Waves

Någon gång då och då kommer det filmer som påminner mig om varför jag ser film överhuvudtaget. Trey Edward Shults Waves är ett exempel just en sådan. På drygt två timmar får vi se en dysfunktionell familj falla isär fullständigt och frågan är vad som finns kvar att rädda när dammet lagt sig?

I soliga Florida är inte allting lika vackert som solens strålar. En afroamerikansk familj slits itu när pappan Ronalds (Sterling K. Brown) press och stress slår tillbaka mot familjen och lämnar den i spillror. Den emotionella bergochdalbanan har sin början när sonen Tyler (Kelvin Harrison Jr.), på grund av faderns högt ställda krav, väljer att mörka en allvarlig axelskada han dragit på sig genom sin brottning. Parallellt med att Tyler prövas fysiskt får han även ett besked från sin flickvän Alexis (Alexa Demie) som ytterligare komplicerar allting. Den negativa spiralen ökar i fart genom föräldrarnas väntade reaktioner och den tystlåtna systern Emily (Taylor Russell) står i skuggan av allt och ser på.

Shults spelar med öppna kort och vad vi får se är en Royal Flush. Kelvin Harrison J.r står för en av 2019-års mest minnesvärda skådespelarprestationer och Tyler Russell, som lillasystern Emily, är nästan på samma nivå. Med detta sagt är samtliga skådespelare i Waves värda en rejäl applåd för sina insatser. Att ingen inblandad i denna filmen har blivit nominerad till en Oscarsstatyett är ett rent hån mot filmkonst. Om första halvan är en arg film om maskulint tillkortakommande i en dysfunktionell familj, är andra halvan en mjukare och talande historia om att hitta tillbaka till glädjen bland spillrorna av det som en gång var en familj. Första delen är Kevin Harrisons Jrs och andra delen tilhör Taylor Russell.

Fotot av Drew Daniels kompletterar Shults raka berättande med ett intimt men fritt flödande foto. I den första delen av filmen håller klippningen även ett högre tempo som speglar den negativa spiralen Tyler befinner sig i. I den andra delen hittar den ett lugn när vi får se Emily försöka landa på båda fötterna. Under filmens gång byter den format flertalet gånger, ett konstnärligt val som förstärker känslor i scener o signalerar skiften i berättelsen. Kollaborationen mellan Daniels och Shults för tankarna till Michael Manns realism som hans filmer ofta visar i sitt foto. Samtidigt som Waves speglar Terrence Malicks mer frisläppta filmstil, vilket kanske inte är en tillfällighet eftersom det är en regissör Shults har samarbetat med. Ovan på detta läggs ett pulserande soundtrack av Trent Reznor och Atticus Ross som även det följer filmens flöden.

Shults visar prov på på fingertoppskänsla i sitt berättande och sin regi när han dekonstruerar och rekonstruerar en familj som hamnat i en virvelvind av tillkortakommanden. Tillsammans med närgånget men frisläppt foto får vi utforska ilska, vilja och kärlek återfinna en balans i en mörk period. Kevin Harrisons Jr. och Taylor Russell har en ljus framtid framför sig om detta bara är startskottet. Waves är en film för sanna filmälskare. Missa inte denna!

Waves har biopremiär 7/2-2020

Någon gång då och då kommer det filmer som påminner mig om varför jag ser film överhuvudtaget. Trey Edward Shults Waves är ett exempel just en sådan. På drygt två timmar får vi se en dysfunktionell familj falla isär fullständigt och frågan är vad som finns kvar att rädda när dammet lagt sig? I soliga Florida är inte allting lika vackert som solens strålar. En afroamerikansk familj slits itu när pappan Ronalds (Sterling K. Brown) press och stress slår tillbaka mot familjen och lämnar den i spillror. Den emotionella bergochdalbanan har sin början när sonen Tyler (Kelvin Harrison Jr.), på…

Review Overview

Betyg

100

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.