Vares 4 – Aprilflickorna

Privatdetektiven Jussi Vares har inga uppdrag för tillfället. Hans journalistvän Ruuhio kommer med förslaget att de ska undersöka ett femton år gammalt olöst fall, Aprilflickorna.
Jussi är inte lika övertygad som Ruuhio att det är en bra idé att gräva i ett så känt och gammalt fall. Det kommer bara riva upp gamla sår och varför skulle de upptäcka något som polisen inte gjorde för femton år sedan? Aprilflickorna handlar om tre unga kvinnor som en efter en försvinner spårlöst en sommar. De är vänner som gör allting tillsammans. Polisen hittar inga ledtrådar. Har en olycka skett eller handlar det om mord? Vares gräver givetvis upp nya spår som pekar mot mäktiga personer i samhället.

Den fjärde filmen i serien om privatdetektiven Vares är en rörig historia med massor av sidospår och osannolika sammanflätningar av karaktärer. Visst, Åbo är inte den största staden, men det är för många sanslösa kopplingar för att det ska vara trovärdigt. Mängden karaktärer och sidospår gör att det inte finns tid över på 90 minuter att tydliggöra berättelsen. Mot slutet börjar jag tappa både koll och intresse i virrvarret av relationer, politiskt fiffel, korruption, bordellverksamhet, utpressning och slutligen personligt hämndmotiv.

Stilen är fortfarande densamma med prosaisk film noir. Öl och kvinnor har fortfarande en central roll och Vares har problem att hantera dem båda. Filmerna har intressanta karaktärer, men mordberättelserna är något långsökta för min smak. Författaren Reijo Makis böcker ligger som förlaga till filmerna och jag förmodar att de är tydligare i sitt berättande. Serien om Vares är lagom bra precis som Wallander och Beck, men Aprilflickorna är för rörig för att jag ska uppskatta den.

About Mats Lundberg

Har sett film sedan barnsben och genrer som ligger närmst hjärtat är sci-fi, thriller och crime. Ser gärna TV-serier men har blivit mer kräsen på senare år och det krävs mer för att hålla mig intresserad. Manus med genomtänkt karaktärsutveckling och smart berättande lockar mest. När grabben blev med PS4 för någon julafton sedan har jag börjat spela konsoll. Jag fortfarande en "learning curve" med handkontrollen, men det tar sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.