Vilsen

Rasmus Tirzitis, skaparen av fanprojektet Star Wars: Threads of destinyär tillbaka med thrillern Vilsen. En svensk kriminalhistoria med övernaturliga inslag som sätter Göteborgs polisstyrkor på prov. Filmteamets höga ambitioner är framträdande i denna film som har producerats under tre år med oerhört begränsade resurser. 

vilsen2

I Göteborg sätts polisens utredare på prov när en rad av ritualistiska mord sker på kort tid. Polismannen Lidman (Göran Sjögren) leder utredningen som tvingas ta hjälp av pastorn Gabriella Berggren (Alexandra Zetterberg) som sitter inne på information som kan hjälpa dem framåt i utredningen. Tillsammans skall Lidman och Berggren sätta stopp för en ockult organisation som har planer som kan få konsekvenser för hela världen. Berättelsen är skriven av Omar Lord Fye, baserad på en idé av skådespelaren Göran Sjögren. I ett pressmeddelande för filmen beskrivs berättelsen som en blandning av en mer vanlig polisfilm och det övernaturliga. En kombination av inslag som liknar den beskrivning som SVTs Jordskott hade häromåret. För att vara helt nyskapande i Sverige krävs det i princip att man skall lämna all form av polis- och brottsinslag bakom sig. Vilsen hade känts mer intressant om den kvinnliga pastorn hade fått ta ett allt större utrymme från Polis Lidman. Särskilt eftersom skådespelerskan Alexandra Zetterberg står för filmens starkaste skådespelarinsats.

vilsen5

Regissören Rasmus Tirzitis står för, förutom regi, även för klippning. I produktionen är det denna stundtals, riktigt vassa, klippning som är filmens starkaste behållning. Ljussättning och soundtrack är bitvis stabilt men stundtals är det en aning undermåligt. Detta bidrar till att tittaren emellanåt knuffas ut ur berättelsen och tappar illusionen av att vara del av en spännande thriller. Utöver ovannämnda teknikaliteter innehåller filmen också flera imponerande specialeffekter som kan få den mest vana svenska filmtittaren att höja på ögonbrynen. Det finns en spretighet i produktionen som till viss del troligtvis går att tillskriva de begränsade resurser som filmskaparna hade att röra sig med. De höga ambitionerna strålar dock igenom flera av de brister som går att skåda.

vilsen4

Det är uppfriskande att se filmproduktioner som försöker tänja på de gränser som vi är vana vid inom ramen för svensk filmproduktion. Tyvärr tror jag inte att polisgenren är rätt väg att gå om du har ambition vara riktigt nyskapande. Filmens framgångar sedan release pekar dock på att det finns en fortsatt törst efter svenska polisfilmer. Under första veckan efter sin release gick Vilsen upp på förstaplatsen över mest förköpta filmer på iTunes framför flera större produktioner. Det är med stort intresse som jag fortsätter följa Rasmus Tirzitis fortsatta arbete. Fortsätt utmana och våga tänka annorlunda, det behöver svensk film.

Rasmus Tirzitis, skaparen av fanprojektet Star Wars: Threads of destiny, är tillbaka med thrillern Vilsen. En svensk kriminalhistoria med övernaturliga inslag som sätter Göteborgs polisstyrkor på prov. Filmteamets höga ambitioner är framträdande i denna film som har producerats under tre år med oerhört begränsade resurser.  I Göteborg sätts polisens utredare på prov när en rad av ritualistiska mord sker på kort tid. Polismannen Lidman (Göran Sjögren) leder utredningen som tvingas ta hjälp av pastorn Gabriella Berggren (Alexandra Zetterberg) som sitter inne på information som kan hjälpa dem framåt i utredningen. Tillsammans skall Lidman och Berggren sätta stopp för en ockult organisation som har planer…

Review Overview

Betyg

50

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.