Veckans Streamingtips!

I veckans streamingtips blir det skandinaviskt tema. Det kommer handla om fornnordiska gudar som vaknar till liv, den mörkaste dagen i Norges historia och danska kriminalare som undersöker kalla fall.

SVT Play: 22 juli
Det har gjort flera filmer och dokumentärer om den 22 juli 2011 och om Utøya. Och nu har även NRK gjort en tv-serie i 6 delar som du kan se på SVT Play. Denna dag som förändrade livet för så många människor i Norge och runt om hela världen är svår att förstå, och det kan varken filmer eller serier ändra på. Men NRK:s serie är annorlunda mot tidigare filmatiseringar, den handlar främst om tiden innan och tiden efter. Vi följer olika människor som på något sätt blev involverade i dåden, sjukhuspersonal, journalister, poliser, lärare och anhöriga. Jag tycker att serien är riktigt bra och välgjord med bra skådespelare, jag gillar även att de har valt en annan vinkling. Sammanlagt dog 77 människor och flera hundra blev skadade i dåden 22 juli 2011. Bild: NRK

Netflix: Ragnarök
Över till ännu en norsk serie, men inte riktigt lika allvarlig som den andra. Ragnarök är en Netflix-serie som främst handlar om ett gäng ungdomar i en mindre fiktiv stad i Norge som heter Edda. Staden styrs till stor del av en rik och vacker familj som äger en stor fabrik där de flesta arbetar. Till Edda flyttar bröderna Magne och Laurits med sin mamma, de har tidigare bott i staden och flyttar nu tillbaka. Ganska snart börjar Magne utveckla olika förmågor som han inte haft tidigare. Han umgås med en tjej i skolan som beskyller den rika familjen för miljöförstöring. Flera märkliga händelser inträffar och Magne misstänker att den rika familjen ligger bakom. Det är en ganska konstig serie men jag tyckte ändå att den är bra. Det är lite som en nordisk Twilight-historia fast utan vampyrer och med nordiska gudar istället. Serien är i 6 avsnitt. Bild: Netflix

Filmtips: Filmerna om Avdelning Q finns på Netflix och Viaplay
Äntligen finns de danska filmerna om Avdelning Q på Netflix och Viaplay, det är sammanlagt 4 filmer som bygger på böckerna av Jussi Adler-Olsen. I filmerna följer vi kriminalarna Carl Mørck (Nikolaj Lie Kaas) och Assad (Fares Fares) som arbetar på en nystartad avdelning som får namnet Q. Avdelningen arbetar med olösta fall. Bra och välspelat och riktigt spännande.
Kvinnan i rummet (2013)
Filmen handlar om en kvinnlig politiker som försvann spårlöst för 5 år sedan. Dom börjar undersöka fallet och inser att något inte stämmer. Finns på Netflix och Viaplay.
Fasanjägarna (2014)
Ett mord på två tvillingar som gått på internatskola uppmärksammans av kriminalarna. Det sitter en man i fängelse men dom tror att det är fel man. Finns på Netflix och Viaplay.
Flaskpost från P (2016)
En mystisk flaskpost leder till ett fall med ett försvunnet syskonpar. Spåren leder till en sekt där flera barn har försvunnit. Finns på Netflix och Viaplay.
Journal 64 (2018)
Mumifierade människor hittas i ett hemligt rum under en renovering. Spåren leder till ett kvinnohem där de tvångssteriliserade kvinnor. Finns på Viaplay. Bild: Nordisk Film

En femte film om Avdelning Q är planerad att komma i år, Marcoeffekten, men med nya skådespelare. 

About Angela Ljungkvist

Skriver mest om film och serier på streamingsajter, men försöker även ge min kärlek till ny indiefilm. Jag älskar filmhistorien, den är magisk. Crime och dystopier är favoritgenrer men jag uppskattar all välgjord film. Fransk film ligger nära mitt hjärta. Skräckfilm är min hatkärlek och jag ser det gärna men med lampan tänd. Tim Burton är sagolik och Tarantino är min stora kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.