Våra nya hjältar i en galax långt, långt, borta

Den 16:e december närmar sig med stormsteg och väntan är snart över för alla Star Wars-fans. The Force Awakens erbjuder ett kärt återseende med originaltrilogins hjältar Leia Organa, Han Solo och Luke Skywalker men även några helt nya ansikten. Vilka är dem och vilka skådespelare porträtterar karaktärerna?

Oscarisaac

Av de nya skådespelarna Star Wars-universumet så är den 36-åriga guatemalanen Oscar Isaac en av de mest meriterade. Isaac är kanske mest känd för sin roll i bröderna Coens film Inside Llewyn Davis där han spelar huvudkaraktären och sångaren Llewyn Davis. Under senaste åren har Isaac också medverkat i Two Faces of January, A Most Violent Year och Ex Machina. Utöver The Force Awakens så medverkar skådespelaren också i nästa års X-men-film. Han kan verkligen klassas som en skådespelare som redan är ”på gång” och det ser inte ut som att han tar semester det närmsta året. Vem är han i nya Star Wars-filmen då? Poe Dameron, en av galaxens skickligaste piloter, den enda av de nya hjältarna som fått sitt efternamn avslöjat. För oss som är bekanta med de gamla filmerna kan det tänkas att han är en ny Wedge Antilles fast med en ännu större roll.

daisyridley

Star Wars-filmserien som har en historia av att ge ”okända” skådespelare en chans verkar fortsätta denna trend genom att ge stafettpinnen vidare till den 23-åriga engelska skådespelerskan Daisy Ridley. Jämfört med Isaac så framstår hon som gröngölingen i sällskapet. Före The Force Awakens har denna unga skådespelerska främst medverkat i mindre roller i brittiska tv-serier så som Mr. Selfridge och Silent Witness. Ridley spelar den mystiska karaktären Rey som i filmens alla trailers presenteras som en föräldralös ung kvinna på ökenplaneten Jakku. Likt Luke Skywalker i A New Hope så dras hon in i ett intergalaktiskt äventyr efter att ha kastats in i flera oförutsedda händelser.

finn

John Boyega är en skådespelare många kommer att känna igen från den smått kultförklarade science-fictionfilmen Attack The Block. Boyega har uttalat sig i flera intervjuer om vilket stor Star Wars-fan han är och att han i början av inspelningen av The Force Awakens gick omkring och log hela tiden. Innan han fick rollen som stormtroopern Finn så fick Boyega gå på provfilmningar i ungefär ett halvår. Trots att skådespelaren har medverkat i Attack The Block och andra brittiska filmer och tv-serier så kan han nog ha flugit under radarn för många. John Boyega är jämnårig med Daisy Ridley och är likt henne född och uppväxt i London, England. I filmen är Boyega en stormtrooper som upptäcker att det nog inte är ett jobb som passar honom.

Kyloren

Efter Oscar Isaac så är Adam Driver den skådespelaren jag själv hade bäst koll på. Under senare år har denna 32-åriga amerikan medverkat i flera större och mindre filmer samt tv-serien Girls på HBO. Driver påbörjade sin karriär som marinsoldat i amerikanska marinen men valde att sadla om och bli skådespelare. Sin utbildning fick han vid den kända skolan Juilliard i New York där han valde att studera drama. Utöver en karriär inom film och tv-serier så har Driver också arbetat som skådespelare inom teater och på Broadway. I The Force Awakens är han den mystiska Kylo Ren som är beväpnad med en röd ljussabel. Vad en röd ljussabel innebär vet de flesta som har sett de sex första filmerna… Om ni mot förmodan inte har sett trailern till nya filmen så har jag länkat den här nedanför…

[youtube]https://youtu.be/sGbxmsDFVnE[/youtube]

Som ni kanske har sett i trailern så dyker det även upp en hel drös av andra nya skådespelare. I detta blogginlägget har jag valt att fokusera på de som fått störst utrymme i marknadsföringen än så länge. Med tanke på att regissören J.J. Abrams gillar att hålla saker hemliga in i det sista så kan vi nog räkna med att vi kommer att vilja diskutera fler karaktärer efter att vi har sett filmen. Vilka skådespelare kände ni till sedan innan och vad tror ni om The Force Awakens?

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.