu-ray och så länge du inte är kräsen finns det inte mycket att klaga på. Samma sak med ljudet. Här får du Dolby Atmos och Dolby TrueHD 7.1. Samma sak här. Inte mycket att klaga, två bra ljudmixar som fungerar bra för tv-serien. Extramaterial är för det mest fluff-fluff för att göra reklam för serien och inte så intressant.

Westworld säsong 2 var inte alls lika bra som den första säsongen men nu när jag såg om den gillade jag den mer än första gången. Det är helt klart en säsong som växer för varje gång man ser den.

Första säsongen av Westworld blev snabbt en av HBOs stora succéer och många trodde att detta skulle bli nästa Game of Thrones för dem. Bolaget höll medvetet tillbaka andra säsongen så manusförfattarna skulle få mer tid. Så kom då äntligen april 2018, ett och ett halvt år sedan säsong ett och ”alla” var men vad hände? Låt oss analysera och diskutera. Efter första säsong (som du bör ha sett innan du läser vidare!) så har robotarna börjat få ett medvetande. De är inte längre bara vissa utan alla är inte längre bundna av sin kod och väljer att ta till…

Review Overview

Betyg

80

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.