Waterworld (4K UHD)

Trots att filmen inte nådde den framgång Universal hoppades på när den släpptes 1995, har Waterworld funnit sin trogna skara fans som införskaffar alla nya utgåvor. Tidigare i år gav brittiska Arrow Films ut en hyllad blu-ray-utgåva. Nu, kort därefter har Universal släppt ytterligare en utgåva, denna gången på 4k-blu-ray. Vilken utgåva skall du välja?

Handlingen är egentligen rätt simpel. Den mystiska The Mariner (Kevin Costner) vill klara sig själv och dyker efter föremål som han sedan byter mot mat, vatten och växter. När han besöker en flytande handelsstation upptäcker invånarna snabbt att The Mariner är en muterad människa med gälar. Han tillfångatas och blir dömd till döden genom kompostering. Men innan domen hinner förverkligas blir handelsstationen plötsligt attackerad av pirater som kallas Smokers. The Mariner blir motvilligt indragen i piraternas jakt efter en liten flicka och hennes förmyndare som valt att rädda honom från en säker död. Den lilla flickan ryktas vara nyckeln till att finna torra land. Nu står The Mariner inför valet att kämpa mot Smokers och hjälpa flickan och kvinnan, eller att kasta dom överbord mot en säker död.

Det är enkelt att göra jämförelser med andra postapokalyptiska filmer. Mariner, är inte helt olik Mad Max. Byt ut bilarna mot båtar och öknen mot ett översvämmat jordklot där mat och resurser är en bristvara så har du hittat rätt. Det går även att se Waterworld som en postapokalyptisk piratfilm där filmens huvudkaraktär är på skattjakt (letar efter torra land) och samtidigt är jagad av pirater (Smokers). Vad jag försöker säga är att handlingen är inte obekant men miljön är ny.

Waterworld är varken är den flopp eller den skräpfilm den sägs vara. Visst, med marknadsföring inräknad, drog inte filmen in särskilt många miljoner. Men över tid har filmen med hjälp av hemmedia-, tv-rättighets- och merchendiseförsäljning till sist troligtvis blivit en vinstaffär för Universal. Här bidrar filmens kultstatus och folks vilja att se vad allt ”buzz” handlar om. Utan ett intresse för filmen hade inte Universal haft något att vinna på att ge ut filmen ytterligare en gång.

Mina förhoppningar på att filmen skulle var bättre än jag kom ihåg den grusades rätt snabbt. Även om Waterworlds premisser tilltalar mig mer än Mad Maxs torra äventyr, finns det inslag som är farligt nära kalkonfilmskvalité. Här bär Dennis Hopper ett stort ansvar med sin usla rollprestation som Deacon, ledaren för de onda piraterna Smokers. Det finns även en hel del logiska luckor som tar ifrån filmens annars rätt rätt raka handling. Skulle jordklotets havsnivåer verkligen stiga till dessa nivåer om all is smälter? Detta kan jag dock släppa efter som detta är fiktion. Men att The Mariner säljer värdefull jord dyrt för att sedan köpa en tomatplanta planterad i jord för halva beloppet är bara ett exempel på slarvigt manusarbete. Var får Smokers sina cigaretter ifrån? Både jord och papper är en bristvara, vart odlar de tobak? The Mariner är under större delen av filmen rätt osympatisk, otrevlig och ointressant.

Till det positiva hör The Mariners båt, havsmiljöerna, farkosterna, kostymerna och några rätt häftiga actionsekvenser. Räknar vi bort Hopper så gör Costner, Majorino och Tripplehorn okej insatser med den rätt tramsiga dialogen. Även om det enbart är Peter Rader och David Twohy som är tillskrivna manusarbetet, sägs det var uppemot tjugo manusförfattare som försökt rädda filmen. I grunden är berättelsen en enkel skattjakt som komplicerats av alldeles för många dåliga beslut under produktionen. Den komplicerade inspelningen lade också grunden för en konflikt mellan regissören Kevin Reynolds och Kevin Costner som sedan varade under många år. Summa summarum? En stundtals underhållande action- och äventyrsfilm som blir lite för rörig och ologisk. Vill ni se filmen för vad den är kan jag rekommendera 4k-utgåvan. Är ni mer hängivna fans har ni troligtvis andra utgåvor och bryr er inte nämnvärt att utgåvan saknar extramaterial. Med andra ord, om ni är ute efter den kompletta Waterworld-upplevelsen behöver ni nog troligtvis skaffa både Arrow-utgåvan och denna.

Utgåvan:
Utöver det märkliga valet att inkludera förlängda versionen i 1080p på 4k-discen, är detta en fantastisk utgåva för er som främst är ute efter att se originalfilmen på bästa möjliga sätt. Extramaterialet lyser med sin frånvaro helt och hållet. Filmen presenteras i formatet 1.85:1 tillsammans med ett DTS:X MA-spår. Extended cut presenteras i samma format men enbart i HD och med ett DTS 5.1 HD-MA-spår. Utöver några enstaka gryniga flygfilmade scener är uppgraderingen tydlig. Detaljer och texturer ”pop:ar” på ett helt annat sätt i den högre upplösningen och HDR-graderingen gör att blu-ray-versionen ser grådaskig ut i jämförelse. Detta är ett givet köp fans för alla fans och torde vara det uppenbara valet om ni skall se filmen för första gången. Är ni ute efter mer extramaterial bör ni även kika närmre på Arrow Films ypperliga utgåva från tidigare i år.

Trots att filmen inte nådde den framgång Universal hoppades på när den släpptes 1995, har Waterworld funnit sin trogna skara fans som införskaffar alla nya utgåvor. Tidigare i år gav brittiska Arrow Films ut en hyllad blu-ray-utgåva. Nu, kort därefter har Universal släppt ytterligare en utgåva, denna gången på 4k-blu-ray. Vilken utgåva skall du välja? Handlingen är egentligen rätt simpel. Den mystiska The Mariner (Kevin Costner) vill klara sig själv och dyker efter föremål som han sedan byter mot mat, vatten och växter. När han besöker en flytande handelsstation upptäcker invånarna snabbt att The Mariner är en muterad människa med…

Review Overview

Filmen
Utgåvan

60

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.