VR – Phasmophobia

Phasmophobia är ett co-op spel du kan spela med upp till 4 vänner samtidigt. Ni är ett gäng spökjägare som åker runt till olika hus och försöker lista ut vilken typ av paranormala aktiviteter som pågår för att klura ut vilken typ av spöke som befinner sig där.

OBS att detta spelet idag är i Early Access. Det betyder att det inte är färdig utvecklat. Du kan dock fortfarande köpa spelet och spela det som det är idag. Spelet släpptes först hösten 2020 och var då riktad till VR-spelare. Det vart en del intresse från spelare som inte hade VR så utvecklarna öppnade även upp för dem. Spelet kostar idag ca 120 kr på Steam och den versionen går att spela både med och utan VR.

Jag har länge sett vänner och Youtubers spela detta och eftersom det var ett VR spel så vart jag nyfiken att prova själv.  Försökte att inte se för mycket av andras spelgenomgångar. Så jag får uppleva det själv utan spoilers.
Sagt och gjort köpte jag spelet.

Spelet börjar med att du och dina vänner anländer till ett hus i en mindre lastbil. Lastutrymmet är lite som ett lager och ett portabelt kontor. Där har ni en whiteboard med era mål som varieras varje gång ni rycker ut.

Ni förbereder er med att packa på er lite av de saker ni tror att ni behöver för att börja utreda. Ficklampor, uv-lampor, rökelser, mätare, kameror, tändare och en massa andra saker. Ni kan bara ta med er ett par saker åt gången. Så det blir lite springandes mellan huset och lastbilen.

Väl inne i huset är det bara att börja leta ledtrådar. Det gäller att lista ut vilket rum som är det hemsökta och hitta ledtrådarna till vilken typ av spöke det gäller.  Detta görs genom att testa några av de olika verktygen t.ex. mäta temperatur i olika rum, Placera ut en spökbox för att se om spöket kommunicerar eller tom försöka prata med det själv.

Här kan det höras knarrande golv, andningar i örat och lampor kan börja blinka som indikerar att spöket är på jakt efter någon av er. Blinkar det bör man absolut gömma sig eller ta fram ett kors och jaga iväg spöket. Har man otur kommer spöket ikapp dig och tar dig över till andra sidan.

Med tiden kan du bli galen. Ät lite tabletter för att förhindra det.

Tanken med spelet är helt klart intressant men tyvärr tyckte jag inte det lever upp till hypen den har fått.  Som VR-spelare är det mycket som inte riktigt funkar t.ex. ställa ner en övervakningskamera som skall fånga rörelserna i ett rum.  Kameran går inte vrida. Hur man än försöker blir den riktad mot närmsta vägg. Det ska gå om man kan slingra sig som en orm runt sig själv. Något jag inte fick till.

Det inbyggda kommunikationssystemet funkade inte heller som det skall. Några av oss fick inte till så att mikrofonen hörde oss i spelet. Prata med spöken gick inte för några, vilket är en del av spelet. Att prata oss mellan gick bättre men av någon anledning funkade inte min kommunikation alls vissa omgångar.

Omöjligt att vrida kameran i VR in mot rummet.

Blir du tagen av spöket är du ute ur leken och får snällt bara gå runt och vänta. Visst du kan lyfta upp några få föremål. Någon tallrik, mugg, burk osv som de levande kan se sväva runt. Men inga roliga saker i inredningen som den stora yxan i vedhögen. Slängde du tallriken i golvet hände inget. Hade vart roligt med ett kras som kan skrämma upp de andra. Men icke. Inte ett ljud.

Jag upplevde aldrig några jumpscares och när man blev tagen av ett spöke så vart man så förvarnad så det vart inte riktigt läskigt.  Nu är jag dock en person som inte blir rädd när jag ser läskiga filmer och liknande. Så kanske beror det på mig.

Titta på min flygande gaffel.

Överlag var jag väldigt besviken på spelet. Styrningen va seg, ljudet funkade inte som det skulle, det va inte läskigt och det va mycket dötid och väntan på andra om man dog.

Jag stämplade in 2.1tim enligt Steam. Då var 1tim av det att felsöka mikrofonen. Vi hann med 3 omgångar på ca 1 tim. 2 av kompisarna jag spelade med hade spelet sedan innan. Jag och en som köpte det inför denna kvällen ansökte om återbetalning direkt. Vi såg inget i spelet.

Ja jag vet att spelet är i Early Access och att mina förväntningar kanske inte borde va så höga. Men jag fick inte ut något av spelet. Det vart inte ens lite spännande för mig och jag har svårt att se hur de skulle kunna göra titeln intressant för mig.

Kan dock tillägga att av 231 000 omdömen på Steam är det endast 6 000 som är negativa. Så andra tycks gilla det. Jag kan dock inte förstå varför.

Phasmophobia är ett co-op spel du kan spela med upp till 4 vänner samtidigt. Ni är ett gäng spökjägare som åker runt till olika hus och försöker lista ut vilken typ av paranormala aktiviteter som pågår för att klura ut vilken typ av spöke som befinner sig där.OBS att detta spelet idag är i Early Access. Det betyder att det inte är färdig utvecklat. Du kan dock fortfarande köpa spelet och spela det som det är idag. Spelet släpptes först hösten 2020 och var då riktad till VR-spelare. Det vart en del intresse från spelare som inte hade VR så…

Review Overview

Betyg

20

About Rickard Eklund

The Cake is a Lie! But i ate it.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.