Wayne’s World – 25 år

Idag är det Alla hjärtans dag, men just i år är det något mer som bör firas denna dag. För 25 år sedan hade Wayne’s World premiär! Detta firar vi genom att ge er 10 saker ni troligtvis inte visste om filmen med de hårdrocksälskande vännerna Wayne & Garth.

1. I scenen där Garth testar trumsetet i musikaffären, så är det faktiskt skådespelaren Dana Carey själv som spelar.

2. Wayne’s World är baserad på ett gäng sketcher som Mike Myers och Dana Carvey gjorde åt SNL, men vad många inte vet är att Wayne gjorde sin TV-debut redan 1987 i en sketch som heter Wayne’s Power Minute som sändes i kanadensisk tv.

3. Den mest berömda scenen i Wayne’s World måste ändå vara när de åker i deras Mirth Mobile och lyssnar på Bohemian Rhapsody. Den scenen var nära på att strykas från filmen. Det var först tänkt att de skulle spela en Guns N’ Roses låt, men Myers tyckte bestämt att de skulle återinföra Queen i folkhemmen, vilket resulterade att låten återigen tog sig upp på Billboard-listan. 17 år efter releasen av låten så hamnade den på en andra plats på listan.

4. Wayne’s World var Mike Myers debutfilm

5. Filmen spelades in på 34 väldigt intensiva dagar. Oftast fick Myers och Carvey springa ut ur studion, in i en limousine, byta om i den samtidigt som de kördes till SNL-studion där de fortfarande var aktiva.

6. Mike Myers var inte nöjd med filmen och bråkade ofta med regissören Penelope Spheeris. Myers valde senare att peta Spheeris från uppföljaren Wayne’s World 2 (1993).

7. Scenen som nämns i punkt 3 blev den mest kända scenen ur filmen, men skådespelarna uppskattade inte idén om att headbanga, då de ådrog sig nacksmärtor och ansåg att scenen inte skulle bli rolig.

8. Året efter filmens premiär släpptes Wayne’s World som tv-spel i två olika versioner, bland annat till Nintendo och Super Nintendo. En PC-version släpptes också. Samtliga versioner är totalt värdelösa.

9. Scenen där Wayne’s ex ber om att få tillbaka honom genom att ge honom ett vapenställ är baserat på en sann händelse. Mike Myers före-detta flickvän använde samma ”knep” för att försöka få tillbaka honom. Det uppskattades inte i verkligheten heller.

10. Wayne’s World är den mest populära filmen baserad på en SNL-sketch.

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.