Vehicle 19

Vehicle 19 är tyvärr en korkad och svag actionfilm som i princip utspelas i en sydafrikansk minivan som helst vill förbli anonym och inte visa sitt utseende. Jag kan förstå den.

Vehicle 1Michael Woods är en nyanländ amerikan i Johannesburg, Sydafrika och spelas av Paul Walker (från samtliga Fast & Furious-filmer förutom Tokyo Drift). Michael har nyligen avtjänat ett fängelsestraff i USA och har nu, utan lov från sin övervakare, rest dit för att träffa sin ex-fru. Därför vill han ligga lågt och till varje pris undvika trubbel för att inte hamna i nytt blåsväder. Han hämtar ut den förbeställda hyrbilen på flygplatsen och inser att bilen han fått är av fel modell. Plötsligt rullar han på Johannesburgs gator i en minivan med ratten på fel sida, dessutom ovan att navigera i vänstertrafik.

Snart hittar Michael en mobiltelefon samt en puffra i bilen som vi inte får se. Naturligtvis ringer det i telefonen och Michael blir indragen i samma soppa som han absolut inte ville smaka av. Det visar sig att det även finns annat gömt i bilen som innehåller känsliga bevis och allt bottnar i en korruptionshärva där polisen är inblandad. Tyvärr fungerar nästan ingenting i denna ologiska film. Att man inte visar bilen utifrån sett, bygger upp en förväntan hos mig eftersom jag tänker mig någon smart twist på slutet. I helsicke heller, det visar sig inte ha något syfte alls och visar bara ytterligare hur meningslös den här filmen är. Tråkigt eftersom det borde gått att göra en ganska hygglig actionthriller av detta ändå. Filmens tagline förklarar egentligen bäst vad det hela går ut på: ”Wrong place, wrong time, wrong car”. Jag kan komplettera med: ”Vrång tittare”.

Vehicle 2Det som gör att Vehicle 19 över huvudtaget sticker ut det minsta från havet av B-action är kameraarbetet inifrån bilen, där filmen nästan uteslutande utspelas. Det fungerar ganska bra och med ett intressantare manus hade det kunnat bli ett klyftigt grepp för att få extra intensitet i filmen. Michael behöver se till att rätt part får ta del av bevisen och eftersom polisen är ute efter att stoppa honom på vägen dit och dessutom tänker se till att han istället får skulden, är det trist att regissören och manusförfattaren Mukunda Michael Dewil inte lyckas skapa mer nerv utifrån hjältens kamp mot klockan.

Som om Michael Woods vore huvudkaraktär i spelet Grand Theft Auto kör han in på skumma bakgator och slinker in i en biltvätt eller får bilen snabbt spraymålad av thugs för att undkomma polisen. Musiken försöker förgäves skruva upp det låga tempot, medan det egentligen inte sker så mycket på skärmen. Med tanke på att Vehicle 19 ändå är en ”bilfilm” så förekommer det förvånansvärt få biljakter. Det går heller inte att dölja faktumet att när det väl är dags att gasa på lite, så överskrids sällan hastighetsbegränsningen för tätortstrafik. Paul Walker sliter och drar i ratten trots att han inte kör mycket snabbare än 50 kilometer i timmen och när han vaggar från sida till sida i förarsätet blir en jämförelse med Fast & Furious-filmerna nästan parodisk. Här ser det snarare ut som om han försöker släppa ut en fis genom att lätta på ena skinkan än att han har bråttom.

Vehicle 3Vehicle 19 är faktiskt en riktigt tråkig B-film som kommer få svårt att ens leta sig in på TV6 en tisdag klockan 21. De värsta stunderna är när karaktärerna hamnar i en dramatisk och känslosam situation och skådespelet är så uselt och ansträngt att Paul Walkers kontemplation för sig själv inne i biltvätten ter sig som magi i jämförelse. Om man överanalyserar filmen kan man kanske se ett vagt symbolvärde i att huvudkaraktären fortfarande sitter fängslad, att han är fast i bilen och med tanke på brottet han begick, ännu inte är färdigstraffad. Men det tänker jag inte ge den, då den inte bjöd mig på varken spänning, underhållning eller ens charm. Eller handlar filmen bara om en hyrbil och hur tufft de blir behandlade? Strunt samma, den stillsamma bilresan i Johannesburg efter ett svagt manus borgar dessvärre för ett lågt betyg.

About Hans Råman

Älskar fredagsmys, gärna med min favoritfilm Nyckeln till frihet, men är allätare inom både film och musik.

One comment

  1. Den var hyfsat bra faktiskt! Misstänkte ganska snabbt vad det var för bil, och hade rätt, en Chrysler voyager av förra modellen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.