Veckans Streamingtips!

Oj, nu var det otroligt längesen jag bjöd på lite streamingtips, ledsen för det men idag kommer kommer lite kompensation. Först hade jag för lite tips och sen fick jag för många, mycket tid över just nu. Så här kommer en sammanfattning av några bra serier och filmer jag sett på sistone. Det blir ganska mycket SVT Play men även tips från Netflix, SF Anytime och HBO. Enjoy!

SVT Play

Normala Människor
Serien Normala Människor (Normal People) är baserad på romanen med samma namn av Sally Rooney, den är producerad av BBC och Hulu och det brukar vara en kvalitetsstämpel, och det är det. Normala Människor utspelar sig på Irland och följer Marianne och Connell, dom kommer från olika bakgrunder men går i skolan ihop. Under åren vi följer dom så utvecklar dom ett väldigt speciellt förhållande till varandra, som vi sedan får följa under många år. Jag tycker alla ska se denna serien, den är så otroligt känslosam och vacker. Och skådespeleriet av dessa unga människor Daisy Edgar-Jones och Paul Mescal är bland det mest äkta jag sett. Tusen tack SVT för att ni köpt in detta mästerverk! 12 avsnitt.

Älska mig
Obs! Detta är egentligen en originalserie från Viaplay men som nu finns på SVT Play och på Viaplay så klart. I normala fall kollar jag väldigt sällan på svenska serier men jag fick tips om denna från många håll, så jag gav den en chans. Något jag är glad för, serien är skapad av Josephine Bornebusch, som även spelar en av huvudrollerna. Älska mig är en serie om vänskap, sorg och kärlek som följer en familj i Stockholm. Deras förhållanden till varandra och till andra, kärlek är ju aldrig enkelt, något som serien definitivt har satt fingret på. Detta är en fantastisk serie som fick mig att skratta, gråta och bli arg. I övriga roller ser vi bland annat Johan Ulveson, Gustav Lindh, Sverrir Gudnason, Nina Zanjani och Görel Crona. Se den! Riktigt bra! 6 avsnitt.

La Vie En Rose: Berättelsen Om Edith Piaf (2007)
Originaltitel: La Môme. Jag har ingen aning om varför jag missat denna film i 13 år! Alltså wow! Vilken fantastisk historia om en av vår tids största artister. Filmen följer och berättar om Edith från det hon var barn till hon gick bort. Vilket liv, att en person med den uppväxten blev en ikon och legend. En otroligt vacker film med min älskade Marion Cotillard i huvudrollen som Edith Piaf. Bara se den, en berättelse om en sparv som verkligen reser sig upp ur askan. Finns tillgänglig till 31 maj.

Le fabuleux destin d’Amélie Poulain (2001)
Eller bara Amélie från Montmartre, en av mina favoritfilmer finns just nu på SVT Play, men passa på att kolla nu, den finns bara kvar till 15 maj! För mig är denna film en kärleksförklaring till Paris, till kärleken och till oss som väljer våra egna vägar. Otroligt vacker och unik.

Netflix

Unorthodox
En fantastisk serie som jag skulle skrivit om för längesedan men nu kommer den! Berättelsen handlar Esther, en ung ultraortodox judisk kvinna som rymmer till Berlin för att komma bort från sitt arrangerade äktenskap och religiösa samhälle i Brooklyn. Det är en otroligt stark historia om en kvinnas kamp för frihet och om en religion jag knappt kände till innan. Otroligt välspelat av Shira Haas som spelar huvudrollen som Esther Shapiro. Bara 4 avsnitt så det hinner du med, in och titta!

One of us
När du sedan kollat klart på Unorthodox så ska du kolla på dokumentären One of us. En väldigt intressant dokumentär där vi följer tre personer som, liksom Esther, har lämnat sitt religiösa samhälle för att starta om. Att lämna en stark religion är ju aldrig enkelt men att lämna denna tron är på riktigt som att starta ett nytt liv. Dessvärre är det inte så enkelt då dom som lämnar blir helt utstötta, förnedrade och hotade av både familj och vänner. En väldigt stark, viktig och intressant dokumentär.

Ozark
Ja jag vet, jag har skrivit om Ozark tidigare men det tål att upprepas när jag nu sett klart säsong 3. Ibland är det svårt att beskriva en serie och varför man tycker om den så mycket, och så är det med Ozark. Men först och främst är det en ganska unik historia, en helt vanlig familj i Chicago som blir involverade med den mexikanska maffian och tvingade att tvätta pengar åt dom. Men serien har även väldigt många intressanta och välspelade karaktärer och i säsong 3 så dyker det upp en ny karaktär som lyfter serien. Så in och titta om du inte sett den. 30 avsnitt/3 säsonger.

Into the Night
Så över till något helt annat, Netflix nya serie Into the Night, en dystopisk historia där solen kommer döda oss alla. Så ja den följer ju tidens tecken men det är alltså ingen sjukdom som dödar mänskligheten denna gång utan solen. I serien följer vi en grupp människor ombord på ett flygplan som lämnar Bryssel för att försöka undvika soluppgången. Lättare sagt än gjort, dom är också helt bortkopplade från yttervärlden så dom vet inte om hotet om solen är på riktigt eller inte. En helt ok serie men en lite annorlunda vinkling. 6 avsnitt.

SF Anytime

The Invisible Man (2020)
Jag hade egentligen inga förväntningar på denna film, men den har ju fått bra kritik så jag gav den en chans. Filmen handlar om Cecilia som rymmer från sin hemska man. Strax därefter får hon beskedet att han tagit livet av sig och lämnat henne en förmögenhet. Först är hon lugn och glad över att hon inte behöver oroa sig för honom mer, men lugnet ska inte vara länge. Oförklarliga händelser börjar inträffa och hon börjar misstänka att hennes man inte alls är död. Ja, alltså det är en bra story och jag gillar verkligen Elisabeth Moss som spelar huvudrollen, men den är lite för långsam, jag hade önskat mig lite mer action.

Doctor Sleep (2019)
Ni vet han den lilla pojken i The Shining? Han har blivit vuxen och försöker bekämpa sina inre och yttre demoner med hjälp av droger. Det går inte så bra, så en dag tar han tag i sitt liv och flyttar till en småstad och får ordning på sitt liv. Det varar dock inte så länge, då de mörka krafterna aldrig sover, så ganska snart blir han inblandad i oförklarliga händelser och han måste använda sin gåva igen.
Jag har ju flera gånger skrivit om olika serier och filmer som är baserade på skräckmästaren Stephen Kings böcker, och det brukar antingen bli bra eller ganska dåligt. Så var hamnar Doctor Sleep? Jag var lite tveksam till denna film av två anledningar, för det första har den ju fått väldigt blandad kritik, och för det andra så kändes det väldigt riskabelt att göra en uppföljare till The Shining som är en av världens bästa filmer. Men det var också dessa anledningar som gjorde att jag ville se den och jag gillar ju verkligen Ewan McGregor. Och vet ni, jag tyckte den var riktigt bra och välgjord och den kan stå för sig själv. Även ett fantastiskt skådespel av den väldigt unga Kyliegh Curran som bekämpar ondskan tillsammans med McGregor.
Vill du veta mer om filmen då kan du läsa Kenny Nordgrens recension här >>

Photo by Claudette Barius © 2011 Warner Bros. Entertainment Inc.

HBO

Contagion (2011)
Jag har länge velat se om Contagion, framförallt med tanke på dagens läge. Så jag blev väldigt glad när den dök upp på HBO! Filmen är 9 år gammal men påminner väldigt mycket om det som händer nu. Men den är även en påminnelse att det kunde varit mycket, mycket värre. Den är nästan värd att se enbart för den otroliga skådespelarensemblen med bland annat Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Laurence Fishburne, Marion Cotillard, Jude Law, Elliott Gould och Kate Winslet. Regisserad av Steven Soderbergh.
Vill du veta mer om filmen då kan du läsa Erik Nyströms recension här >>

Det var allt för idag. Ta hand om varandra! #alltkommerblibra

About Angela Ljungkvist

Skriver mest om film och serier på streamingsajter, men försöker även ge min kärlek till ny indiefilm. Jag älskar filmhistorien, den är magisk. Crime och dystopier är favoritgenrer men jag uppskattar all välgjord film. Fransk film ligger nära mitt hjärta. Skräckfilm är min hatkärlek och jag ser det gärna men med lampan tänd. Tim Burton är sagolik och Tarantino är min stora kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.