Vem vill ha 4k?

Försäljningssiffrorna för film på fysisk media fortsätter att sjunka medan utbudet av streaming-tjänster ökar. En del nöjer sig fortfarande med dvd-filmer, andra har hoppat över till blu-ray och en växande skara människor verkar ha övergivit fysisk media helt och hållet. 4k ultra hd blu-rays börjar dyka upp på allt fler butikshyllor och Netflix erbjuder också media i det nya högupplösta formatet. Det är långtifrån alla som redan införskaffat en tv som stödjer 4k och långt mycket färre som köpt en blu-ray-spelare som klarar av formatet. Därför är det berättigat att ställa frågan; Vem vill ha 4k och varför?

Är du en filmälskare som jag har du troligtvis redan haft funderingar kring att införskaffa en tv-apparat som klarar av att visa material i 4k, medan en mer vardaglig filmkonsument kanske inte ens ägnat formatet en tanke. För att förstå skillnaden mellan formaten kan det vara värt att titta på skillnaderna i upplösning som dvd, blu-ray och 4k ultra hd blu-ray erbjuder. Bilden nedanför visar en förenklad dimensionsskillnad mellan de olika formatens storlekar. En Blu-ray-film har lite mer än dubbelt så hög upplösning som en dvd och 4k ultra hd blu-ray-filmer har nästan exakt dubbelt så hög upplösning som en vanlig blu-ray. Namnet 4k kommer ifrån att upplösningen på formatet är cirka 4000 pixlar i horisontal bredd. Namnet kan upplevas som en aning missvisande eftersom formatet på en blu-ray är 1080p, det kan därför tolkas som att 4k är fyra gånger mer högupplöst. Om namnet på formatet använt samma logik som sin föregångare borde det snarare hetat 2160p. En annan väsentlig skillnad mellan medieformaten är hur pass bra ljud de olika erbjuder, lägre lagringsutrymme medför mer komprimerade ljudfiler medan de nyare medieformaten erbjuder mer kompromisslösa ljudbilder.

För många tv- och filmtittare räcker dvd-filmer långt och väl fortfarande, ett påstående som stöds av den fortsatt höga andelen av dvd-filmer som säljs i förhållande till andra fysiska medier. Många människor som har en passion för film försöker dock hela tiden leta efter det senaste och bästa sättet att se filmerna de älskar. Jag har övergivit dvd till förmån för blu-ray och nu när nya formatet 4k ultra hd blu-ray är här börjar det även att ta emot att införskaffa fler vanliga blu-ray-filmer. Bilden nedan förmedlar till viss del känslan som varje nytt framsteg ger. Efter att ha sett en film i upplösningen 4k, känns det inte lika lockande att stoppa i en blu-ray-skiva längre. De äldre formaten känns helt enkelt aldrig lika skarpa som de gjorde när inget bättre fanns att tillgå.

Sedan jag fick möjlighet att börja se på film och tv-serier i 4k, har utbudet vuxit för varje dag. Netflix erbjuder i princip allt sig egenproducerade material i 4k och för varje månad som går växer biblioteket. Från och med januari i år, verkar även filmbolagen börja erbjuda de flesta nya filmsläpp på 4k ultra hd blu-ray. Frågan är vilka det egentligen är som vill ha möjlighet att se film och tv-serier i 4k? För varje månad som går blir ingångspriset för att kunna se 4k-formatet allt lägre och i samma takt som priset sjunker, ökar även utbudet. Hittills har formatet främst varit för film- och tekniknördar som hela tiden köper det senaste som finns att tillgå. Men i takt med att tillgängligheten ökar, borde alla som en gång sett film på detta sättet även vilja se film på samma sätt hemma. Att se film i 4k minskar glappet mellan att uppleva en film på bio och hemma i din soffa, idag erbjuder inte ens alla biografer samma upplösning i alla sina salonger.

Vilka filmer och serier vill ni uppleva i 4k?

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.