Vintage Mickey

När man varit känd och framgångsrik länge kan det finnas skäl att titta tillbaka på hur det hela startade.

Mickey Mouse eller Musse Pigg som vi kallar honom är utan tvekan en av de mest kända tecknade karaktärerna och den figur som blev starten på det vi idag känner som världens kanske främsta bolag för underhållning för yngre – Disney. Vintage Mickey är en samling av tidiga filmer med Musse Pigg. Vi träffar också andra karaktärer som vi senare fått lära känna mera som till exempel Mimmi Pigg.

De nio kortfilmerna är:

• Steamboat Willie
• Plane Crazy
• The Karnival Kid
• The Birthday Party
• The Castaway
• Mickey’s Orphans
• Mickey’s Revue
• Building A Building
• Mickey’s Steam-Roller

Plane Crazy var den första filmen med Musse Pigg som gjordes, medan Steamboat Willie var den första med ljud (men den tredje i ordningen när det gäller produktion) och den första som verkligen publicerades. Framgången med Steamboat Willie gjorde att man valde att släppa även de tidigare producerade men inte publicerade filmerna.

Handlingarna är ganska simpla, men påminner ändå ganska mycket om modernare tecknade kortfilmer. Givetvis återspeglar kortfilmerna samhället som det såg ut när de gjordes. Det hela påminner också en hel del om Charlie Chaplins filmer.

Animationerna är mycket simpla och svartvita. De är dock så pass välgjorda att de förmedlar intryck och känslor även om det givetvis är på en sådan teknisk nivå att det knappast kommer att imponera på Pixar-generationen. Ljudet är också ytterst basalt. Gissningsvis har man gjort en del restaureringsarbete, men det finns fortfarande kvar skräp och annat. Nu tror jag att detta är avsiktligt, för jag ser inte detta som en utgåva för barn, utan en utgåva för entusiaster som vill ta del av den filmhistoria som detta representerar.

För mig är det hela inte helt ointressant, men inte heller tillräckligt lockande för att jag ska gilla det riktigt heller. Detta är förmodligen en gest från Disney för att visa upp delar av det kulturarv man sitter på, men samtidigt har tidens tand varit ganska grym mot dessa filmer. Så för filmhistoriker med Disney-ådra kanske detta är något. För övriga finns det förmodligen bättre val.

Bilder ©Disney

About Joakim Helmbrant

Månskensbonde som bor på subwoofersäkert avstånd från närmsta granne. Gillar dokumentärfilmer och musikfilmer (OBS INTE musikaler!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.