Unravel (PS4)

Genom skog, över sjö och genom åker tassar en liten röd figur av garn och löser pussel. Den norrländska spelstudion Coldwood Interactive har skapat ett äventyr som berör och utmanar. Unravel är nästa svenska spel som visar att vårt lands skara av spelutvecklare är något alldeles extra.

unravel1

Unravel spelar du som den lilla röda garnfiguren Yarny som är på äventyr genom norrländska miljöer återskapade med stor kärlek och detaljrikedom. Ett äventyr fullt av pussel och ledtrådar som för berättelsen vidare i en historia helt utan röster. Det är svårt att säga något om spelets berättelse utan att berätta för mycket men det är en historia som handlar om att knyta ihop minnen om en familj. Till en början är berättelsen vag men för varje bana du passerar får du veta mer om vad som har hänt. Unravelberättelse både engagerar och berör genom sina vackra miljöer och fantastiska musik.

Rent spelmekaniskt är Unravel ett plattformsspel där du som spelare stöter på nya pussel och utmaningar på varje bana, i detta avseende är det inget revolutionerande spel. Kontrollerna kan vara en aning bökiga och till en början kan spelet vara riktigt frustrerande emellanåt. När du har lärt dig Yarnys alla trix tar du dig dock enklare fram. En del av spelets alla pussel återanvänds några gånger för mycket men i det stora hela är detta inget problem eftersom spelets största behållning är upplevelsen. Unravels berättelse kommer ta dig ungefär sex timmar att spela igenom men det finns extra ledtrådar att samla på som göra att du kommer att vilja återbesöka flera banor.

unravel2

För att stärka spelupplevelsen har Coldwood Interactive använt sig av lokala musiker från Umeåtrakten som bidrar med vemodig och vacker stråkmusik. Spelets banor innehåller en stor variation av miljöer och en enorm detaljrikedom. Det märks att spelskaparna är välbekanta med sina trakter igenom den omsorg och kärlek som de har återskapat alla miljöer. Om du håller båda ögonen vakna kan du upptäcka en del detaljer om spelets berättelse innan de hunnit avslöjas. Under resans gång hinner du både åka barkbåt bakom en aborre och stressa dig genom en bilkross. I sin helhet är det ett klurigt plattforms- och pusselspel som minner om klassiska svenska sagor.

unravel3

Har du varit i Norrland eller den svenska urskogen kommer du att känna dig hemma i många av spelets miljöer. Trots att spelet inte är revolutionerande som plattformsspel är det oerhört unikt. Miljöer som för mig känns bekanta kan för någon på andra sidan atlanten kännas riktigt exotiskt. Unravel är som en mysig saga som du snabbt vill ta dig genom men om du tar dig fram allt för snabbt kanske du missar många av de detaljer som avslöjar vart resan är på väg. Grafiken, miljöerna och musiken gör Unravel till en minnesvärd resa och ibland de vackraste spelen du kan köpa till PS4 idag. För blott 199 kr är detta ett spel alla borde införskaffa.

Genom skog, över sjö och genom åker tassar en liten röd figur av garn och löser pussel. Den norrländska spelstudion Coldwood Interactive har skapat ett äventyr som berör och utmanar. Unravel är nästa svenska spel som visar att vårt lands skara av spelutvecklare är något alldeles extra. I Unravel spelar du som den lilla röda garnfiguren Yarny som är på äventyr genom norrländska miljöer återskapade med stor kärlek och detaljrikedom. Ett äventyr fullt av pussel och ledtrådar som för berättelsen vidare i en historia helt utan röster. Det är svårt att säga något om spelets berättelse utan att berätta för mycket men det är en historia som handlar om…

Review Overview

Betyg

90

About Fredrik Malmquist

En glad planarkitekt från Ystad som numera bor i Malmö tillsammans med min norrländska fästmö Emma samt sönerna Vidar och Folke. Jag har intressen som musik, löpning, brädspel, stadsplanering och datorspel men framförallt så har jag ett brinnande intresse för film.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.