Veckans filmsnack v. 35

Denna vecka har det snackats en hel del om Star Wars, Sveriges bidrag till Oscarsgalan och Filmfestivalen i Venedig.

Jag är ju en av de få personer som inte följer Star Wars-filmerna men den 18 december kommer nästa film i serien; Star Wars 9: The Rise of Skywalker. En ny trailer för filmen släpptes tidigare i veckan, se ovan, och det blev en hel del snack om den. Framförallt var det väl ingen som blev mycket klokare på filmens handling, då stora delar av trailern är klipp från de gamla Star Wars-filmerna…

I onsdags tillkännagavs det att And Then We Danced av Levan Akin blir Sveriges bidrag till Oscarsgalan 2020. De nominerade filmerna i år var Aniara, Quick och And Then We Danced, som blev den utvalda att kämpa för en Oscar. Filmen har svensk biopremiär 13 september men har redan visats på flera filmfestivaler under året. Regissören Levan Akin har tidigare gjort filmerna Katinkas kalas (2011) och Cirkeln (2015). Från och med nästa år kommer Oscarskategorin att byta namn från ’Bästa icke-engelskspråkiga film’ till ’Bästa internationella långfilm’, vilket jag tycker låter bra.

Juliette Binoche och Catherine Deneuve. Foto: Maria Laura Antonelli/REX

Årets filmfestival i Venedig inleddes i onsdags med Hirokazu Kore-edas film La vérité med Juliette Binoche och Catherine Deneuve i huvudrollerna. Hirokazu Kore-eda är tidigare känd för bland annat Shoplifters som vann Guldpalmen i Cannes förra året. La vérité blir hans första film utanför Japan och den första på franska. Det är även första gången superstjärnorna Juliette Binoche och Catherine Deneuve spelar i samma film. Denna film vill jag verkligen se, något datum för svensk biopremiär är inte fastställt ännu men med lite tur kanske den dyker upp på Stockholms Filmfestival i höst.
Foto: Maria Laura Antonelli/REX

About Angela Ljungkvist

Skriver mest om film och serier på streamingsajter, men försöker även ge min kärlek till ny indiefilm. Jag älskar filmhistorien, den är magisk. Crime och dystopier är favoritgenrer men jag uppskattar all välgjord film. Fransk film ligger nära mitt hjärta. Skräckfilm är min hatkärlek och jag ser det gärna men med lampan tänd. Tim Burton är sagolik och Tarantino är min stora kärlek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.