Vares 5 – Strumpebandsormen

Omslag till filmer och texterna på baksidan ska leda oss in och skapa intresse. Den femte filmen om Vares med undertiteln Strumpebandsormen visar tatuerade kvinnoben i strumpebandshållare och en pistol gömd bakom ryggen. Bilden på framsidan inte har ett dugg med filmen att göra utan används enkom för att anspela på sex. På baksidan av omslaget avslöjas i princip hela upplösningen av filmen. Snacka om dubbelfel.

Vi befinner oss i Åbo som vanligt och följer privatdetektiven Jussi Vares. På favoritpuben dricker han öl med kompisarna och samtalen löper allt som oftast kring kvinnor och belägring av dessa. Kompisarna består av en misslyckad författare, en före detta präst som numer äger ett antikvariat och en halvgangster.

Vares blir presenterad ett till synes enkelt uppdrag. En rik advokat tror att hans fru har en affär med en pianospelande casanova från Spanien. Vares undrar om han vill ha bevis till en skilsmässoförhandling, men advokaten vill ha bevis för att motivera en utvisning av den säsongsarbetande mannen. Vares blir lovad bra betalt för uppdraget och han har bara fjorton dagar på sig.

Givetvis tar sig Vares an uppdraget. Ölen måste betalas på något sätt förstås. Det tar inte långt tid innan han ser casanovan tillsammans med en hel drös olika kvinnor och däribland advokatens fru. Det finns inga bevis på några oegentligheter förrän Vares följer efter honom till en bagageförvaring där han hämtar en mindre väska. Resan går vidare i natten och slutar med att casanovan skjuts ihjäl i sin bil av en okänd gärningsman, i princip framför ögonen på Vares.

Precis som i den föregående filmen i serien är manusbearbetningen undermålig. Kopplingarna mellan olika karaktärer är många och otydliga. Mord, mordförsök, hämnd, kidnappning etc staplas ovanpå varandra. Jag gissar att det här är ett grepp som författaren Reijo Mäki använder i sina böcker och att det fungerar i bokform med tanke på hans böcker är bästsäljare, men som film krävs en del gallring för att det ska fungera inom ramen av 90 minuter. Om du tänker följa serien om Vares rekommenderar jag att du inte drar några slutsatser av bilden på omslaget och läs inte texten på baksidan för antingen avslöjar den allt eller så är det inte ett enda rätt.

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.