Vi har testat Apple TV+

I fredags, den 1/11, lanserade Apple sin egen streamingtjänst Apple TV+. Företaget har ingen stor katalog av filmer eller tv-serier att bygga sin streamingtjänst på som Disney. De kommer att få bygga upp från grunden med egenproducerat material. Även om utbudet till en början är rätt skralt, märks det att Apple vågar satsa. Med namn som Steven Spielberg, M. Night Shyamalan och Oprah Winfrey med flera märks det att stora pengar har investerats. Tjänsten kostar konkurrenskraftiga 59 kronor i månaden. Men om ni har köpt en Apple-produkt nyligen finns det en stor chans att ni har fått ett helt år gratis på köpet.

Till en början har tjänsten följande serier:

  • See – En postapokalyptisk thriller tv-serier med Jason Momoa.
  • The Morning Show – Ett drama om en morgonnyhetsstudio med Reese Witherspoon, Jennifer Aniston och Steve Carell.
  • Dickinson – En komedi om poeten Emily Dickinson som ung kvinna, spelad av Hailee Steinfeld.
  • For All Mankind – En alternativ verklighet där rymdracet aldrig tog slut. Här ser ni bland annat svenska Joel Kinnaman.
  • Oprah’s Book Club – Oprah Winfreys bokklubb, kommer snart.
  • Helpsters – En spinoff-serie på klassika Sesame street (Finns dubbat på svenska).
  • Ghostwriter – Ett barnprogram om fyra ungdomar som blir vän med ett spöke i en bokaffär.
  • Snobben i rymden – En tecknad serie om Snobben för de yngre.
  • The Elephant Queen – Naturdokumentär om elefanter.

Filmfenix egen Seth Petersson har testat streamingtjänsten sedan i fredags. Vi checkar snabbt av läget!

Vad är bäst med tjänsten?

Bildkvaliteten är extremt bra, Apples iTunes-filmer i 4K HDR har för många ersatt fysiskt media och Apple levererar verkligen en fröjd för ögat. Själv har jag inte Atmos så jag kan inte bedöma det ljudet. Gillar startutbudet, det finns lite för alla. Helpsters är dessutom dubbat på svenska. Ghostwriter får mig att tänka på sommarlovsmorgon-serier. 

Vad är sämst med tjänsten?

Appen “Apple TV” på enheten Apple TV är rörig, Apple vill samla alla streamingtjänster i en app så jag ska kunna se apples serier, rapport från SVT Solsidan från Cmore, Game of Thrones från HBO nordic. Detta tilltalar inte mig. En app för varje sak. 

Hur håller streamingkvalitén kontra andra tjänster?

Sticker ut hakan och säger bäst. En stor fördel för mig som har en constant height duk är att textningen alltid är i bild och inte nere i det svarta fältet. Detta är något som irriterar mig då jag tittat på serier på Amazon Prime. tex.

Vilken av tjänstens serier är mest imponerande hittills?

Endast sett tre avsnitt av See och är positivt överraskad. gillar postapokalyps och ser fram emot nästa fredag då nästa avsnitt släpps. Serien var våldsammare än jag förväntade mig.  Morning show var helt ok, ska kolla resten vid tillfälle. Ser fram emot att se For all mankind. Ronald D. Moore som gjorde Battle Star Galactica är inte fy skam. 

Vad tror du om Apples chanser att etablera sig på streamingmarknaden när det nu blir allt fler tjänster?

Svårt att säga, tjänsten är billig jämfört med de andra aktörerna, och då får man 4K som man kan dela med sex familjemedlemmar. Apple har inget eget gammalt IP de kan mjölka. Disney kan leverera fem Star Wars-serier och lika många Marvel-serier. Apple har inte heller köpt in Friends eller Seinfeld för miljardbelopp utan har bara original content. Själv ser jag bara på Netflix egna serier. Att apple erbjuder tjänsten gratis varje gång man köper en ny iphone, ipad, mac gör att de potentiellt får många prenumeranter men hur många tittar? själv har jag Amazon Prime som bara ligger där och aldrig används. 

Kommer du att fortsätta ha tjänsten efter ditt gratis år?

Om där finns serier jag vill fortsätta att följa. Sen hoppas jag att de producerar långfilmer på samma vis som Netflix och Amazon gjort.

Tack Seth! Har ni testat Apple TV+? Vad tycker ni?

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.