Varför fastnar jag inte för serier?

Netflix kryllar av bra tv-serier för alla smaker. Men hur är det om man inte har någon smak för tv-serier? Jag tänker framförallt på mig själv. När det gäller serier så är det väldigt få som jag har följt. De går nog till och med att räkna på en hand. Jag har fått tips på många bra serier, men kommer aldrig till skott att se dem. Det är något som gör att jag rynkar pannan och kisar med ögonen när någon nämner tv-serier. Jag har otroligt svårt att testa att titta på serier. Det är något som tar emot, men jag blir inte klokare hur mycket jag än försöker bena ur vad problemet kan vara.  

Däremot gillar jag att titta på film. Och det kanske är där som skon klämmer. En film är vanligtvis runt en och en halv timme lång, sen är det klart. En tv-serie är såklart mycket längre, och flera säsonger, vilket resulterar i att det tar betydligt längre tid att komma fram till slutklämmen. Och allt för ofta så känns det väldigt framkrystat just för att de ska kunna dra ut på det så länge som möjligt. En serie jag följde i två säsonger innan jag tröttnade var Prison Break. Första säsongen är riktigt bra och spännande, men i säsong två så börjar det spåra ur. Det händer så klumpiga saker bara för att storyn inte ska ta slut. Jag tröttnade, men genomled andra säsongen, och har fortfarande inte sett mer än dessa två säsonger.

Prison Break. En serie som höll i knappt två säsonger innan det spårade ur totalt.

Ett svenskt exempel är tv-serien Medicinmannen med Mikael Persbrandt från 2005. Jag vill minnas att den har en ganska bra story, men serien hade kunnat tagit slut efter knappt två avsnitt. Resten var bara utfyllnad för att kunna fortsätta i åtta avsnitt. Hade fungerat bättre som långfilm. De släppte till och med dvd:n med hela serien bara efter att två-tre avsnitt hade sänts på tv.

Jag har länge funderat på vad jag skulle kunna gilla för serier, med tanke på vilka serier jag tidigare har följt, men hittar ingen röd tråd. How I Met Your Mother, True Blood, Stranger Things, Orange Is The New Black och Scream är några av de serier jag har följt genom alla säsonger som hittills har släppts. Sitcom, drama och skräck är genrerna man kan dela upp dessa i. Jag testade att se The Ranch med Ashton Kutcher på Netflix för någon månad sedan, men jag lyckades inte fastna. Big Bang Theory, 2½ men och andra sitcoms har jag inte fastnat för heller. Hemlock Grove med svenske Bill Skarsgård gav jag också en chans, för att jag tänkte att den var ungefär lite som True Blood och Scream kombinerat. Jag hade hoppats att jag skulle gilla den, men kom inte längre än något avsnitt.

Orange Is The New Black. En av få serier som Fredrik följer.

Är jag ett hopplöst fall? Kommer jag kunna hitta någon bra serie som jag kommer kunna följa slaviskt och bingea? Och i mitt fall innebär ”sträckkolla en serie” att se några avsnitt i veckan. Tiden räcker inte riktigt till. Ni småbarnsföräldrar förstår vad jag snackar om. Att se en film kan ta tre dagar. Hur lång tid tar det inte då att se en säsong av en tv-serie? Där har vi ytterligare en sak som bidrar till att jag har svårt att hitta en serie. Smaken är som baken säger dem, men jag behöver tips på några lättsamma, småroliga serier på Netflix. Man ska kunna bli fäst ganska direkt, jag vill inte sitta och se fyra-fem avsnitt och fortfarande inte har fastnat för den. Har ni några förslag?

 

Med vänlig hälsning
Smått desperat kille som gärna vill kunna fastna för serier

About Fredrik Nyström

Hälsing som blev skåning. Film har alltid varit ett stort intresse, likaså skriva. Ser det som faller mig in. Allt från ett tungt drama till sprängfylld action, via några sköna musikaler eller indie-filmer.

One comment

  1. Skulle nog vilja säga att tv serier är att följa karaktärerna i första hand och storyn I andra hand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.