Western Stars

Under fjolåret noterade jag att Bruce Springsteen släppte sitt senaste album Western Stars. Av någon outgrundlig anledning tog jag mig aldrig tiden att lyssna på det i sin helhet trots att jag är ett fan av ”The Boss”. Men när konsertfilmen, med samma titel som albumet, plötsligt dök upp som recensionsexemplar bänkade jag mig framför familjens tv omgående. Kanske är det avsaknaden av liveframträdande i dessa Corona-tider som gjorde att det plötsligt kändes extra lockande med lite ”live”-musik? Min törst efter musik belönades med en härlig konsert olik det mesta jag har sett av artisten tidigare.

Bruce Springsteen uppträder i en lada, modell äldre, på sin gård.

Bruce Springsteen inleder filmen med att beskriva upplevelsen av konserten som ett långt meditationspass. Efter att ha sett hela filmen två gånger kan jag bara instämma, Western Stars är ibland artistens mest lugna album. Lägg därtill att varje framträdande varvas med vackra klipp från utflykter i västra USA och Springsteens lugna berättarröst som gör att ett lugn infinner sig som gynnar både musiken och helhetsupplevelsen av hans framträdande i den gamla ladan på hans gård i New Jersey.

Springsteen sitter och skapar musik.

Samma glädje som Springsteen utstrålar på sina konserter finns att hämta i Western Stars. I filmen säger Bruce att han spenderat tusentalstimmar på att lära sig spela musik och framträda men ytterliga tusentals timmar på att lära sig släppa taget. Det märks att detta är en artist som är extremt professionell men som samtidigt vågar förnya sig själv. Detta är ett album om kärlek, misstag, framgång och missa möjligheter. Men framförallt är det ett riktigt bra album. Trots den höga nivån finns det upprepande teman från tidigare album av ”The Boss”. Bilar, mekaniker, resande och andra upprepningar. För mig är det dock lätt att släppa detta eftersom det känns som det liv han själv upplevt och relaterar till. Här är det främst albumets tempo och melodier som känns nya.

Sångarens fru Patti Scialfa uppträder med Bruce i Western Stars.

I nedanstående presentation har jag satt betyg på samtliga låtar på albumet och vill bland dessa lyfta fram Hitch Hikin’, Western Stars och There Goes My Miracle. Det rullande gitarrspelet i första låten sätter tonen för albumet. En känsla av fritt flanerande och frihet sprider sig snabbt och snart kommer stråkarna in med sin värme och mysfaktor. Western Stars är hjärtat av albumet och inspirerar en till hopp och möjligheter. Min personliga favorit på albumet är There Goes My Miracle. En låt om att du kan misslyckas trots dina bästa intentioner. Något som de flesta av oss troligtvis kan känna igen oss i.

Betyg på albumets 14 spår.

Western Stars är ett måste för alla som kallar sig ett fan av Bruce Springsteen. Efter att ha lyssnat på både studioalbumet och liveversionen, som framförs i denna konsertfilm, är det enkelt att konstatera att liveframträdandet är att föredra. Samtliga låtar känns mer levande och förhöjs med hjälp av bandet och den fina stråkorkestern. Det känns helt rätt att skippa extramaterialet och lägga full fokus på fläckfri videopresentation med ett tillhörande Atmos-spår. Detta är referensklass för blu-ray-formatet.

Under fjolåret noterade jag att Bruce Springsteen släppte sitt senaste album Western Stars. Av någon outgrundlig anledning tog jag mig aldrig tiden att lyssna på det i sin helhet trots att jag är ett fan av "The Boss". Men när konsertfilmen, med samma titel som albumet, plötsligt dök upp som recensionsexemplar bänkade jag mig framför familjens tv omgående. Kanske är det avsaknaden av liveframträdande i dessa Corona-tider som gjorde att det plötsligt kändes extra lockande med lite "live"-musik? Min törst efter musik belönades med en härlig konsert olik det mesta jag har sett av artisten tidigare. Bruce Springsteen uppträder i…

Review Overview

Albumet
Filmen
Utgåvan

90

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.