USA:s historia på 50 filmer del 3

Det är dags för den avslutande delen i denna artikelserie. Jag vet att det har tagit lång tid för denna sista del att publiceras men det har varit svårt att finna filmer som på ett värdigt sätt ska avsluta denna lista. Jag tycker iallafall att jag nu fått till 14 bra filmer att sätta punkt på denna lista och på USA:s historia med det. Ifall ni har glömt det så är det 1970-talet till nutid som denna lista fokuserar på. Om ni missat mina tidigare listor så finner ni del ett här och del två här.

1970 – Milk

I filmen Milk så får vi följa den amerikanska politikern och aktivisten Harvey Milks politiska karriär från 1970 fram till hans död 1978. Harvey Milk var den första öppet homosexuella man att kandidera till guvernörskap i Kalifornien. Samhället var dock inte nådigt mot Harvey då homosexualitet inte var något som amerikanerna (eller någon folkgrupp i bred utsträckning) uppskattade. Harvey fick kämpa en hel karriär i motvind vilket denna film mycket rörande skildrar. Filmen får även symbolisera den hårda och grymma kamp som homosexuella ställdes inför på 70-talet. En kamp som fortfarande tyvärr måste äga rum.

1973 – Almost Famous

Rocken har tagit världen med storm. Rockstjärnorna är männen som alla killar vill va och alla tjejer vill ha. I den här filmen får vi hänga med den unga killen Russel, han går i high school och drömmer likt alla andra i sin klass om att bli rockstjärna. En dag får han chansen att skriva en artikel för det ökända Rolling Stone Magazine om ett nytt amerikanskt rockband som ska åka på USA-turné. Russel får följa med bandet på deras galna resa genom staterna i denna varma komedi.

1978 – Boogie Nights

Nu är det dags att kliva in i det soliga, sexiga och varma 70-talet. Vi är i Los Angeles och porr-eran har börjat. Jack Horner är en ökänd regissör inom genren och en dag får han syn på en ung kille vid namn Eddie (Mark Wahlberg). Han lyckas värva Eddie som skådespelare till sina filmer. Eddie överöses ständigt av droger, sex och lyx. Han tycker att han lever drömmen. Med tiden så uppdagas dock en mycket mörkare sida av industrin som Eddie inte hade en aning om fanns. Filmen kritiserar porrindustrin samtidigt som den stundtals nästan skönmålar konceptet av 70-talets Los Angeles.

1979 – Argo

Den iranska revolutionen har precis börjat när den amerikanska ambassaden stormas. Alla tas som gisslan förutom sex amerikaner som lyckas fly över till den svenska och den kanadensiska ambassaden. De iranska revolutionärerna är dem dock på spåren. Iranska barn har fått i uppgift att återskapa de pappersdokument som ambassadpersonalen strimlat i en dokumentförstörare. Detta för att de nya iranska myndigheterna skall kunna få personuppgifter om och bilder på de sex saknade. Ni hör ju själva. Hela händelseutvecklingen bäddar för en riktig nagelbitar-thriller, vilket den också är. Argo har tagit emot massvis med priser, bland annat för bästa film på Oscarsgalan 2012.

1980 – American Hustle

Lurendrejaren Irving Rosenfeld (Christian Bale) och hans älskarinna Sydney Prosser (Amy Adams), som går under identiteten som den engelske aristokraten lady Edith Greensly, lever loppan mot slutet av 1970-talet tack vare sina framgångsrika bedrägerier, fram tills FBI-agenten Richard ”Richie” DiMaso (Bradley Cooper) slår in dörren hos Irving och Sydney. Richie ger Irving och Sydney två val: antingen hjälper de FBI att infiltrera maffian i New Jersey eller så hamnar de i fängelse. Irving och Sydney väljer att hjälpa FBI och snart befinner de sig i en värld som är lika farlig som den är förtrollande. American Hustle har ett skönt 70- och 80-tals-g-ung i sig som jag tycker behövs för att liva upp den här listan.

1984 – Wall Street

Det här är en av de få filmer med ej verklighetsbaserad handling som letat sig in på listan. Jag tycker dock att den är ack så viktig att se då den slutligen kan begrava det vänsterdominerande och hippieklingande USA som regerade under 60- och 70-talet. Wall Street är den plats som nya USA cirkulerar kring. Och Wall Street bygger bara på två saker, pengar och framgång. Den här filmen handlar om börsmäklaren Bud Fox (Charlie Sheen) och hans resa till toppen av Wall Streets hierarki. Han är beredd att göra vad som helst för att hamna där, även om det innefattar att bryta mot lagen.

1985 –  Dallas Buyers Club

Ron Woodroof (Matthew McConaughey) är en homofobisk och drogberoende elektriker i Dallas. Efter många veckors illamående och sjukdom så besöker han en läkare för att kontrollera vad som är på tok. Han blir diagnostiserad med HIV. En dödlig och obotlig sjukdom. Ron hamnar nu i den fruktansvärda sits som många redan sitter i på denna tid. Han sitter och måste vänta in sin egen död. En dag träffar Ron den transsexuelle drogmissbrukaren Rayon, som också är smittad av HIV. Rayon vet hur man kan få tag på ett bromsmedel mot aids kallat AZT. Tillsammans köper de in mängder av bromsmedlet som de sedan börjar sälja vidare på gatan till fler smittade. Dallas Buyers Club är en mycket tung film som sätter ljus på alla de miljontals människor som avled av aids under framförallt 70- och 80-talet.

1990 – Jarhead

En grupp amerikanska marinsoldater ger sig under Kuwaitkriget ut i öknen för att utföra ett uppdrag som prickskyttar. Förvirrade, vilse i ett land de inte känner till, jagar de en till synes osynlig fiende. Trots det kämpar de vidare som stolta soldater och ger inte upp. I centrum står marinkårssoldaten Anthony Swofford (Jake Gyllenhaal). Jarhead är inte den bästa filmen på listan men viktig att se då den bockar av det något bortglömda Kuwaitkriget på listan över USA:s historia. 

2001 – United 93

Det finns många filmatiseringar av denna dystra dag i USA:s historia. Den elfte september 2001 eller 9/11 som den också kallas. United Airlines 93 var det tredje planet att bli kapat under denna skräckens dag. Planet tros ha varit på väg mot Kapitolium men efter modiga insatser från passagerare så lyckades de störta ner planet på en åker i Pennsylvania istället. Paul Greengrass lyckas verkligen skapa en skräckinjagande bild av terrorattentatet, en skräck som jag tycker att alla andra 9/11-filmatiseringar saknar. 

2002 – Zero Dark Thirty

Ett år efter 9/11 och det amerikanska folket är rasande. Hjärnan bakom terrordådet, Usama Bin Laden, är fortfarande på fri fot, men FBI har startat sin största operation någonsin för att hitta honom och mörda honom. Uppgiften visar sig dock vara mycket svårare än vad de hade kunnat föreställa sig. Den nästan tio år långa jakten präglas ständigt av våldsamma konflikter och kostar många människoliv. Zero Dark Thirty är en rafflande film om USA:s jakt på att förinta spöket efter 9/11. 

2004 – The Hurt Locker

Dags för den andra Kathryn Bigelow-filmen i rad på denna lista. Filmen utspelar sig i liknande miljöer nu som då, premissen den här gången är dock följande: Irakkriget har börjat. I övergivna städer strider amerikaner mot miliser. Det är ett rått, svettigt och hårt krig som alla krig. Själva historien i The Hurt Locker är inte direkt unik men realismen i krigsscenerna känns så pass äkta att jag ändå hävdar att den är ett måste i denna lista.

2007 – The Big Short 

År 2008 spricker bostadsbubblan. Världens värsta ekonomiska kollaps sedan 1930-talets depression äger rum. I den här filmen får vi följa de enda fyra ekonomer och börsmäklare som lyckades förutspå kollapsen. Det är fyra udda typer med olika mål. The Big Short är en väldigt informativ och rolig skildring av finanskrisen 2008.  

2008 – The Fifth Estate

Om en ska vara hård kan en hävda att denna film är den sämsta på listan, det är den i iallafall rent objektivt. Manuset hade kunnat skrivits mer spännande och filmen överlag känns något torr. Den är dock omöjlig att stryka då den skildrar en väldigt viktig händelse i USA:s moderna historia. Den skildrar ”Wikileaks” skapare Julian Assange (Benedict Cumberbatch) uppgång och fall. En mycket fascinerade historia om en mycket fascinerande man. Filmen utger även en exceptionell brygga till den sista avslutande filmen på listan.

2013 – Snowden

Filmen Snowden berättar historien om den visselblåsande CIA-anställde Edward Snowden. Edward läckte 2013 ut tusentals sekretessbelagda CIA-dokument till The Guardian och The Washington Post, och kunde i dem avslöja att USA och Storbritannien bedrev topphemlig övervakning av privatpersoner, politiker och företag i hela världen. Edward Snowden fick raskt efter detta fly landet till Ryssland då det han gjort anses som landsförräderi av USA:s regering. 

Övriga filmer att se:

2001 – World Trade Center

2001 – Spotlight

2003 – The Men Who Stare at Goats

2005 – George W.

About Svante Håkansson

Jag är en 16-årig kille från Sala med lätt besatthet för alla film-boxar signerade Artificial Eye eller Criterion. Mitt största nöje på fritiden är att springa mellan biografer när det är filmfestival och att försöka se så många oscarsnominerade filmer som bara går.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.