USA:s historia på 50 filmer: Del 1

För några månader sedan fick jag en idé efter att ha letat i min filmhylla efter något att titta på redan samma kväll. Jag blev sugen på att se om Apocalypse Now Redux. Av samma anledning letade jag sedan upp fler filmer om Vietnamkriget. Precis när jag skulle till att sätta igång Good morning Vietnam slog det mig, varför bara nöja sig med att se igenom dessa Vietnamfilmer? Varför inte se mig igenom hela USA:s historia? Jag beslöt mig då för att grundligt gå igenom hela min filmsamling och lokalisera alla filmer med historiska anknytningar till USA. Det totala antalet filmer, som jag lade upp en plan för att se i detta grandiosa projekt, var 63 filmer. Denna listan skalade jag sedan ned med 13 filmer eftersom att kvalitén på dessa 50 filmer håller enligt mig. Samtidigt finns det andra filmer som ändå täcker upp tidsperioderna väl. Avslutningsvis kommer jag att skriva vilka filmer i listan som inte förtjänade en gjuten plats men som ni kan se ändå om ni vill få en mer omfattande historisk upplevelse.

1700-talet

Det som gör det särskilt tacksamt att se sig igenom just USA:s historia är det faktum att det är ett så pass ungt land. I slutet av 1600-talet upptäckte Christopher Columbus, som första vita man, den amerikanska kontinenten. Det finns märkligt nog ingen storfilm om Christopher Columbus för tillfället men jag kan tänka mig att en sådan film kommer att komma så småningom. Men eftersom de första filmerna om USA, som är värda att se, utspelar sig under 1700-talet så är det självklart där vi börjar.

1756 – Den siste mohikanen

I denna film följer vi britternas krig mot fransmännen om den amerikanska kontinenten. Parallellt med kriget pågår även ett förskräckligt utdrivande av urbefolkningen. Vi får följa en av de utsatta mohikanerna som kämpar för sitt folk och sin kärlek. Dottern till majoren i den brittiska befälsstaben. Den här filmen är långt från den bästa filmen på listan men den är nödvändig att se då det är den enda filmen som handlar om det stora kriget om den amerikanska kontinenten.

1776 – The Patriot

Nu har 20 år passerat sedan England koloniserade Amerika. Koloniinvånarnas missnöje med hur kung George behandlar dem är extremt, de beslutar sig snabbt för att ta till vapen och störta makten genom revolution mot det brittiska styret. Detta är konflikten som vi idag refererar till som ”frihetskriget”. Det här är den överlägset bästa skildringen av frihetskriget enligt mig. Det är en mycket episk film som innehåller allt, romantik, action, vrede och såklart en hel del patriotism.

1800-talet

USA har nu blivit självständigt, Washington, Jefferson och Adams har delat upp landet i olika delstater från norr till söder. Nybyggare har gett sig ut runt om i landet för att bygga upp nya städer. Vi befinner oss just nu i den så kallade ”Vilda västern”.

1823 – The Revenant 

Hugh Glass (Leonardo DiCaprio)  är en jägare och nybyggare som tillsammans med sina kamrater är ute på en expedition i norra USA, vintern 1928. Gruppen är där för att jaga pälsdjur och för att utforska de nordliga delarna av USA. Men en dag blir de plötsligt attackerade av ”Arikaraindianer”. Ett stort antal av jägarna blir brutalt mördade men Hugh Glass och några fler klarar sig med nöd och näppe. För att inte återigen bli attackerade tvingas de att fly tillbaka till jägarnas stora läger några kilometer därifrån. Dagen därpå, när Hugh är ute i vildmarken, blir han attackerad av en grizzlybjörn och blir tvingad att klara sig på egen hand. The Revenant är en hård och kall film som får oss att reflektera över naturens brutalitet.

1839 – Amistad 

I detta verklighetsbaserade drama, regisserat av stjärnregissören Steven Spielberg, får vi följa en grupp afrikanska slavar som under fruktansvärt grymma omständigheter färdas över Atlanten till USA. Väl där skall de säljas som slavar. Men slavarna gör uppror i ett försök att kapa skeppet ”Amistad” och styra hem det till sitt hemland igen. Amistad är en film som skildrar slaverihandelns grymhet på ett mycket trovärdigt sätt.

1841 – 12 Years a Slave

Det är väl knappast någon skräll att 12 Years a Slave har en plats i denna lista. Men jag tycker det är helt självklart att man ska se den här filmen under detta projekt. Vi får följa Solomon Northup’s resa från ett gott ställt liv som fri svart man och violinist, bosatt i New York, till att bli kidnappad och såld som slav i den amerikanska södern. Den här filmen är ett starkt och smärtsamt drama om slaveriets grymheter som alla borde se.

1853 – Django Unchained

Att Quentin Tarantino skulle ha en plats på denna lista var det nog färre av er som kunde gissa sig till. Jag tycker dock att det är viktigt att se flera olika genrer utav film och inte bara tunga dramafilmer när man ska göra något sånt här. Det blir lätt lite väl bombastiskt och torrt att bara se tunga och sorgliga dramafilmer på lång rad. Jag tycker även det här är en film som på ett hoppfullt sätt sätter punkt för slavfilmerna. Django Unchained handlar om en före detta slav som utsätter sin förre ägare för en mycket rå och blodig hämnd, med vissa inslag av humor.

1863 – Dansa med vargar

Listans längsta film hittar vi här, i alla fall om vi räknar med den förlängda versionen som är närmare fem timmar lång. Detta är en riktig klassiker och Kevin Costner återfinns både i huvudrollen och i registolen. I Dansa med vargar har det amerikanska inbördeskriget precis börjat, någon som dock redan har fått nog av krigets blodiga grymheter är löjtnanten John Dunbar (Kevin Costner). Av samma anledning har han därför har bett att få flytta till en mycket lugnare militärpost i Dakota. I väntan på sina trupper blir han snart varse om att han inte är ensam i vildmarken. En stam av urbefolkningen håller till bara några kilometer från militärfortet och de uppskattar inte John Dunbar’s närhet. Efter ett tag så börjar urbefolkningen dock att kunna kommunicera med honom och han blir till slut accepterad som en utav stammen. Dunbar vet dock att han snart kommer att bli tvungen till att välja sida.

1863 – Gangs of New York

Vi dröjer oss kvar i inbördeskriget ett tag till men nu på en helt annan geografisk position. Vi befinner oss i ett skitigt New York City, här sker inte inbördeskriget på öppna slagfält eller i skyttegravar, här är det bland de korrupta gängen som styr och ställer i staden. Huvudrollen spelas storstilat av Leonardo DiCaprio, i andra roller ser vi även Daniel Day-Lewis och Cameron Diaz.

1863 – Free State of Jones

Nu placeras vi mitt i det blodiga slagfältet under det amerikanska inbördeskriget. En av de som strider är den fattiga bonden Newton Knight (Matthew McConaughey). Han strider för sydstaterna tills dess att hans brorson dör i hans armar. I raseri samlar han ihop en grupp bestående av desertörer, slavar och andra unga män som kan tänka sig att stå upp mot de fruktansvärda orättvisor bönderna behövt genomlida under inbördeskriget.

1865 – Borta med vinden

I denna mega-klassiska film, från 1939, fortsätter vi att åskåda inbördeskriget från den amerikanska södern, i Atlanta i Georgia närmare bestämt. På en utav de stora gårdshusen bor Scarlett O’Hara (Vivien Leigh) som är en mycket uppvaktad och eftertraktad kvinna. Hon är dock förälskad i Ashley Wilkes (Leslie Howard) som tyvärr redan är förlovad. När kriget närmar sig deras gård så måste Scarlett fly, på flykten träffar hon på den egendomlige Rhett Butler (Clark Gable) och de börjar snart att få känslor för varandra.

1865 – Lincoln

USA:s president Abraham Lincoln känner nog de flesta av oss till. I denna film av Steven Spielberg, med en mästerligt skådespelande Daniel Day-Lewis i huvudrollen, får vi följa historien om USA:s mest karismatiske president. Hela vägen från inbördeskrigets slut tills dess att han tar det kontroversiella beslutet att stoppa slaveriet i Nordamerika.

1868 – The Hateful Eight 

En till Tarantino? Ja, visst är det så. I hans senaste rulle The Hateful eight får vi stifta bekantskap med åtta udda ansikten i ett kölddrabbat vilda västern. En är prisjägare, en sheriff och en är mexikan o.s.v.  Det hela börjar i alla fall med att ”The Hangman” Ruth (Kurt Russel) ska leverera sin fånge, Daisy Domerque (Jennifer Jason Leigh), till staden Red Rock för hängning. En snöstorm tvingar in dem i ett ödsligt värdshus där just dessa åtta udda, mystiska personer befinner sig. Ingen är att lita på och intriger börjar långsamt att blomma ut.

1878 – Mordet på Jesse James av ynkryggen Robert Ford

Den ökände rånaren och gängledaren Jesse James (Brad Pitt) härjar i vilda västern. När den unge busen Robert Ford (Casey Affleck) får stifta bekantskap med Jesse så är han först trevlig och varm. Men med tiden växer hans avundsjuka och hat vilket leder till våldsamma uppgörelser och mord.

1882 – Open Range

Boss Spearman (Robert Duvall), Charley Waite (Kevin Costner), Button (Diego Luna) och Mose (Abraham Benrubi) är fyra kofösare. De får stora problem med en ranchägare, som heter Baxter (Micheal Gambon), när de slår upp sitt läger utanför en by i Colorado. Button blir skadad och Mose dödas av ranchägarens män. Sedan får de order om att ge sig av därifrån. Men Boss och Charley tänker inte ge upp i första taget.

1890 – Bone Tomehawk 

Vilda västerns era närmar sig sitt slut och lagen börjar hinna ifatt de sista laglösa gängen. De som inte underkastar sig eller ger upp, blir dödade. Denna film handlar om två banditer, Purvis (David Arquette) och Buddy (Sid Haig) som rånar och mördar fyra resenärer. Buddy blir skjuten av en amerikansk ursprungsinvånare strax efter rånet. Purvis klarar sig nätt och jämnt undan med både livhanken och stödgodset i behåll. Sheriff Franklin Hunt (Kurt Russel) får i uppdrag att hitta Purvis och att arrestera honom, denna uppgift visar sig bli mycket svårare och blodigare än vad Sheriff Hunt någonsin hade kunnat tro.

Övriga filmer man kan se:

1767 – Roots (Mini-serie)

1798 – John Adams (Mini-serie)

1830 – Little big man

1865 – Ärans män

1865 – De Bedragna

 

About Svante Håkansson

Jag är en 16-årig kille från Sala med lätt besatthet för alla film-boxar signerade Artificial Eye eller Criterion. Mitt största nöje på fritiden är att springa mellan biografer när det är filmfestival och att försöka se så många oscarsnominerade filmer som bara går.

2 comments

  1. Du utgår från din egen filmsamling, då blir det givetvis några titlar som jag saknar, både kvalitetsmässigt och historiemässigt. Någon titel som närmare (och bättre än Dansar med vargar) berättar om historien kring ursprungsbefolkningen. Nu kommer jag inte på någon sådan titel på rak arm.
    Sen borde det väl finnas plats för någon äldre westernrulle också…

    • Svante Håkansson

      Jag har som sagt och som du nämner endast tagit filmer från mitt eget filmbibliotek vilket begränsar förutsättningarna något, jag hade inte så många fler filmer om ursprungsbefolkningen än de jag listat ovan, om jag ens hade några fler filmer alls. Jag hade säkert lagt in en film istället för kanske t.ex. ”Dansa med vargar” om jag faktiskt hade hittat en film som berättar ursprungsbefolkningens historia på ett bättre sätt men tyvärr så är utbudet av bra sådana filmer väldigt smalt vad jag vet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.