Vi minns regissören Joel Schumacher

Den fantastiska filmregissören Joel Schumacher har tyvärr avlidit, han dog i måndags den 22 juni i New York City efter en årslång kamp mot cancer. Han blev 80 år. Han står bakom filmer som; St. Elmo’s Fire, Dödlig Puls, Falling Down, Batman Forever, Juryn – A Time to Kill, Phone Booth, The Phantom of the Opera och många fler. En helt klart lång och gedigen karriär inom flera olika filmgenrers med många minnesvärda filmer.

Joel Schumacher på Hamptons International Film Festival 2014. Photo credit: Eugene Gologursky

Han har gjort många otroligt bra filmer, och som sagt inom i stort sett alla olika genrer, det är hans storhet. De flesta regissörer håller sig inom samma genre där de känner sig trygga, men det har aldrig hindrat Joel Schumacher. På 80-talet gjorde han bland annat St. Elmo’s Fire (1985) och The Lost Boys (1987) och på 90-talet; Dödlig Puls (1990), Falling Down (1993), Batman Forever (1995), Juryn – A Time to Kill (1996) och Super 8 (1999). På 2000-talet finns det väl 2 filmer som sticker ut lite extra; Tigerland (2000) och Phone Booth (2002).

Så har vi på Filmfenix några favoriter bland Schumachers filmer? Klart vi har: Har du någon favorit bland hans filmer?

Corey Feldman, Corey Haim och Jamison Newlander i The Lost Boys © 1987 – Warner Home Video.

Angela Ljungkvist gillar The Lost Boys (1987)

Om jag ska välja en favorit så måste det bli The Lost Boys, det är den första vampyrfilmen jag såg och den var ju bara så bra, jag måste sett den hur många gånger som helst. Ja, det är ju faktiskt en film som har allt; skräck, spänning, drama, kärlek och humor. Och jag såg faktiskt om den för något år sedan och den håller fortfarande. Det är i och för sig inte så konstigt att en 80-tals rulle fortfarande håller men just när det handlar om vampyrer så kan det ju bli lite ”löjligt” när vi är vana vid dagens teknik.
Men filmen har ju ganska mycket humor så dom kommer undan med det mesta, och jag tyckte att det var fortfarande lika roligt att se de unga pojkarna i Santa Carla jaga vampyrer och hänga i seriebutiken.
Val Kilmer som Batman från Batman Forever. Photo credit © Warner Bros.

Rasmus Tirzitis gillar Batman Forever (1995)

Batman Forever är den film jag sett flest gånger av honom. Mellan 1995-1996 såg jag den minst en gång i veckan. Jag gjorde till och med en egen serietidning av hela filmen som tog mig ett år att färdigställa. Filmen är som i en leksaksvärld, alla möjliga saker lyser och glittrar en massa helt utan anledning.
Många ansåg att Batman Returns (1992) var för mörk och att trean behövde lite mer färg och action. Med en ny regissör och manusförfattare blev det en ny take på det hela samtidigt som det mesta gjordes ”hetare” (ja, Batman fick bröstvårtor på dräkten!). Den är helt enkelt extremt underhållande. Även om jag tyckte om både Batman (1989) och Batman Returns var den här filmen överlägsen för mig i barndomen, för det var i den här filmen som Robin också dök upp och fick vara med. Vad filmen dock lyckas med är att underhålla. Under de två timmar har man inte tråkigt en sekund utan du blir förförd bort till Gotham City.
Andrew McCarthy, Mare Winningham, Rob Lowe, Judd Nelson, Ally Sheedy, Demi Moore och Emilio Estevez i St. Elmo’s Fire © 1985 – Columbia/TriStar

Pär Wirdfors gillar St. Elmo’s Fire (1985)

St. Elmo’s Fire är en otroligt fin film om sju vänner som precis har tagit studenten och nu ska dom ut och möta den riktiga världen och finna sin plats. Vänskap och kärlek är aldrig enkelt vilket denna film visar på ett bra sätt, med alla de olika relationerna vi får följa.
Det är stark vänskap men står den emot svek, det är olycklig kärlek, letande efter kärlek och nyvunnen kärlek. Gänget samlingsplats är puben St. Elmo’s Fire, där mycket av filmen utspelar sig. Och tänk va unga dom var gänget, dessa skådisar som många av dom gjorde sina allra bästa roller på det fantastiska 80-talet.
Michael Douglas i Falling Down. Photo credit © Warner Bros.

Fredrik Malmquist gillar Falling Down (1993)

Jag minns när denna filmen kom, den var helt klart en överraskning och en väldigt ovanlig film. Kanske är det därför den rankar allra högst av Schumachers filmer på IMDb med hela 7,6 i betyg.
Ja, vi känner ju alla till hur frustrerande det kan vara att sitta fast i en bilkö, men de flesta av oss sitter lugnt kvar i bilen och väntar på att trafiken ska rulla vidare, men det gör inte Bill Foster (Michael Douglas). Han får helt enkelt nog av samhället i helhet och ger sig ut på en våldsam bärsärkagång genom Los Angeles. En otroligt bra rollgestaltning av Michael Douglas.
Kevin Spacey, Joel Schumacher och Nathan Darrow i House of Cards (2013). Photo Credit: Patrick Harbron – © 2012 Knight Takes King Productions, LLC.

Joel Schumacher är definitivt mest känd för sina filmer men han har även regisserat en del tv-serier, bland annat två avsnitt av den kritikerrosade serien House of Cards (2013). Han har också gjort musikvideos till bland annat INXS, Lenny Kravitz och Seal. En man med många talanger helt enkelt.

R.I.P. Joel Schumacher och stort tack för dina fantastiska bidrag till filmhistorien!

About Filmfenix

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.