Vi har testat Disney+

I tisdags, den 12/11, gjorde Disney slag i saken och lanserade sin egen streamingtjänst Disney+. Till skillnad från Apples tjänst Apple TV+, har Disney en enorm katalog av filmer och tv-serier att tillhandahålla direkt från starten. Utöver alla Disney-filmer har de även tillgång till 20th Century Foxs film- och tv-serie-katalog sedan det omtalade köpet av filmbolaget gick igenom. Utöver en gedigen samling äldre titlar, lanseras även The Mandalorian med streamingtjänsten. Första live-action tv-serien i George Lucas Star Wars-universum. Var hittar ni tjänsten? Här i Sverige har vi ännu inte fått något releasedatum att förhålla oss till. Hittills har tjänsten lanserats i USA, Kanada och Nederländerna. Under mars 2020 lanseras tjänsten i ytterligare länder i Europa.

©Disney

Nyproducerat material vid lanseringen av tjänsten:

  • The Mandalorian – Första live-action-äventyret i Star Wars-universumet som inte är en film. Pedro Pascal, känd från Game of Thrones, spelar prisjägaren känd som ”The Mandalorian”.
  • Lady och Lufsen – En live-action remake av en av Disneys mest älskade klassiker.
  • High School Musical: The Musical: The Tv Show – En tv-serie-version av de framgångsrika filmserien
  • Med mera…
©Disney

Filmfenix tidigare skribent Alexander Alfonsson har testat streamingtjänsten sedan i tisdags med hjälp av lite trollande med VPN och ett amerikanskt mailkonto. Vi checkar snabbt av läget!

Vad är bäst med tjänsten?

Personligen så är det som lockar mest för mig att kunna återse serierna jag älskade som barn men som länge varit förhållandevis svårtillgängliga. Så som Duck Tales, Rescue Rangers och Bumbi Björnarna.

Vad är sämst med tjänsten?

Jag har haft väldigt svårt för en del av Disneys restaureringar av deras klassiska tecknade filmer på Blu-ray då flera av dem är alldeles för aggressiva vilket gör att detaljer försvinner och får det att se alldeles för polerat ut istället för något som var gjort för analog film, vissa av filmerna är även croppade till fel bildförhållande. Filmerna på Disney+ lider såklart av samma problem. Den värsta av alla på Blu-ray var dock Svärdet I stenen och just den är faktiskt åtgärdad med en annan master på Disney+.

Hur håller streamingkvalitén kontra andra tjänster?

Av det jag har testat så håller den mycket god kvalitet, helt i klass med Netflix.

Vilken av tjänstens serier är mest imponerande hittills?

Av de nya originalserierna har jag bara hunnit kolla på The World According to Jeff Goldblum men den tycker jag är riktigt trevlig.

Vad tror du om Disneys chanser att etablera sig på streamingmarknaden när det nu blir allt fler tjänster?

Så länge materialet finns där så kan det nog lyckas men ska man konkurrera med de andra jättarna så tror jag man behöver ha en nisch som lockar om man inte kan erbjuda ett tillräckligt stort blandat utbud som till exempel Netflix.

Kommer du att fortsätta ha tjänsten om ett år?

Det tror jag nog att jag kommer ja.

Tack Alexander!

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.