Westworld – Säsong 1 (4K UHD)

När Westworld hade premiär på HBO förra hösten blev den en av mest sedda serierna på kanalen någonsin och snabbt en snackis. Säsong två kommer först nästa år men nu kommer den första säsongen ut på 4K, blu-ray och dvd för den som vill återuppleva den första säsongen hemma.

Jag kommer medvetet att skriva väldigt lite om handlingen för Westworld är en serie som mår bra att upptäckas i sin egen takt. Jag gick in i serien ”blind” och serien blev bra mycket bättre på grund av det. Ramverket är att någon gång i framtiden finns det en nöjespark där man kan leva ut sina fantasier precis som man önskar. Alla personer i parken är avancerade androider som finns där för att parkens gäster vad de önskar, oavsett om det är sex, äventyr, spänning eller något annat. I parkens mitt finns en stad och där är det tämligen lugnt. Men desto längre ut du kommer desto farligare och mer avancerade blir äventyren. Det går också ett rykte om en labyrint. Att den är slutmålet men att ingen har hittat dit.

Westworld bygger löst på filmen med samma namn som var skriven och regisserad av Michael Crichton. Och klassiska teman från Crichton känns igen, hur vi sätter vår tillit i teknologi och spelar med krafter vi inte alltid kan förstå. Jag vill inte avslöja för mycket men alla som har sett någon av Crichtons andra filmatiseringar kan snabbt lista ut vart hän det barkar. Det är en del av charmen med serien, vi förstår ganska så fort att något är fel men sedan är det lager på lager som skalas tillbaka och vi får reda på mer och mer. Precis som i många andra av HBOs serier så kräver Westworld att man investerar tid i serien men om man gör det kommer man bli rikligt belönad.

En sak jag imponerades av när jag såg den var hur Jonathan Nolan och Lisa Joy gång på gång lyckas slå undan benen på mig som tittare men ändå hålla mitt intresse uppe. När jag tror att jag har grepp på allting och vad nästa steg borde vara så visar de upp något nytt som jag inte var beredd på och tar serien i en helt ny riktning. Det finns alltid en risk när man gör sådant att tittaren skall tröttna men här håller det spänningen uppe till sista avsnittet. Jag är inte en person som sträcktittar, snarare tvärtom jag tar tid på mig när jag ser en serie men Westworld var jag sugen på att se mer av varje gång jag hade sett ett avsnitt och det var bra betyg.

En annan intressant aspekt är att kvinnorna tar plats i serien. Nästan alla viktiga personer i serien är kvinnor och de är dessa som driver handlingen framåt. Istället för att stå passivt vid sidan om är det här klart och tydligt i förarsätet och utan dem hade serien stått och stampat på samma fläck. Kul att se en serie som vågar ge kvinnor detta utrymme.

Vi lever idag i den gyllene era av tv-serier och Westworld är ytterligare ett bevis på detta. Det är 10 avsnitt ren tv-magi som får en att sitta fastklistrad vid rutan och vilja se nästa avsnitt nu på en gång. Synd att det dröjer ett tag till innan nästa säsong kommer, jag längtar efter att få svaren på alla frågor jag hade efter säsongsavslutningen.

Om du köper 4K-utgåvan får du både serien i 4K och blu-ray. Får även Dolby Atmos ljud och ett gäng på minidokumentärer. Dock kostar den nästan 500 kronor vilken kanske är lite saftigt för en säsong även om det är 4K.

När Westworld hade premiär på HBO förra hösten blev den en av mest sedda serierna på kanalen någonsin och snabbt en snackis. Säsong två kommer först nästa år men nu kommer den första säsongen ut på 4K, blu-ray och dvd för den som vill återuppleva den första säsongen hemma. Jag kommer medvetet att skriva väldigt lite om handlingen för Westworld är en serie som mår bra att upptäckas i sin egen takt. Jag gick in i serien ”blind” och serien blev bra mycket bättre på grund av det. Ramverket är att någon gång i framtiden finns det en nöjespark där…

Review Overview

Betyg

90

About Pär Wirdfors

Jag har skrivit om film sedan 1999, uppväxt på Hong Kong-action och indiefilmer. Gillar det oväntade och att vaska fram guldkornen, anser att ingen film är för dålig för att inte ges en chans. Tycker om att plåga sina vänner genom att försöka förbättra deras filmsmak och få dem att släppa mainstreamfåran. Önskelistan på Amazon är till hälften bortglömda filmer från 70/80-talet och till hälften mystisk film från Asien. Utmärker sig på jobbet genom att vara levande filmlexikon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.