Velvet Buzzsaw

The Ballad of Buster Scruggs, Roma och nu Velvet Buzzsaw. Netflix-filmerna börjar utmana de stora filmbolagens produktioner på riktigt. När Dan Gilroy nu återvänt med en skräckthriller, följer även Jake Gyllenhaal och Rene Russo med. De båda skådespelarna medverkade även i regissörens film NightcrawlerMen lever ensemblens nya film upp till förväntningarna satta av deras tidigare samarbete?

Den självupptagne konstkritikern Morf Vandewalt (Jake Gyllenhall) är inte mannen som oroar sig över hur väl andra tar emot hans ord. Hans betydelse för konstbranschen i Miami ligger främst i vilka dollartecken hans texter kan generera. När galleriägaren Rhodora (Rene Russo) och hennes karriärlystna assistent Josephina (Zawe Ashton) lägger vantarna på okänd död mans tavlor förseglas deras öden och alla som vill ha en bit av kakan. Konkurrenten Dondon (Tom Sturridge), konstkonsulten Gretchen (Toni Collette) vill alla ta del av de okända mästerverken. De ser dock inte kopplingen mellan mystiska försvinnande inom deras bubbla och de nyfunna konstverken.

Den uppenbara kritiken kring att dagens konstvärld har blivit för centrerad kring pengar blandas med fnissig skräck som både skrämmer och gör dig glad. Gilroy står även själv för manuset som effektivt radar upp den ena avskyvärda karaktären efter den andra för att sedan sakta men säkert börja avverka dem på laborativa sätt. Det är inte svårt att dra paralleller till 2015-års mer provokativa The Neon DemonGilroy gör för konstvärlden vad Nicholas Winding Refn gjorde för modevärlden.

Velvet Buzzsaw återuppfinner inte sin genré men filmen underhåller likväl med sitt visuella berättande, sin stämning och karikatyrerna till karaktärer. Det är underhållande att lära karaktärer som verkligen förtjänar de öden de går till mötes. Det som kanske fungerar lite mindre bra är trubbigheten i satiren och uppbyggnadsscenerna som blir allt för förutsägbara. Gilroy når inte samma höjder som han gjorde med Nightcrawler men levererar en stabil film som jag med stor sannolikhet kommer att återbesöka.

Fotnot: Filmen släpptes på Netflix 1/2-2019.

The Ballad of Buster Scruggs, Roma och nu Velvet Buzzsaw. Netflix-filmerna börjar utmana de stora filmbolagens produktioner på riktigt. När Dan Gilroy nu återvänt med en skräckthriller, följer även Jake Gyllenhaal och Rene Russo med. De båda skådespelarna medverkade även i regissörens film Nightcrawler. Men lever ensemblens nya film upp till förväntningarna satta av deras tidigare samarbete? Den självupptagne konstkritikern Morf Vandewalt (Jake Gyllenhall) är inte mannen som oroar sig över hur väl andra tar emot hans ord. Hans betydelse för konstbranschen i Miami ligger främst i vilka dollartecken hans texter kan generera. När galleriägaren Rhodora (Rene Russo) och hennes karriärlystna assistent Josephina (Zawe Ashton)…

Review Overview

Betyg

70

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.