Upp till camping

För att vidga Filmfenix läsares vyer har vi kontaktat vår buskiskonnässör Sebastian Svensson för att recensera det senaste på DVD i genren.

Upp till camping 02

För en gångs skull utspelas en buskisrevy i ”nutid” (nja, nittiotalet om vi ska vara petiga), närmare bestämt på en camping ägd av Jane (Eva Rydberg) och Jonny (den fantastiske Lasse Brandeby). Förra året fick de dessvärre det mindre hedervärda priset ”Årets sophink” (ett pris som nog inte behöver en närmare förklaring) och nu tänker de göra allt för att årets hemliga kontrollant ska se hur mycket bättre campingen blivit sedan dess! Problemet är bara att den inte alls blivit bättre så nu gäller det att satsa allt för att kvalitén ska höjas. Fast med fuskmetoder kommer man längre. Det är nämligen extremt viktigt att deras camping hamnar bättre i rankingen än rivalerna Bill och Gullis. Lägg till lite kärleksbekymmer, en gnutta otrohet och en arg norrlänning som tältar och du har bilden framför dig.

Det första som slår mig är att det är otroligt synd att det inte finns så många filmade revyer med Lasse Brandeby med tanke på hur vansinnigt rolig han alltid lyckades vara som arg gubbe på scen. Han är den klara höjdpunkten i den aktuella föreställningen, även om min favoritscen inte innehåller honom (mer om det lite senare). Förutom Brandeby har vi naturligtvis Eva Rydberg herself, som är ovanligt sansad i sin roll, förmodligen för att Brandeby är föreställningens spillevink så Rydbergs roll är lite återhållsam i sammanhanget. Resten av skådisgänget klarar sig utmärkt förutom barnstatisterna som är bedrövliga. Barn är i regel alltid värdelösa i sådana här sammanhang, men eftersom ungar är ett vanligt inslag på campingar behövs de tydligen här.

Upp till camping 01

Om du läst mina tidigare recensioner vet du två saker; att det är en ren och skär skam att jag inte fått stora journalistpriset för mina alster om buskis, och att jag ogillar sång och dans i buskisrevyer. Numren behöver för den sakens skull inte vara dåliga men jag tycker de känns malplacerade och onödiga även om de för handlingen framåt. Men en revy från Fredriksdalsteatern är som en måltid på Burger King; man vet precis vad man får. Fast även med ett otal sång/dansnummer tycker jag detta är en riktigt kul föreställning som jag tycker håller även efter flera tittningar (har sett den tre gånger på relativt kort tid) vilket mest beror på Lasse Brandebys insats som är suverän.

Tidigare nämnde jag att min favoritscen i revyn inte innehåller Brandeby, vilket kan tyckas konstigt med tanke på att han är den stora behållningen överlag i pjäsen. Istället är det en väldigt improviserad scen mellan Eva Rydberg och Ewa Roos, där Ewa Roos får Rydberg att skratta rakt ut, innan de fortsätter driva med varandra en stund före själva scenen fortsätter. Du lär märka vilken scen jag talar om, och jag tror att du – precis som jag – kommer älska den!

 

About Sebastian Svensson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.