Vad är en unik favorit?

Unik Film

När man är intresserad av film, musik och litteratur tänker man säkert fem gånger om dagen: ”Den får jag kolla upp”. Men hur många av de gångerna man tänker så kollar man faktiskt upp det som fångat ens uppmärksamhet? Inte så många. Ofta krävs det att titlar och namn dyker upp i flera sammanhang för att nyfikenheten faktiskt ska omsättas till en uppkollning. För min del räcker det inte med att Erik Nyström och svecaj på forumet skriver om Ken Russel utan det är först när även Greg Proops listar ett gäng hysteriska scener från Russels filmer som jag köper Women in Love.

Och varför ska man alls lita på någon annans omdöme? Ska man verkligen lita på den där personen som vartannat år ser en film som inte kommer från Hollywood eller är en svensk polisfilm och därmed hyllar den för hen så exotiska filmen? Om man är minsta lilla popsnobb/filmsnobb/popnörd/filmnörd (kalla det vad du vill) älskar man att vara först med att upptäcka ett band eller en film. När man var ung kunde man till och med vara nedlåtande mot nya fans av någonting som man själv tyckte man var först med.

Men det var då. Nu är man äldre och klokare. Vi som skriver om film här på Filmfenix brinner olika mycket för olika sorters filmer. Givetvis hoppas vi att de som läser recensionerna ska bli nyfikna på filmerna som vi ger höga betyg. Ofta har jag själv hyrt filmer som någon av de andra medarbetarna gett högt betyg. Men så dyker ibland de där titlarna upp som vi själva importerat och som inte finns tillgängliga i Sverige, är utgångna eller helt enkelt inte finns hos den närmsta videouthyraren. Man vill skriva så passionerat som möjligt om filmen och inspirera alla att lägga ut de där femtiolapparna som filmen kostar. Som läsare tänker jag ofta ”den måste jag kolla upp”. Men jag gör det sällan eller aldrig.

För att undersöka hur bra våra privata små favoriter egentligen är bestämde jag, Erik Larsson, Erik Nyström, Anton Bjurvald, Mats Lundberg, och Rikard Eriksson oss för att dela med oss av våra filmer och rösta fram vem som egentligen hade den bästa unika favoriten. Reglerna var att endast en person, utöver den som valde filmen, fick ha sett den tidigare. Vi drog lott om vem som skulle recensera vilken film och vi rangordnade sedan filmerna vi blivit tvingade att se. Den film vi tyckt bäst om fick fem poäng och den vi gillat sämst fick ett poäng. Filmen vi själv hade valt fick vi inte ge poäng. Eftersom recensenten av respektive film valdes ut innan poängen delades ut kunde det mycket väl slumpa sig så att filmen som fått högst poäng blir sågad i recensionen och vice versa.

Under de kommande veckorna kommer ni att kunna läsa listan och recensionerna och se vem av oss som valde bäst film. Det är garanterat en film som ni måste kolla upp. Passa på att diskutera era egna unika favoriter i forumtråden.

About Mattias Berg

Tittar gärna på filmer från barndomens 80-tal och äldre filmer jag missat. Föredrar drama och prettofilm framför action. Ser storfilmer och försöker förstå samtiden, men misslyckas för det mesta. Favoritregissörer: Lars von Trier, Michael Haneke, P.T. Anderson m. fl. Älskar även Star Wars.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.