Vanishing on 7th Street

Jag hade fått för mig att det var en zombiefilm. Efter några minuter var jag så förtjust i det jag såg att tanken på att zombies skulle dyka upp kändes avtändande. Men sedan dök Anakin Skywalker upp, som ironiskt nog spelar en karaktär som heter Luke, och plötsligt hoppades jag att några levande döda skulle göra entré och ge Vanishing on 7th Street lite liv.

vanishing 05

Ett mörker sprider sig och tar med sig alla människor som kommer i dess väg. Tre dagar efter mörkrets inbrott finns bara ett fåtal människor kvar som desperat söker efter ljus som kan hålla mörkret och skuggorna som gömmer sig i det på avstånd.

vanishing 04

Jag var alltid sen till skolan. När jag promenerade på radhusgatorna och på cykelvägarna var det tyst och öde. Vissa mornar blev det obehagligt att gå där helt själv när alla andra redan satt i sina skolbänkar. Jag blev rädd och tänkte att jag kanske var ensam. Tänk om skolan skulle vara lika tom. Och tänk om jag gick tillbaka hem och mamma inte skulle vara där. Det fanns en barnbok som handlade om en pojke som blev helt ensam. Den tyckte jag om. När jag blev äldre upptäckte jag att Stephen King verkade ha liknande fantasier. I både Langoljärerna och Pestens tid försvinner eller dör större delen av mänskligheten ut och ett fåtal kämpar för sin överlevnad. Jag gillar den typen av upplägg i en berättelse men tror aldrig att jag har sett det hålla hela vägen till eftertexterna. Det fick jag inte göra i Brad Andersons film heller.

vanishing 03

Den enda anledningen jag kan tänka mig att Anderson ville göra Vanishing on 7th Street är frestelsen att filma en mörklagd och öde stad där han kunde leka med ljuset. Han har gjort både lyckade och sämre filmer tidigare, men oavsett vilken historia han berättat har han intresserat sig för karaktärerna. I tidiga romantiska komedier som Next Stop Wonderland, thrillers som Session 9 och The Machinist och till och med i den korta TV-filmen Sounds Like har det funnits karaktärer med en egen historia som engagerar tittaren i storyn. I Vanishing on 7th Street är karaktärerna känslomässiga jojoar som är totalt oberäkneliga. Det verkar ha varit bestämt på förväg att alla de fyra skådespelarna ska få vara arga, uppgivna, hysteriska och så vidare i varsin scen. Ofta ändras känslolägena så hastigt och oväntat att det inte går att ta det på allvar.

vanishing 01

Mörkret och det tillhörande viskandet (tänk er hur det viskades i skogen i Lost) skapar en spännande atmosfär som tråkigt nog inte leder till någonting intressant. När filmen var slut undrade jag vad som egentligen hade hänt och varför det hade hänt just mig. Tomheten och meningslösheten var total. En scen på sjukhuset i början av filmen kommer jag ändå att minnas. En man har vaknat på operationsbordet efter en oavslutad hjärtoperation. Läkarna är borta och han ligger hjälplös med en öppnad bröstkorg och skriker efter hjälp. Fler minnesvärda ögonblick som det hade kunnat rädda Vanishing on 7th Street från att vara ett bottennapp.

Jag hade fått för mig att det var en zombiefilm. Efter några minuter var jag så förtjust i det jag såg att tanken på att zombies skulle dyka upp kändes avtändande. Men sedan dök Anakin Skywalker upp, som ironiskt nog spelar en karaktär som heter Luke, och plötsligt hoppades jag att några levande döda skulle göra entré och ge Vanishing on 7th Street lite liv. Ett mörker sprider sig och tar med sig alla människor som kommer i dess väg. Tre dagar efter mörkrets inbrott finns bara ett fåtal människor kvar som desperat söker efter ljus som kan hålla mörkret…

Review Overview

Betyg

20

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

One comment

  1. Ja den här filmen är skräp. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.