USA:s historia på 50 filmer: del 2

1900-talet

1900-talet är troligtvis det mest dokumenterade århundradet i populärkulturen generellt, USA:s 1900-tal i synnerhet. Detta med all rätt, ett andra världskrig, en kamp för svartas rättigheter, ett ”kallt” krig och ett Vietnamkrig är alla historiskt sätt väldigt avgörande rörelser, kamper och krig. De förtjänar många skildringar inom såväl film som böcker, men detta är Filmfenix och här tar vi såklart fokus på filmerna. Missade ni första delen i denna artikelserie kan ni läsa den här. Eftersom att 1900-talet var ett extremt händelserikt århundrade så har jag därför även bestämt mig för att dela upp denna lista från 1900-talet till 1970-talet, för att i nästa och sista lista fokusera på 1970-talet till idag.

1909 – Purpurfärgen

Till att börja med är denna film mycket svår att placera in i denna listas tidsaxel, den utspelar sig nämligen mellan åren 1909 till 1939. Vi befinner oss i den amerikanska södern, det är ingen trivsam tillvaro för den unga afroamerikanska flickan Celie. Förutom att hon lever under ett ständigt förtryck som svart har hennes mamma gått bort och hon har separerats från sin lillasyster Nettie. Hennes styvfar misshandlar och våldtar henne även och detta sker nästan dagligen. På nätterna skriver hon brev till sin syster och ber till gud om ett bättre liv. Purpurfärgen är en av Stevens Spielbergs starkaste filmer, den tar oss igenom fruktansvärd skräck och rädsla men även hopp om ett bättre liv och en bättre värld.

1920 – Once Upon a Time in America

I Sergio Leones sista film får vi följa de två unga judiska pojkarna David ”Noodles” Aaronson (Robert De Niro) och Maximilian ”Max” Bercovicz (James Woods) resa från fattiga snattare i New Yorks ghetton till gangsterkungar och några av USA:s farligaste människor. Once Upon a Time in America är en episk film som speglar det stora gangsterkriget som pågick i de Amerikanska storstäderna under 20 och 30-talet.

1922 – The Great Gatsby

Som tidigare nämnt flätas många filmers tidsepoker in i varandra i den här listan, så är fallet även här. Men det är viktigt att många olika delar av samma tidsepok speglas i olika ljus. Nu är vi i det glamorösa 20-talet, det vackra 20-talet, det sexiga 20-talet. Nick Carraway (Tobey Maguire) har flyttat till Long Island i hopp om att bli författare. Väl där lär han känna den mystiske Jay Gatsby (Leonardo DiCaprio) som lever ett överdådigt lyxliv med vilda fester och fina gäster. Nick kommer så småningom in i Gatsbys glamorösa umgängeskrets men med tiden uppdagas tragedier och hemligheter som avslöjar att deras liv kanske inte är så perfekta som de ger sken av att de är.

1930 – The Aviator

Det kreativa 30-talet är här. Filmen som koncept blir under denna tid en ny aktad uttrycksformel och Hollywood är mitt i sin guld era. Den unge regissören Howard Hughes (Leonardo DiCaprio) är mitt under sin produktion av den kommande storfilmen Hell’s Angels, det är en av de största filmproduktionerna hittills i filmhistorien. Hans film blir en succé men med tiden bli Howard mer och mer deprimerad då han lider av tvångstankar och är olyckligt förälskad i den läckra kvinnan Ava Gardner (Kate Beckinsale).

1937 – O Brother, Where Art Thou?

Den stora depressionen gör entré i USA, hatet och missnöjet gror i samhället och i synnerhet i den amerikanska södern. Tre fångar är på rymmen. De försöker att ta sig hem till sina familjer men de vill också hitta det byte som Everett (George Clooney) påstår sig ha gömt efter sin senaste kupp. Längs den långa färden genom den amerikanska södern upplever de tre ex-fångarna många bisarra äventyr. De bildar bland annat musikgruppen ”Soggy Bottom Boys”, blir efterlysta av Ku Klux Klan och stöter på den ökände gangstern ”Baby face”. O Brother, Where Art Thou? tar oss igenom den stora depressionen i USA på ett inte så realistiskt sätt men på ett väldigt underhållande sådant.

1940 – Marshall 

Thurgood Marshall (Chadwick Boseman) är en NAACP advokat som reser land och rike runt för att försvara olika svarta medborgare som blivit falskt anklagade för att ha begått brott. En dag får Marshall ta sig an ett ovanligt svårt rättsfall, han får i uppdrag att försvara den svarta taxichauffören Joseph Spell (Sterling K. Brown) som blivit anklagad av sin vita arbetsgivare Eleanor Strubing (Kate Hudson) för sexuellt ofredande och mordförsök utan att hon har några konkreta bevis. Under hela Marshalls karriär har han tvingats jobba i motvind, men hans otroliga skicklighet och kämpaglöd tog han till sist hela vägen till USA:s högsta domstol som första svarta person. Det är denna fantastiska resan vi får följa i denna film.

1941 – Pearl Harbor

Detta är nog en av de sämre filmerna som är med på denna lista enligt mig men den är ack så viktig att se om vi ska ta oss igenom hela USA:s historia. Attacken mot Pearl Harbor i December 1941 anses vara en av de värsta (om inte den värsta) attacken mot USA under hela nationens existens. Mitt under det andra världskriget angreps den amerikanska militärbasen Pearl Harbor av Japan. Drygt 2 500 amerikanska soldater omkom, som svar på denna attack angrep USA Japan med två atombomber mot städerna Hiroshima och Nagasaki som båda tillsammans tog livet av minst 75 000 civila japaner. Tyvärr finns det ingen riktigt bra spelfilm som tar upp detta men vi får hoppas att en sådan film kommer inom kort, det är en skyldighet av Hollywood. Hursomhelst, denna film handlar om piloterna Rafe (Ben Affleck) och Danny (Josh Harnett) som går till motattack mot japanerna. Lika desperat som Rafe och Danny försöker försvara Pearl Harbor försöker sjuksköterskan Evelyn som de båda är förälskade i, ta hand om alla de skadade nere på marken.

 

1944 – Patton – Pansargeneralen 

Den minst sagt speciella pansargeneralen, George S. Patton (spelad av George C. Scott), var under andra världskriget general för de amerikanska militärstyrkor som marscherade genom Nordafrika och sedermera även i Europa. Filmen tar fokus på personen Patton, en omstridd karismatisk general som var både älskad och hatad för hans minst sagt säregna metoder. Regissören Francis Ford Coppola driver med nationalism och patriotism som koncept i denna stundtals mycket bra film.

1945 – Hacksaw Ridge

Den tredje och sista andra världskriget filmen på denna lista hittar vi här. Mel Gibsons Hacksaw Ridge handlar om den kristne pacifisten Desmond Doss (Andrew Garfield) som tar värvning i den amerikanska armén. Han skickas för att strida i Okinawa mot japanerna. Desmond Doss vägrar vapen även på det kaotiska slagfältet och blir hjälte för att han våghalsigt efter slaget vänt tillbaka och räddat livet på ett sjuttiotal allvarligt skadade amerikaner och japaner.

1946 – Mudbound

Andra världskriget har precis tagit slut och de två ex-militärerna Jamie McAllan (Garrett Hedlund) och Ronsel Jackson (Jason Mitchell) har återvänt hem till sin hemby Marietta. Jamie som är vit hyllas som en hjälte av stadens invånare medans Ronsel snabbt måste anpassa sig efter de rasistiska strukturerna som staden bygger på. Ronsel saknar Europa som han besökte under kriget där han också var hjälte. Men även den fransyska som han förälskat sig i under sin tid i Frankrike.

1950 – Fences

Troy Maxson (Denzel Washington) och sin fru Rose (Viola Davis) bor tillsammans med sin son Cory (Jovan Adepo) i ett medelklass kvarter i Pittsburgh. Troy är en före detta basebollspelare i den amerikanska högsta divisionen. Nu arbetar han dock som sophämtare då han inte tjänade så vidare mycket under sin tid som basebollspelare eftersom han är afroamerikan. Fences är en socialrealistisk film om en familj och dess problem i ett 50-talets USA.

1961 – Dolda Tillgångar

Sovjetunionen har precis lyckats att få upp Yuri Gagarin som första man i rymden, det är ett desperat läge för USA och NASA i rymdkapplöpningen mot Sovjetunionen. Matematikern Katherine G. Johnson ( Taraji P. Henson) jobbar minst sagt i uppförsbacke för att få sin vilja igenom i NASA:s konferensrum, Katherine stiftar en dag bekantskap med två kollegor, blivande ingenjör Mary Jackson (Janelle Monáe) och inofficiella chef Dorothy Vaughan (Victoria Spencer). De är alla tre färgade kvinnor som inte speciellt många lyssnar på eller ens försöker lyssna på men tillsammans lyckas de kämpa sig till en mer jämställd arbetsplats och en vunnen rymdkapplöpning.

1962 – Thirteen Days

Det kalla kriget har aldrig varit såhär nära en förlösning, Sovjetunionen har satt upp kärnvapenramper på Kuba, Sovjetunionen skulle alltså med ett enda knapptryck kunna göra t.ex Miami till ett brinnande inferno. Kenny O’Donnell (Kevin Costner) jobbar som rådgivare till president John F. Kennedy (Bruce Greenwood) under Kubakrisen. Ska USA gå till attack? ska de våga vänta ut Sovjetunionen? Alla dessa världsviktiga beslut får vi titta på när de tas i denna spännande film.

1963 – Jackie

John F Kennedy har blivit skjuten på öppen gata i Dallas. USA är ett land i stor sorg, Jacqueline ”Jackie” Kennedy (Natalie Portman) lämnas helt ensam i det vita huset. Hur ska hon hantera situationen? Hur ska hon försöka läka ett land i sorg när hon själv bär på den största sorgen? Jacqueline är vilsen men samtidigt väldigt stark i dessa frågor, hon tänker inte låta sig vikas. Jackie är ingen händelserik actionfilm direkt, det är en väldigt avskalad film men det är just det avskalade som är det vackra i den. Filmen ligger alltid väldigt nära känslorna, jag vet att det låter klyschigt men det känns som att man nästan kan ta på dom.

1963 – JFK

Nog om känslorna angående John F Kennedys död, nu till den stora fråga som gäckar USA och även hela världen, vem var det som mördade honom? Visst, Lee Harvey Oswald blev utpekad som förövare för mordet men så gott som alla åklagare och poliser i hela USA förstår att detta mord nog inte är så enkelt. Åklagaren Jim Garrisons (Kevin Costner) får i uppgift att försöka lista ut vem mördaren kan vara, denna uppgift ska ganska snart visa sig vara en utav de svåraste fall man kan ta sig an som åklagare, så svår att den är i princip omöjlig. Jim Garrisons är dock beredd att göra allt och att tillägna en livstid för lista ut vem den egentliga mördaren är.

1963 – Malcolm X

De svarta medborgarna i USA har fått nog, förtrycket och hatet som de ständigt utsätts för måste få ett stopp. Malcolm X (Denzel Washington) är en svart medborgare och muslim som inte tänker tolerera att leva i förtryck längre. Hans liv har dock inte bara ljusa sidor, han har ett kriminellt förflutet vilket gör att folk vägrar lyssna på honom. Kontroverser med NOI (National of Islam) gör även att han ofta lämnas utanför debatterna. Filmen Malcolm X berättas på ett klassiskt från vaggan till graven manér, om den omstridde Malcolm X, men den gör det bra.

1964 – Niceville 

Överklassflickan Eugenia ”Skeeter” Phelan (Emma Stone) lever på en vacker stor gård i Mississippi, Skeeter drömmer om att bli författare men har svårigheter att hitta motivation. Hennes två hembiträden Minny (Octavia Spencer) och Aibileen (Viola Davis) sliter dagligen hårt hemma hos Skeeter för en minimilön. En dag börjar de dock att samtala med varandra, Skeeter blir förtjust i de båda damerna och tillsammans börjar de efter en tid att inleda ett hemligt skrivprojekt som bryter mot samhällets alla regler.

1965 – Selma

600 medborgarrättsrörelseaktivister har begett sig ut på en marsch mellan städerna Selma och Montgomery. Målet med marschen är att afroamerikaner ska få fri rösträtt och att USA ska sluta med den etniska diskriminering som de håller på med. I spetsen av det långa tåget med människor vandrar Martin Luther King Jr. Hela marschen är hans initiativ, det extremt hårda arbete som han och hans förfäder har lagt ned för svartas rätt i samhället närmar sig nu äntligen något form av delmål för att de ska få bättre rättigheter i det amerikanska samhället.

1967 – The Deer Hunter

Vietnamkriget är i full gång och kriget skördar bara fler och fler liv för varje dag som går. Ett kompisgäng från en liten by i Pennsylvania har åkt iväg till Vietnam för att tjänstgöra i armén. I den här filmen får vi följa kompisgängets liv före, efter och under Vietnamkriget och vilka negativa konsekvenser de och hela deras by drabbas av efter upplevelserna i Vietnam.

1969 – Apocalypse Now

Vietnamkriget pågår alltjämt och de blodiga slagen blir bara fler och fler för varje dag som går. I den här filmen får vi följa den alkoholiserade löjtnanten Willard (Martin Sheen). En morgon hämtas han från sitt hotellrum av två uniformerade män och blir förd till förbandshögkvarteret där han får uppdraget att ta sig in i Kambodjas djungel för att till varje pris döda överste Kurtz (Marlon Brando) som tidigare haft en enastående karriär som officer och som nu sägs ha blivit galen.

1969 – Hair

Hemma i USA bara växer och växer missnöjet mot Vietnamkriget, de så kallade hippierna gör entré i vår värld på storslaget sätt. Att en musikal skulle infinna sig på denna lista var nog inte speciellt troligt på förhand. Men som jag skrivit tidigare, det är nyttigt att blanda olika filmgenrer. I filmen Hair får vi stifta bekantskap med Claude Hooper Bukowski (John Savage) som är en tillsynes enkel man från landet. En dag träffar han och blir vän med ett gäng långhåriga hippies, han följer med gänget och de ger sig ut på en vild resa i protest mot kriget i Vietnam och i triumf för musiken.

Övriga filmer att se:

Flyboys – 1941 

Flags of our fathers – 1942

Fury – 1942

Rädda menige Ryan – 1944

Mississippi brinner – 1964 

Full Metal Jacket – 1965

Good Morning Vietnam – 1965 

Plutonen – 1968 

Easy Rider – 1968 

About Svante Håkansson

Jag är en 16-årig kille från Sala med lätt besatthet för alla film-boxar signerade Artificial Eye eller Criterion. Mitt största nöje på fritiden är att springa mellan biografer när det är filmfestival och att försöka se så många oscarsnominerade filmer som bara går.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.