Veckans Streamingtips!

Vi börjar veckans tips med något väldigt passande, nämligen en liten koll på svenskarnas streamingvanor. Vi har tagit del av en ny undersökning som gjort av tv.nu:s ”Svenska TV-panelen”.

Undersökningen visar att sju av tio tittar på serier och film flera gånger i veckan, och hela 67 procent av svenskarna lägger minst en till två timmar per dag på streaming. Vilket motsvarar 30 dagar per år. Vidare visar undersökningen att en av fem tillbringar hela 46 dagar per år med att titta på serier och filmer, och att personer som bor i städer med över 100 000 invånare tittar mer än i mindre städer. Totalt har 4 138 tv-tittare svarat i undersökningen.

Väldigt intressant undersökning. Hur många timmar i veckan streamar du? Nu vidare till lite streamingtips! Efter förra veckans Oscarsgala, fick jag lust att kolla på streamingtjänsternas utbud av Oscarsnominerade filmer, här följer några tips.

Netflix erbjuder bland annat:

Birdman från 2014, Alejandro G. Iñárritus film om Riggan, en skådespelare som varit känd för sin roll som superhjälte och nu försöker göra karriär på Broadway.
Good Will Hunting från 1997, Gus Van Sants film om mattegeniet som behöver hjälp för att finna rätt väg i livet.
American Beauty från 1999, Sam Mendes underbara film om Lester som tröttnat på sitt förortsliv och får en ganska knäpp livskris.
Whiplash från 2014, Damien Chazelles drama om en lärare på en musikskola som pushar sina elever alldeles för hårt.
The Dark Knight från 2008, regisserad av Christopher Nolan och en av de allra bästa Batman-filmerna, och även den bästa Jokern fram tills förra året.
Argo från 2012, Ben Afflecks verklighetsbaserade drama om ett gäng amerikanare som måste gömma sig på en ambassad för att skydda sig mot iranska militanter.
The Revenant från 2015, Alejandro G. Iñárritus mäktiga drama om en man som måste klara sig själv i vildmarken, skadad och i iskyla. Rollen som äntligen gav Leonardo DiCaprio en Oscar.
Bild: American Beauty © Dreamworks

HBO erbjuder bland annat:

Milk från 2008, Gus Van Sant skildring av Harvey Milk som kämpar för homosexuellas rättigheter och blir Kaliforniens första öppet homosexuella tjänsteman att väljas till ett offentligt ämbete.
12 Years a Slave från 2013, Steve McQueens drama om en fri svart man som blir bortförd och såld som slav.
A History of Violence från 2005, dramathriller av David Cronenberg om en man som ofrivilligt blir inblandad i svårigheter.
Collateral från 2004, Michael Manns obehagliga men snygga film om en taxichaufför som blir tvingad att köra runt en yrkesmördare.
Sjätte sinnet från 1999, M. Night Shyamalans fantastiska film om en pojke som pratar med döda människor. Obehagligt och överraskande.
The Wrestler från 2008, Darren Aronofskys drama om en professionell brottare som måste gå i pension men som upptäcker att livet utanför ringen är en kamp.
Moonrise Kingdom från 2012, Wes Andersons fantastiska dramakomedi om det unga kärleksparet som rymmer iväg för att vara tillsammans, vilket orsakar en hel del uppståndelse.
Bild: Moonrise Kingdom © Focus Features

Viaplay erbjuder bland annat:

The Pianist från 2002, Roman Polanskis fantastiska skildring om en musiker som försöker överleva andra världskriget i Warszawa.
The Favourite från 2018, Yorgos Lanthimos galna och underhållande kostymdrama om Queen Anne och hennes hovdamer. Obs! Det är inte ett vanligt kostymdrama, utan mycket bättre.
Moonstruck (Mångalen) från 1987, regisserad av Norman Jewison. En ganska galen kärlekshistoria med bland annat Cher och Nicholas Cage.
The Fighter från 2010, David O. Russells verklighetsbaserade historia om boxaren Micky Ward som kämpar för att stå på egna ben och nå framgång.
Apocalypse Now från 1979, Francis Ford Coppolas mästerverk om en officer som får ett hemligt uppdrag under Vietnamkriget.
The Hurt Locker från 2008, Kathryn Bigelows krigsskildring om en bombstyrka som dagligen måste genomföra livsfarliga uppdrag.
Green Book från 2018, regisserad av Peter Farrelly. Under 1960-talet anställer en afroamerikansk pianist en vit man som chaufför när han ska resa över södra USA.
Bild: The Favourite © Fox Searchlight

About Angela Ljungkvist

Skriver mest om film och serier på streamingsajter, men försöker även ge min kärlek till ny indiefilm. Jag älskar filmhistorien, den är magisk. Crime och dystopier är favoritgenrer men jag uppskattar all välgjord film. Fransk film ligger nära mitt hjärta. Skräckfilm är min hatkärlek och jag ser det gärna men med lampan tänd. Tim Burton är sagolik och Tarantino är min stora kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.