Veckans streamingtips: Euphoria

HBO har insett att ungdomsserier säljer lika bra som Systembolaget innan midsommar, och senaste släppet är serien Euphoria med Zendaya i huvudrollen. Trots sitt namn är det en mörk serie, och bara ett avsnitt in har det hunnits med rätt grov destruktivitet i form av droger, sex, milt våld och diskriminering. Det sköna är att det inte är på samma moraliserande sätt som USA allt för ofta förmedlar; där en öl betyder galen fylla, en tablett leder till överdos eller ett oskyddat samlag är lika med en graviditet. Istället bejakar Euphoria mörkret på ett intressant sätt; det följer det. Låter det både snurra tittaren genom drogrus och landa med ansiktet rakt ner i asfalten när ångesten slår till. Den må vara något glamouriserande av destruktivt leverne (framför allt droganvändning), men jag faller lika hårt ändå; speciellt när Zendaya spelar rollen som oberörda Rue så förkroppsligad.

Zendaya spelar huvudrollen som 17-åriga missbrukande Rue


Dessutom verkar Euphoria ta upp viktiga ämnen angående hur det faktiskt känns att vara tonåring med den press du utsätts för som leder till destruktiva beteenden, dåliga val och framtida trauman. Det är sällan det visas från den drabbades perspektiv, och än mer sällan när den drabbade är i form av en anti-hjälte som vill knarka.

Hunter Schafer och Zendaya som nya vännerna Jules och Rue


Dock är det bara första avsnittet, och vad som börjar som en moderniserad och upphettat version av engelska Skins kan likväl sluta lika moraliserande som 13 anledningar varför: med ett budskap som aldrig riktigt når fram utan bara skapar direkt motsatt effekt istället. Självklart hoppas jag på det första: en ungdomsserie för denna generations destruktiva tonårssjälar är exakt vad som behövs. Det återstår att se om Euphoria är den.

Sydney Sweeney spelar snälla Cassie vars pojkvän har en hemlighet om henne, för henne..


Euphoria finns att se på HBO Nordic just nu. Varje måndag släpps ett nytt avsnitt.

About Melody Nikki

En 20-nånting kalmarit som spenderar alldeles för mycket tid framför tv-serier och skräckfilmer. Ju konstigare och mer brutalt, desto mer faller det mig i smaken. Skriver mest hela tiden, drömmer om ett framtida arbete som kultur-och nöjesjournalist, och brinner, förutom för medieämnen, för feminism, anti-rasism, hip hop, hudvård, memes, filosofi och teknik. Samt dokusåpor, men det är inget jag erkänner i första hand... Kontakt: nikki@filmfenix.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.