Vinyl

vinyl03

Kommer du ihåg Ian Durys låt Sex & Drugs & Rock´n´roll? Om inte så youtube:a den och du har hela inramningen till vad TV-serien Vinyl handlar om. Möjligtvis med tillägget Money.

vinyl01

Richie Finestra leder skivbolaget American Century. De står precis på tröskeln att säljas till ett riktigt stort tyskt skivbolag för oändligt mycket pengar, när Richie får en uppenbarelse och vägrar att sälja och istället försöka bryta ny mark med nya artister och ny musik. Han är övertygad om att han har rätt, men det kommer att göra ont i plånboken.

vinyl02

Vi befinner oss i första halvan av 70-talet. Långt innan strömmad musik och CD-skivor. Som seriens namn antyder så är det mitt under vinylskivans glansdagar. Serien är inte dokumentär även om delar kan antas vara både sanna och riktiga så är det hela fiktion. Jag känner dessutom att vissa saker som troligen är ”riktiga” är placerade i en annan tid. Bakom serien ligger Mick Jagger och Martin Scorcese. Två herrar som troligen har viss koll på branschen.

 

Det finns ett par parallella historier och ett galleri med karaktärer som är intressanta, men det är inte detta som gör serien sevärd utan det är den sköna känslan av ren pur nostalgi som finns som en hinna över hela serien i allt från sceneri till främst musiken. Ingen kraft är så stark som nostalgi när det gäller att locka tittare. Och Vinyl är nostalgi. Problemet är bara trots att jag är närmare femtio så är jag för ung för att ha varit med på riktigt när detta skedde. Därmed försvagas nostalgikänslan lite för mig. Och då är jag ändå tämligen insatt i musik från tiden och spelar fortfarande dagligen vinylskivor (obs i plural). För den strömmande generationen måste detta delvis kännas som rent stenålder.

vinyl04

På skådespelarsidan så gillar jag den skönt överspelande Bobby Cannavale som Richie Finestra och Mick Jaggers son James som destruktiv och karismatisk bandledare i gruppen Nasty bits. Det som saknas i serien är starka kvinnliga karaktärer. Det finns några embryon, men mer än så blir det inte.

TV-serien är helt klart sevärd. Nostalgikänslorna och musiken gör att jag justerar upp betyget kanske ett steg. Men jag tycker att du ska se den och njuta och att det inte blev någon säsong 2 spelar ingen roll för dessa tio avsnitt.

Kommer du ihåg Ian Durys låt Sex & Drugs & Rock´n´roll? Om inte så youtube:a den och du har hela inramningen till vad TV-serien Vinyl handlar om. Möjligtvis med tillägget Money. Richie Finestra leder skivbolaget American Century. De står precis på tröskeln att säljas till ett riktigt stort tyskt skivbolag för oändligt mycket pengar, när Richie får en uppenbarelse och vägrar att sälja och istället försöka bryta ny mark med nya artister och ny musik. Han är övertygad om att han har rätt, men det kommer att göra ont i plånboken. Vi befinner oss i första halvan av 70-talet. Långt…

Review Overview

Betyg

80

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.